Biden hivatalosan is népirtásnak minősítette az örmények ellen 1915-ben elkövetett atrocitásokat

2021. április 24. 18:39

„Az amerikai nép megemlékezik ma mindazokról az örményekről, akik életüket vesztették a 106 évvel ezelőtti népirtásban” – közölte az elnök.

2021. április 24. 18:39
null

Joe Biden amerikai elnök szombaton hivatalosan népirtásnak minősítette az Oszmán Birodalom által az örmények ellen 1915-ben elkövetett atrocitásokat.

Biden: Megerősítjük a történelmet

„Az amerikai nép megemlékezik ma mindazokról az örményekről, akik életüket vesztették a 106 évvel ezelőtti népirtásban” – közölte Biden. „Az évtizedek során örmény bevándorlók gazdagították az Egyesült Államokat számtalan módon, de sosem feledték a tragikus múltat... Mi tiszteletben tarjuk a múltjukat. Szemünk előtt van fájdalmuk. Megerősítjük a történelmet. Nem azért tesszük ezt, hogy hibáztassunk bárkit is, hanem ezzel szavatoljuk, hogy a történtek sosem fordulhassanak elő többé” – mondta az amerikai elnök.   

Török és örmény reakciók 

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter mindössze percekkel később reagált, hangsúlyozva, hogy Ankara teljességgel elutasítja az amerikai elnök bejelentésében foglaltakat.

Szavak nem másíthatják meg, nem írhatják felül a történelmet. Nincs mit tanulnunk másoktól a múltunkat illetően. A politikai megalkuvás a legnagyobb árulás a béke és az igazság ellen

– hangsúlyozta Twitter-üzenetében a török tárcavezető. „Határozottan elutasítjuk ezt a kizárólag populizmuson alapuló nyilatkozatot” – tette hozzá.

„Az Egyesült Államoknak ezt a történelmi tényeket elferdítő nyilatkozatát a török nép lelkiismerete sosem fogadhatja el”

A török külügyminisztérium álláfoglalásában leszögezte, hogy az amerikai elnök nyilatkozatának nincs semmiféle jogalapja, és a lépéssel komoly kárt okoz a bilaterális kapcsolatokban. „Az Egyesült Államoknak ezt a történelmi tényeket elferdítő nyilatkozatát a török nép lelkiismerete sosem fogadhatja el, és mély sebet ejt, ez aláássa a kölcsönös bizalmat és barátságunkat” – olvasható a közleményben.    

„Örményország népe és a világszerte élő örmények nagy lelkesedéssel fogadták üzenetét... Az örmény népirtás elismerése nemcsak a másfél millió ártatlan áldozat iránti tiszteletadás szempontjából fontos, hanem amiatt is, hogy elejét vegyék hasonló, emberiesség elleni bűncselekményeknek” - írta Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Bidennek címzett levelében. Pasinján hangsúlyozta, hogy az atrocitások népirtásként való minősítése nemzetbiztonsági kérdésként is felmerül Örményország számára, különösen a tavalyi hegyi-karabahi konfliktus nyomán.    

Elemzők már korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy a mindenekelőtt jelképes, ugyanakkor történelmi horderejű bejelentés fel fogja bőszíteni Törökországot, tovább rontva az eddig is feszült viszonyt a két NATO szövetséges között.    

Nem egységes az amerikai álláspont

Az amerikai képviselőház és a szenátus 2019 végén határozatban népirtásnak minősítette az örmények tömeges lemészárlását 1915 és 1917 között az Oszmán Birodalom által, ám Morgan Ortagus akkori külügyi szóvivő később közölte: a – Donald Trump elnök vezette – amerikai kormány nem tekinti népirtásnak a történteket.    

Történészek szerint az első világháború alatt, 1915 áprilisától mintegy másfél millió örményt gyilkoltak le az Oszmán Birodalom területén. Ankara túlzónak tartja ezeket a számokat, és tagadja, hogy a gyilkosságokat módszeresen hajtották volna végre.    

Több európai uniós tagország törvényhozása fogadott már el hasonló határozatot. Amikor a német szövetségi parlament 2016-ban népirtásnak nevezte a történteket, Ankara válaszul hazarendelte a berlini török nagykövetet.

(MTI)

Kép forrása: MTI / AP / Evan Vucci

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
linkeloe
2021. április 26. 10:19
Több népírtás is volt????,, Mit szólnak ehhez brúklinban?
VeJoLa
2021. április 25. 15:28
Igazán megvárhatta volna ezzel biden, míg ő 106 éves lesz, ha már az ügy kihúzta eddig!
Csomorkany
2021. április 25. 11:40
Azért végre valami jó is a Bájdentől.
forsteandretredjemann
2021. április 25. 10:45
A XX. század elején a szultánság utolsó felvonásasként véhezvitt örmény népirtást mindeddig azért nem emlegette az USA - csak tagállami szinten - mert a törökök jelentik a NATO gerincét. Ezzel az elnöki nyilatkozattal viszont Ukrajna és a térség problémája US részről szóbeli kardcsörtetésen túl gyakorlatilag elengedve. A törökök ezek után semmiféle megmozdulást nem fognak támogatni, nélkülük pedig nincs értelmezhető NATO mozgás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!