Ukrán „vallásháború”: szerzeteseket és híveket zártak be rendőrök a kijevi barlangkolostorba

2023. április 21. 18:51

Nem mindenki akar átlépni az ukrán kormány által támogatott Ukrajnai Ortodox Egyházába.

2023. április 21. 18:51
null

Ukrán rendőrök szerzeteseket és világi híveket zártak be a kijevi barlangkolostor, a Pecserszka Lavra területén lévő Istenszülő Életadó Forrás Ikonjának templomába – jelentette pénteken a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. Az erről készült videófelvételt a Moszkva által kánoninak elismert Ukrajnai Ortodox Egyház (UPC) tette közzé a Telegramon. A felvételen látni lehet, amint

a templomon kívül rekedt híveket a szerzetesek a rácson keresztül gyóntatják és áldoztatják.

Amint Nyikita Csekman ügyvéd, az UPC jogi képviselője közölte, a Kijev-Pecserszka Lavra műemlékegyüttes illetékesei és a rendőrök közösen követelték a templom bezárását, majd miután ez nem történt meg, a liturgia megkezdése után maguk zárták be a templomot az ott tartózkodó szerzetesekkel és hívekkel együtt.

A Pecserszka Lavra körüli konfliktus azután éleződött ki, hogy az ukrán kulturális minisztérium egyoldalúan felmondta az épületek bérleti jogát, és felszólította az UPC szerzeteseit, hogy március 29-ig hagyják el a kolostort. A maradás feltételéül azt szabták meg, hogy átlépnek az ukrán kormány által támogatott Ukrajna Ortodox Egyházába (PCU).

Nyitókép: illusztráció / SERGEI CHUZAVKOV / AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kisgul
2023. április 21. 20:13
Örüljenek a hívők, és a szerzetesek, hogy nem gyújtották rájuk!
Fekete Ló
2023. április 21. 20:03
Teljesen elképesztő. Iszonyat. S a nyugati média hallgat.
Grabb71
2023. április 21. 20:01
Tulajdonképpen nem volna hátrány, ha a magyar sajtó abbahagyná ezt a kétségtelenül komoly erőfeszítéseket igénylő, de egyre tréfásabb küzdelmet a monostor különböző szláv megnevezéseivel és azok változainak következetlen és áttekinthetetlen áramlásával: Pecserszki Lavra, Pecserszk Lavra, Pecserszka Lavra, Pecserszkaja Lavra, és egyenek. Az intézmény neve ukránul: Kijevo-pecserszka Lavra; oroszul: Kijevo-Pecserszkaja Lavra. Magyarul mindkettő szó szerint azt jelenti: Kijevi Barlangkolostor (egyébként ez volt korábban magyarul is a közismert neve, mielőtt valaki föl nem fedezte, hogy milyen klasszul tud fölösleges munkát csinálni magának és kollégáinak). Tehát szerény javaslatom, hogy az intézményt a jövőbeni tudósításokban tessenek egyszerűen így írni (természetesen nagybetűvel): Kijevi Barlangkolostor, a pecserszkázós zagyvaságokat meg elfelejteni végre...
Nyugatellenes
2023. április 21. 19:25
Na, libsik, ehhez mit szóltok? Akurvaanyátokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!