Bűnösnek mondta ki a bíróság Demeter Mártát

2022. március 18. 09:13

Az elsőfokú ítélet szerint az LMP-s országgyűlési képviselő hivatali visszaélést követett el, ezért a bíróság 1,8 millió forint pénzbírságot rótt ki rá, amiért korábban hamisan azt híresztelte, hogy a Magyar Honvédség törvénytelenül szállította a miniszterelnök lányát egy katonai repülőn.

2022. március 18. 09:13
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Ítéletet hirdetett pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság az LMP-s országgyűlési képviselő, Demeter Márta ügyében. 

A politikus ellen még 2019 novemberében emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaélés miatt. 

A vádirat szerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, hogy a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter a törvényi kötelezettségét megszegve, nem nyilvános adatokat adott ki.

A konkrét történet szerint Demeter a kecskeméti repülőbázison tett látogatása során megismert információk alapján a következő kérdést intézte Pintér Sándor belügyminiszterhez és Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez: miként fordulhatott elő, hogy a Magyar Honvédség egyik repülőjével utazott Orbán Viktor miniszterelnök egyik lánya, Flóra.

Azonban rövidesen kiderült, hogy a képviselő hatalmas öngólt rúgott,

a Ciprusról hazatérő katonai gépen ugyanis nem a kormányfő lánya, hanem az ottani ENSZ-misszióban szolgálatot teljesítő egyik százados – a kormányfő egyik lányával azonos nevű – kislánya utazott haza édesanyjával, mégpedig a szükséges engedélyek birtokában.

Az ügyészség vádiratában az új büntetőeljárási törvény rendelkezéseinek megfelelően azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy a bíróság ítélje kettőszáz napi tétel, napi tételenként 10 ezer forint, azaz összesen 2 millió forint összegű pénzbüntetésre.

Csakhogy Demeter nem ismerte el a bűnösségét az előkészítő ülésen, és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, így megindult a büntetőpere.

A képviselő megalapozatlannak nevezte a vádiratot és azt állította, hogy semmilyen nyilvános adatot nem hozott nyilvánosságra, valamint nem is élt vissza képviselői jogosítványaival.

Az eljárás további része a minősített adatok miatt zárt ajtók mögött zajlott, a bíróság pedig most hozta meg az elsőfokú ítéletét.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság bűnösnek mondta ki a képviselőt hivatali visszaélés bűntettében, és ezért 1,8 millió forint pénzbírságra ítélte.

A minősített adatok miatt elrendelt zárt eljárás következtében az indoklás sem volt nyilvános, így azon nem vehettek részt a sajtó képviselői. 

Az MSZP-t és az LMP-t is megjárt képviselő is elindult az ellenzéki előválasztáson, de előtte bejelentette, hogy amennyiben ő indulhat az ellenzék színeiben, majd mandátumot szerez, akkor átigazol a Jobbikba. Csakhogy az előválasztáson csúnyán leszerepelt, mindössze a negyedik lett Budapesti 6. számú választókörzetében. Mivel pedig az ellenzéki közös listán is csak szimbolikus helyet kapott (255.), szinte biztosan nem lesz tagja a következő országgyűlésnek.

Nyitókép: Demeter Márta felszólal a parlamentben (Fotó:MTI/Bruzák Noémi)

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ohassa
2022. március 19. 02:08
Tehát megbüntették, mert egy zárt ülésről nem nyilvános, ráadásul téves adatot nyilvánosságra hozott. És mi van bugris Kósával, aki egy zárt ülésről nem nyilvános, ráadásul téves adatot nyilvánosságra hozott (Pegazus)? Ja, ő ellene nem emelt vádat a poltpot ügyészség, mondván, úgysem igaz, amit beszélt. Törvény előtti egyenlőség mint a jogállam alapja... ismerős? Ja, hogy nálunk már nem jogállam, nem demokrácia, hanem illibernyák diktatúra van?
zakar zoltán béla
2022. március 18. 19:48
többpárti jellenerős akdiiiiiiiiiiva
Galerida
2022. március 18. 18:25
Másképpen buta, mint Bangóné, de kb.1:1
Rizsa
2022. március 18. 17:58
Majd elhúzza amig ők lesznek hatalmon . Ha még éli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!