Századvég: Szinte minden tervezett és bevezetett szankciót elutasítanak a magyarok

2022. szeptember 01. 17:00

A magyar emberek túlnyomó többsége békét és kompromisszumot szorgalmaz.

2022. szeptember 01. 17:00
null

Az orosz–ukrán válsággal összefüggésben az Európai Unió szankciók kivetése mellett döntött Oroszországgal szemben, és további tervei vannak arra vonatkozóan, hogy nyomást gyakoroljon az orosz vezetésre – emlékeztetett a Századvég szeptember 1-jén közzétett kutatásában.

Mindeközben kiderült, hogy a már bevezetett szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket,

ehelyett válságba sodorták az uniós tagállamokat,

mivel az orosz energiaforrásokról történő leválás kísérlete akadályokba ütközött és rendkívüli bizonytalanságot, olaj-, áram- és gázáremelkedést eredményezett – írják.

 A Századvég megvizsgálta, hogy a felnőtt magyar lakosság miként vélekedik az Európai Unió Oroszországgal szemben bevezetett és tervezett szankciós politikájáról.

Kép forrása: Századvég Facebook-oldala
Kép forrása: Századvég Facebook-oldala

A magyarok döntő többsége nem ért egyet az uniós fegyvervásárlásokkal

A felmérés alapján megállapítható, hogy toronymagas, 81 százalékos az elutasítottsága annak, hogy az Európai Unió és tagállamai fegyvert vásároljanak Ukrajnának, továbbá a megkérdezettek ugyanekkora mértékben ellenzik az orosz turisták és turizmus kitiltását Európából. A két javaslattal a válaszadók mindössze 16, illetve 17 százaléka ért egyet.

Az eredmények összhangban vannak a Századvég korábbi kutatásával, amely rámutatott, hogy

a magyarok túlnyomó többsége békét és kompromisszumot szorgalmaz

a konfliktusban a harcban álló felek között, amihez a béketárgyalások mielőbbi megkezdése szükséges. Ukrajna felfegyverzése azonban ezzel ellentétes hatást vált ki, valójában a háború elnyújtásához járul hozzá, ami további emberáldozatokat eredményez és többek között a háborús infláció generálásával gyengíti Európa gazdaságát is. Emellett az orosz turisták elmaradása szintén kedvezőtlenül hatna az európai turizmus bevételeire, ezáltal a kontinens gazdasági mutatóira – hangsúlyozták.

Elutasítják az orosz olaj és szén behozatalának tilalmát

A megkérdezettek túlnyomó többsége (78 százalék) nem támogatja az orosz olaj Európába történő behozatalának tilalmát, ukrán katonák kiképzését az Európai Unió által (77 százalék), az orosz gáz behozatalának betiltását és az orosz gázról történő végleges leválást (75 százalék), továbbá az atomerőművekhez szükséges orosz fűtőelemek és alapanyagok behozatalának tilalmát (74 százalék) – tették hozzá.

A magyarok hasonló mértékben elutasítóak az orosz szén behozatalának tilalmával

(71 százalék), az Oroszországból származó termékek és szolgáltatások európai behozatalának tilalmával (70 százalék), illetve a civil légiforgalomban közlekedő orosz repülőgépek Európából történő kitiltásával (68 százalék), valamint az európai termékek és szolgáltatások Oroszország számára történő eladásának tilalmával (67 százalék) kapcsolatban is – derült ki a felmérésből.

A megkérdezettek több mint fele egyetért az orosz milliárdosok vagyonára kivetett intézkedésekkel

Ugyanakkor megjegyezték, hogy a retorziók közül mindössze egy élvezi a lakosság többségének támogatását:

az orosz milliárdosok és oligarchák vagyonára kivetett szigorító intézkedésekkel a megkérdezettek 57 százaléka ért egyet,

miközben 37 százalékuk ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg.

Összességében megállapítható, hogy a magyarok túlnyomó többsége elutasítja a tervezett és már bevezetett szankciókat, mivel azok nem hozzák közelebb a béketárgyalások megkezdését és már most jobban terhelik az európaiak pénztárcáját, mint a szigorításokkal sújtott Oroszországot

– olvasható a Századvég oldalán.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2022. szeptember 02. 07:01
A tájékozatlanság és a tudatlanság nagy, a libsi propaganda és a hazudozás mértéke még nagyobb. Csak abba gondolj bele, mit okoz és kinek hajt hasznot az embargó? Mivel Európában nincs olyan erőforrás amelyik kiválthatná az oroszt, egyedül a jenkiknek jövedelmező a dolog. Még úgy is, ha felvásárolják a gázt és az olajat és azt adják el a saját magát ketrecbe kergető, az árakat egekig felverő uniónak. Amit az orosztól megvettünk 10-ért, azt most a jenki minimum 100-ért adja. Virágzik a zsidó das Gescheft elvtársak az ukrán háború halottain, menekültjein, árváin. Az összes elavult, lejárt, szarrá használt fegyvert eladják, a gyárak onthatják az újat és a lőszert, a sok szerencsétlen európai polgár pedig fizetheti a számlát és a zsidó jólétet.
Tatulus
2022. szeptember 01. 23:17
Valaki mondja már meg ennek a Genyó vagy genus nevű féregnek, ha nem neki írok ne válaszoljon. Egyrészt mert mocsokkal nem állok szóba, másrészt meg hülyékkel sem. Ő meg történetesen mindkettő - egy-személyben mocskos hülye, sőt libsi is!
Dezsőke
2022. szeptember 01. 21:37
lehetséges, hogy a magyar a egyetlen normális nép?
Kormánypárti1
2022. szeptember 01. 19:47
Aki ezeknek a szarházi ukránoknak a tömeggyilkosságaihoz asszisztál, az mind rohadék háborús bűnös!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!