Kirakatpereket is bevetnek az orosz-ukrán háborúban

2022. július 12. 09:01

Háborús bűncselekmények kontra terrorizmus vádja – az ukrán és a donbaszi orosz szeparatista állami bíróságok sorozatban hoznak ítéletet olyan büntetőperekben, amelyek legitimitása, eljárásrendje megkérdőjelezhető. A szemben álló felek ezeket a pereket nyomásgyakorlásra, háborús propagandára, példastatuálásra használják, miközben nyíltan megsértik a nemzetközi jogot, az elítéltek nyakába pedig jogtalan és aránytalanul súlyos büntetéseket akasztanak.

2022. július 12. 09:01
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A háború természetének lényege az erőszak, a határok áthágása, a törvényes rend kereteinek semmibe vétele. Pedig a katonai konfliktus sem ex lex állapot, annak is megvan elviekben a törvényes kerete a nemzetközi jogrendben.

A nemzetközi humanitárius jog célja éppen az lenne, hogy a hadviselés módszereit és eszközeit kordában tartsa,

hogy a pusztítás mértékét, az áldozatok szenvedését csökkentse.

Az orosz-ukrán háború cselekményei a modern kori hadviselés eszközeivel zajlanak, de ahogy a pusztításnak, a károkozásnak, a stratégiai félelemkeltésnek, úgy a háborús bűncselekmények datálásának is megvannak a korábbiaknál fejlettebb technikai eszközei. A bombázások, utcai harcok zűrzavarában elkövetett tettek pontos, tényszerű rekonstruálása azonban így is szinte lehetetlen. A hatóságok és bíróságok feladata az, hogy az áldozatok számára – vagy elhalálozásuk után legalább a hozzátartozók számára utólag – mégis igazságot szolgáltassanak, a bűnelkövetőket pedig megbüntessék.

Az orosz-ukrán konfliktus menetében azonban nemcsak a hadviselés eszközei, módszerei rendelődtek alá a háborús logikának, hanem magának az ennek ellenőrzésére hivatott bírói működés is a háborús politika kiszolgálójává vált. „A háború a politika folytatása más eszközökkel” – írta egykor Clausewitz, aki a háború lényegét abban határozta meg, hogy a felek az ellenséget erőszakkal a saját akaratuk teljesítésére próbálják kényszeríteni. Európa egyetlen, négy és fél hónapja dúló háborújában

a jog és az igazságszolgáltatás is a háborús gépezet része lett,

a nyomásgyakorlás, a propaganda és a példastatuálás állami eszköze.

 

Mi volt a gyakorlat 2014 és 2022 között?

A 2014-es orosz manőverek (Krím annektálása és a donbaszi hadműveletek) óta több ezer ukránt vontak perbe az orosz támogatással Ukrajnától elszakadt és magukat független állammá kikiáltó entitások, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársáság területén létrehozott bíróságok – írja elemzésében a Politico. Ukrán adatok szerint közvetlenül

a háború kirobbanása előtt is még több mint 300 ukrán katona volt orosz fogságban Kelet-Ukrajnában.

Az említett perek csupán egy kis hányada keltette fel a nemzetközi nyilvánosság figyelmét: ilyen volt például Nadja Szavcsenko pere (az ukrán pilótát a donyecki bíróság két orosz újságíró aknatámadásban történt halála miatt 22 év börtönre ítélte, majd 2016-ban szabadult), vagy Oleh Szencov ukrán filmrendező esete (2015-ben terrorcsoport alakítása miatt ítélték el, és 2019-ben engedték el).  

A bírói eljárások nagy része máig nem ismert szélesebb körben. Egy eset a sok közül, de egy tipikus példa: Bohdan Pantyusenko ukrán katonát 2015 januárjában fogták el az orosz szeparatisták a donyecki repülőtér közeli harcok során. Négy éven keresztül különböző fogdákban tartották, míg 2019-ben végül terrorizmus vádjával 18 év szabadságvesztésre ítélték. Az ítélethozatal után két hónappal egy fogolycsere révén hazaengedték.

Ezekben a jogi ügyekben már a háború előtt szigorúan ítéltek a bírák,

ugyanis a perbe fogott ukrán katonákat nem lehetett jogilag hadifogolynak tekinteni, ugyanis egyik hadviselő fél sem ismerte el a konfliktust háborúnak, így a gyanúsítottakra nem vonatkozott a genfi egyezmény védelme. Az egyezmény értelmében katonát nem lehet elítélni azért, mert részt vett egy katonai cselekményben, ha pedig háborús bűncselekményt követett el, azt csak egy speciális eljárásban vizsgálhatja egy taláros testület.

Már a 2022-es háború előtt bevett gyakorlat volt, hogy a szemben álló felek

az ellenfelük által hadifogolyként kezelt bajtársaikat törvénytelenül fogvatartott túsznak tekintették.

