Az EU-referendumon veszekednek a brit kormánypártok

2014. október 29. 17:28

Másodjára nyújtották be a brit alsóházban az a törvényjavaslatot, amely az EU-ból való kilépésről szóló népszavazást szabályozta volna, és amelyet korábban ugyan már megszavazott ugyanez a testület, de a felsőház visszadobta. A kormányzó pártok most mégis nagyon összevesztek rajta: a liberális demokraták szerint a konzervatívok nevetséges feltételeket írnának a törvénybe.

2014. október 29. 17:28

Először még megszavazta a brit parlament alsóháza azt a törvényjavaslatot, amely az EU-ból való kilépésről tartandó népszavazásról szólt, azonban a felsőház nem támogatta. Így a javaslatot ismét benyújtották az alsóháznak de korántsem biztos, hogy megint átmegy a szavazáson.

A konzervatívok szerint a liberálisok meg akarják fúrni a javaslatot, a liberálisok viszont azzal érvelnek, hogy a konzervatívok eleve szándékosan olyan „nevetséges kitételeket” fogalmaztak bele a javaslatba, amelyekről tudták, hogy nem számíthat a támogatásukra.

David Cameron konzervatív miniszterelnök azt ígérte: ha megnyeri a választásokat 2015-ben, akkor 2017-ben népszavazás lesz arról, hogy Nagy-Britannia kilépjen-e az EU-ból, de előtte még kísérletet tenne a brit tagság részleteinek újratárgyalására.

A referendumot a kormánykoalícióban részt vevő Liberális Demokraták és az ellenzéki Munkáspárt is ellenzi, míg az euroszkeptikus UKIP azt javasolta, hogy a tervezett 2017-es időpont helyett már 2016-ban tartsák meg a népszavazást – összegzi a BBC.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!