Corbyn máris megbuktatná Johnsont

2019. augusztus 28. 21:19

A brit közvélemény vegyesen fogadta a Parlament működésének felfüggesztését, szerda este százak tüntettek Westminsterben.

2019. augusztus 28. 21:19

Felfüggesztik a brit parlament működését szeptember elejétől október közepéig, a királynő október 14-én szól majd a házhoz – írja a BBC. Mindez azt is jelenti, hogy a képviselőknek szűk két hetük van arra, hogy megállapodjanak egy olyan törvényben, ami megakadályozza a hard brexitet, ami másként október 31-én bekövetkezik.

John Bercow, az Alsóház elnöke „alkotmányos gyalázatnak” nevezte a ház működésének felfüggesztését. Mint mondta, „​teljesen mindegy, hogyan tálaljuk, nyilvánvaló, hogy a Parlament működésének felfüggesztése csak azt a célt szolgálja, hogy megakadályozzák, hogy a képviselők megtárgyalják a brexitet és alakítsák az ország sorsát.

A munkáspárti Jeremy Corbyn szerint „​a Parlament felfüggesztése elfogadhatatlan. Amit a miniszterelnök csinál, az a demokrácia megcsúfolása azért, hogy ránk eröltesse a megállapodás nélküli kilépést.”Corbyn megígérte, hogy jövő kedden megpróbálják megakadályozni a ház működésének tényleges felfüggesztését, amit „​valamikor”egy bizalmatlansági indítvány is követ majd.

Szerda este tüntetők százai lepték el Westminster utcáit. A brexit-ellenes transzparensekkel és uniós zászlókkal vonuló demonstrálók a parlament épületétől a Downing Streetre vonultak. A BBC tudósítója szerint a demonstráció békés hangulatban zajlott.

A brit Parlament működését valamikor szeptember 9-e és 12-es között függesztik majd fel, a szünet október 14-éig tart majd. Jacob Rees-Mogg konzervatív párti politikus szerint a folyamat „​teljesen alkotmányosan zajlott”. Boris Johnson korábban azt mondta: szerinte a ház működésének felfüggesztése után is lesz még idejük átbeszélni a képviselőknek Nagy-Britannia kilépését az Unióból. „​Új jogalkotásra van szükségünk. Fontos új törvényeket kell meghoznunk, ezért van szükségünk a királynő beszédére”– mondta a miniszterelnök.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csortu
2019. augusztus 29. 08:43
"John Bercow, a Közösségek Házánk elnöke".... Már öt perce nem tudom eldönteni, hogy sírjak, vagy röhögjek. Minek ír cikket valaki, akinek köze nincs a témához?
matykox
2019. augusztus 29. 08:14
Álmodik a nyomor, corbyn eftárs?
IV. Fawkes
2019. augusztus 29. 07:51
Százak? :-DDD
Takita
2019. augusztus 29. 00:59
A Brexit egyik nagy vesztese az Európai Unió lesz. 1. Az Európa-eszme szempontjából :Lesz e értelme ezt követően Európai Egyesült Államokról beszélni? 2. A gyakorlati politizálás terén: a britek mindent megtesznek majd ,hogy saját Európa politikát alakítsanak ki,megfelelő bázis országokkal. (Norvégiát kapásból idesorolnám. Már volt korábban egy közös európai szervezetük.) Ez bizony alternatívát jelenthet az EU-val szemben. Úgy tünik a jövő a nemzetállamok által alkotott nagy földrajzi régióké.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!