Ukrán hadifoglyok a donyecki városi börtön előtt, mielőtt egy fogolycsere helyszínére indulnak 2014. december 26-án

 

A helyzet február 24. óta

Ukrán jogvédő szervezetek szerint jelenleg

mintegy nyolcezer ukrán katona lehet hadifogságban.

Ami a katonákat illeti: a háborúban részt vevő, állami hadseregben szolgáló katonákat a genfi egyezmény védelme illeti. Az ukrajnai és a donbaszi katonai perek azonban több esetben túllépnek ezeken a nemzetközi jogi korlátokon. A problémát a bíróságok, illetve a büntetőeljárások legitimitása, a tisztességes eljáráshoz való jog korlátozása okozza.

Ami pedig a polgári személyeket illeti: az orosz invázió egyik sajátossága, hogy a katonai műveletek során az elfoglalt területek távozni szándékozó lakossága számára egy kijelölt menekülési útvonalat biztosítanak, többnyire az orosz fennhatóságú donbaszi területekre, ahol sokakat úgynevezett „szűrőtáborokban” szállásolnak el. Ezeken az állomásokon átvizsgálják őket, és a gyanúsítható személyeket visszatartják – ha bizonyítást nyerne, hogy ezeket a polgári személyeket vádemelés nélkül nélkül tartják fogva, kifejezetten a fogolycserékre kalkulálva, akkor az a nemzetközi humanitárius jog alapján maga minősülne háborús bűncselekménynek.

Az ukrán bíróságok előtt gyorsított eljárások zajlanak, példát statuálnak a háborús bűnöket elkövető orosz katonákkal.

Az első ilyen per a 21 éves Vagyim Sisimarin ügye volt, az orosz katona a háború első hetében lelőtt az utcán egy telefonáló ukrán civilt. További két orosz katonát is elítéltek már háborús bűncselekmények elkövetése miatt, és további büntetőeljárások vannak már előkészítő szakban.

A bebörtönzött Oleh Szencov ukrán filmrendező oroszországi börtönkórházban 2018. augusztus 9-én

 

A donbaszi orosz bíróságok sem vártak külső igazságszolgáltatási segítségre: június 9-én a brit Aiden Aslint és Shaun Pinnert, valamint a marokkói Brahim Sádúnt egy gyorsított eljárásban terrorizmus, hatalom erőszakos megdöntésére való kísérlet és zsoldos tevékenység vádpontjai alapján halálbüntetésre ítélte a Donyecki Népköztársáság bírósága. A bíróság legitimitása megkérdőjelezhető, hiszen egy olyan állam területén bír joghatósággal, amelyet Oroszországon és Szírián kívül egyetlen más állam sem ismer el,

az ítélet legitimitása pedig szintén gyenge lábakon áll, a tisztességes eljárás elemei hiányoztak a perben,

illetve maga az eljárás jogalapja sem volt legitim, hiszen a három vádlott az ukrán hadsereg katonája volt, így rájuk a genfi egyezmény védelme vonatkozik, míg a bíróság e tiltást elkerülendő őket zsoldosként minősítette.

 

Jogi játszmák a fegyverek árnyékában

Ukrajna ezekkel a perekkel próbálja bizonyítani, milyen az igazi arca a agresszor Oroszországnak, míg az oroszok azt, hogy a „nácítlanító” célú beavatkozásuk legitim, hiszen a bírósági ítéletek is alátámasztják már az ukránok veszélyességét.

A helyzetet remekül használja ki Moszkva a legitimitási sakkjátszmában: a kiszabott büntetések miatt (halálbüntetések születnek, amelyek az orosz törvények szerint nem szabhatók ki, a szeparatista területeken viszont igen) az érintett külföldi államoknak közvetlenül

a két szeparatista entitáshoz kell fordulniuk, ezzel pedig akaratuk ellenére erősítik a két terület állami legitimitását.

Az ukránok folytatni fogják a „nagy háborús bűnös” pereket, és a donbaszi oroszok is bizonygatni fogják, hogy idegen érdekek és idegen katonák mozgatják a háborút: azóta újabb két brit és két amerikai állampolgár került a szeparatista erők kezére a Donbaszban. Ráadásul a fogolycserék miatt – eddig 15 fogolycsere történt az orosz és az ukrán hadviselő fél között – óriási ütőkártya, ha az egyik oldalnak minél több foglya van, hiszen minél több van, annál több bajtársuk megmentésére van esélyük. A fegyveres erők ezért mindkét oldalon szinte vadásznak a foglyokra.

