EU jog alapján vinné keresztül a no-deal Brexitet egy brit konzervatív politikus

2019. október 14. 18:20

Jacob Rees-Mogg brit konzervatív politikus szerint az EU jog alkalmazásával lehetne átvinni a no-deal Brexitet a hónap végén.

2019. október 14. 18:20
null

Rees-Mogg úgy nyilatkozott, hogy szerinte mutatkozik még esély egy megállapodás megkötésére. Ugyanakkor elhintette azt is, hogy Boris Johnson az uniós jogra hivatkozva meg tudná kerülni azt a brit jogszabályt, amely alapján köteles a Brexit elhalasztására, ha nem születik megállapodás a jövő hétig.

Mint ismeretes, a miniszterelnök kezét jelenleg megköti az a munkáspárti javaslatra elfogadott törvény, amely alapján megállapodás hiányában köteles ismét halasztást kérni az Európai Uniótól.

A brit politikus figyelmeztette az uniópárti képviselőket, hogy bármilyen hosszabbításhoz Brüsszel hozzájárulására is szükség van, szavaival élve „a tangóhoz két ember kell”. Ha tehát Brüsszel nem engedélyezi a hosszabbítást, az unió az elfogadott brit törvény ellenére is „kizuhan” az Európai Unióból.

„Az e föld felett uralkodó jog alá van vetve az uniós jognak, tehát majd meglátjuk, hogy a jogászok mire jutnak” – nyilatkozta meglepő módon Rees-Mogg. „A hosszabbításra Theresa May az uniós jog alapján kapott engedélyt és nem a brit jog alapján. Amíg az 1972-es Európai Közösségekről szóló, csatlakozást biztosító törvény hatályban van, az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben” – tette hozzá. Szerinte ezt a maradáspártiak is tudják, hiszen tisztában vannak azzal, hogy a „tangóhoz két személy kell,” és bármely hosszabbításhoz szükség van az EU hozzájárulásához is.

Megjegyzendő, hogy Rees-Mogg nyilatkozata nagy meglepetésként hat, hiszen a konzervatív, erősen Brexitpárti politikus ez idáig nem kifejezetten hangoztatta az uniós jog elsőbbségéről szóló nézeteit.

A Brexitpárti politikus továbbá arra bíztatta a kilepést pártolókat, hogy bízzanak a miniszterelnökben, akit egy „szavához hű euroszkeptikusnak” nevezett, aki „arra tette fel a politikai karrierjét”, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t.

Rees-Mogg szerint az október 31-i dátum megfelelő, és a miniszterelnök egyértelművé tette, hogy távozni fognak ezzel a nappal. Szerinte az EU-nak megvan a lehetősége a „gyors cselekvésre”. Hozzátette, hogy ma már a teljes nemzet azt szeretné, hogy vége legyen a folyamatnak, azért mind az EU-nak, mind az Egyesült Királyságnak gyorsan kell cselekednie.

Az október 31-i, tervezett kilépési időpont vészesen közeleg, és az EU a jelenlegi patthelyzet feloldására sürgeti Johnsont. A héten több fontos megbeszélésre is sor fog kerülni Brüsszelben, a megállapodás nyélbe ütésére az Európai Tanács csütörtöki és pénteki ülésén kerülhet sor. Az idő tehát hamarosan elfogy, Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója szerint pedig „még rengeteg munkát kell elvégezni”.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!