Hétéves csúcsra erősödött az orosz rubel a dollárral szemben

2022. június 23. 09:15

Az orosz jegybank egyenesen amiatt aggódik, hogy a túl erős rubel rontja az ország exportjának versenyképességét.

2022. június 23. 09:15
null

Március elején az ukrajnai háború kitörésekor 139-ig ugrott a dollár-rubel jegyzés, ami történelmi mélypontot jelentett az orosz deviza szempontjából. Akkor elsősorban a kemény nyugati szankciókat okolták a mozgásért. Azóta viszont 54,4-ig erősödött az orosz deviza, amire 2015 májusa óta nem volt példa – írja a Portfolio a CNBC összefoglalójára hivatkozva. 

Mint a portál emlékeztet: a háború kitörése után az orosz jegybank 9,5%-ról 20%-ra emelte az irányadó kamatot, a szakértők szerint ez fékezte meg a rubel zuhanását. Azóta viszont három lépésben már 11%-ra vágták az irányadó rátát, a deviza szárnyalása azonban megállíthatatlan. Olyannyira, hogy ma már az orosz jegybank is aggódik, hogy a túl erős rubel rontja az ország exportjának versenyképességét.

Oroszország továbbra is jelentős bevételre tesz szert az olaj- és gázeladásból, a Brent típusú olaj világpiaci ára most 60%-kal magasabb, mint egy éve. Ugyan a nyugati országok egy része már leállította az orosz olaj vásárlását, de a jelek szerint ez nem különösebben fáj az országnak.

Becslések szerint a háború első száz napjában Oroszország 98 milliárd dolláros bevételt ért el az energiahordozók exportjából, ennek több mint fele az Európai Unióból érkezett.

A Portfolio azt is írja: hiába tettek fogadalmat a nyugati országok arra, hogy leválnak az orosz energiahordozókról, ez még évekbe telhet.

Nyitókép: Janerik Henriksson / TT News Agency / AFP

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madar299
2022. június 23. 17:35
No BRÁVÓ EU , mi meg majd fűtünk gyertyával és járunk kerékpárral, de azért is kibaszunk az Oroszokkal !
nuknuk
2022. június 23. 16:02
Ravasz ám az EU. Megszopták az oroszok. Az erős orosz rubel rontja az orosz versenyképességet. Hiába no tud Ursula ... Cserébe mi nem autózunk, fűtünk és nem eszünk.
Szuper
2022. június 23. 13:07
Mit kell ezen csodálkozni? Putyin már az első szankció belengetése előtt megmondta! Szerintem jobban járna mindenki, ha megfogadnák a tanácsait! Tudomásul kellene venni a ratyisztáni barátainknak, hogy nem mindegy, hogy a hülye okoskodik, vagy az okos hülyéskedik... Nagyon nem! Találjuk ki az újabb szankciókat, küldjük az Euro milliárdokat az ukiknak! :-)))))))))
BlancoAgilon38
2022. június 23. 12:28
Így kell európai értékek mentén kibaszni másokkal. Okosak és idióták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!