Orosz hadifoglyok az ukrán hadsereg által szervezett sajtótájékoztatón március 19-én Kijevben

 

Ezek a bírósági eljárások azonban óriási károkat okoznak nemcsak az ártatlanul vagy nem arányosan elítélt vádlottaknak, hanem a jogrendnek is, a jogállamiságból karikatúrát űzni könnyen visszaüthet: egy illegitim igazságszolgáltatás egyéb más ítélkezése is gyenge lábakon fog állni, így maga a társadalmi rend is ingatag maradhat.  

Oroszország esetében e jogi játszmának kisebb kockázata van, hiszen a nemzetközi közösség agresszornak tartja,

a háború jövőbeli lezárása után számtalan jogi kérdésre kell majd válaszolnia, bár nemzetközi büntetőbíróság  elé nehezen lesz citálható, hiszen sorban lép ki az európai és nemzetközi szervezetekből, azok joghatósága alól. Ukrajna esetében viszont szorosabb a gyeplő, hiszen az EU- és NATO-tagság aspiránsaként a közeljövőben el kell számolnia a nemzetközi humanitárius jog betartásával (is) – az ukrán hatóságok és bíróságok ezért óvatosabbak, ezért próbálják pereikbe vagy bevonni a nemzetközi szervezeteket, vagy egyenesen azok elé delegálni vitás ügyeiket.

E két különböző pozíció látszik a két állam hozzáállásán is: az ukrán hatóságok engedik, hogy az ENSZ és a nemzetközi jogvédők kapcsolatba lépjenek a vádlottakkal, az orosz hatóságok nem; az ukrán hatóságok – könnyen lehet, hogy a látszat fenntartása miatt, de legalább néhány esetben – vizsgálatokat indítanak saját katonáik által elkövetett bűncselekmények esetében, orosz részről azonban a teljes tagadás a hivatalos álláspont. Az ENSZ megfigyelői 2014 óta vizsgálják és dokumentálják a donbaszi és krími emberi jogi jogsértéseket – az oroszok és az ukránok által elkövetetteket egyaránt – , február 24. óta azonban ez a feladat szinte lehetetlenné vált,

az orosz hatóságok elzárják a külső megfigyelők elől az ellenőrzésük alatt álló területeket.

Így aztán kevés tudható biztosan arról, hogyan bánik egymás fogságba esett katonáival a két hadviselő fél. Elengedett ukrán és orosz katonák is vegyesen nyilatkoznak erről: vannak, akik kínzásról, embertelen bánásmódról, vannak, akik a háborús helyzethez képest normális fogva tartási körülményekről számolnak be. A háborús propaganda mindkét oldalon erős, a youtube-ról ismertek a felvételek, amelyeken sajtótájékoztatókon orosz hadifoglyok tesznek beismerő, bűnbánó vallomást az elhibázott katonai inváziójukról, ahogy az is, hogy elfogott ukrán katonák teszik ugyanezt.

Nyilvánvalóan az ilyen esetek mögött joggal feltételezhető, hogy kényszerítés, fenyegetés hatására tették ezt

– és ezt a nemzetközi jog szintén tiltja. Tiltja, de betartatni nem tudja.

 

Nyitókép: A brit Aiden Aslin és Shaun Pinner, valamint a marokkói Brahim Sádún a donyecki bíróság előtt  (forrás: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Sputnik via AFP)

fotó: MTI, AFP

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Highlander07
2022. július 12. 17:03
Hiába. A mandiner ukránszopó szerkeszetőinek a donbászi őslakosok élete semmit sem ér. Azért csinálnak ilyen undorító cikkeket.
egyvilág
2022. július 12. 13:59
A háború alapos és realista elemzése: https://egyvilag.hu/index.shtml#PT112_keletenahelyzet Vagy videó: https://www.youtube.com/watch?v=uVmqyEwzDjg&list=PL3gqg_lE5sc2gp3bI1B4tCu9OUSXeh3cj
Namond
2022. július 12. 11:45
Igaz, kirakatpereket is bevetnek az orosz-ukrán háborúban, mindkét fél. Viszont az is igaz, hogy az ukránok kezdték, a tökön lövésből kimaradt és attól rettegő orosz foglyokkal. Tényleg, mit csinálnak az ukránok az elfogott, nőnemű orosz katonákkal?
Micó
2022. július 12. 10:42
Germán technologia+orosz nyersanyag: ennek egyesítése aggasztja amerikát. A bolond " ukránt" ezért hergelte az orosz testvérei ellen.Ennyi. Aztán az un. Ukrán maradékot majd ránk akarja szabadítani. Mint anno a románt, stb. Nagyon jó lenne ha a magyar politika nem infantilizálódna. AZ UN. UKRÁN POTENCIÁLIS FENYEGETÉS NEKÜNK( IS). CSAK OROSZ, KÍNAI KAPCSOLATTAL KIVÉDHETŐ. NE ESSEN MEGINT VISSZA A MAGYAR POLITIKA A GYEREKES SZINTRE.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!