Felszentelték a világ első transznemű püspökét

2021. szeptember 13. 15:47

Az Amerikai Evangélikus Lutheránus Egyházban (ELCA) egyházmegyéjéhez közel kétszáz gyülekezet tartozik Észak-Kaliforniában és Észak-Nevadában.

2021. szeptember 13. 15:47
null

Megan Rohrert szombaton a csendes-óceáni zsinat püspökévé nevezték ki a San Franciscó-i Grace-székesegyházban. A kaliforniai lelkipásztor lett az első nyíltan transznemű személy, akit egy nagy amerikai keresztény felekezetben emeltek püspöki székbe.

 

 

A tiszteletes Megan Rohrert hatéves időtartamra választották meg a Sierra Pacific csendes-óceáni zsinat püspökévé, amely Sacramentóban székel és mintegy 200 gyülekezetet foglal magába Észak- és Közép-Kaliforniában, valamint Észak-Nevadában.

– mondta Rohrer. „Imádkozom, hogy a csendes–óceáni zsinat hívei általi választásom egy örök emlékeztető legyen ahhoz, hogy Isten mesés szeretetét soha nem korlátozza mások véleménye vagy törvényei.”

Elizabeth A. Eaton, az Amerikai Evangélikus Lutheránus Egyház elnök püspöke hétfői nyilatkozatában kijelentette, hogy a Sierra Pacific csendes–óceáni zsinat vezetőjeként ismerte el Rohrer lelkészt szolgálatáért. 

„Amikor azt mondjuk, hogy mindenkit szívesen látunk, az azt jelenti, hogy mindenkit szívesen látunk” – mondta Eaton püspök. „Hisszük, hogy a Szentlélek mindannyiunkat megbízott azzal, hogy Krisztus egyházát építsük.”

Rohrer lelkész, aki az „ők” azaz „they” névmást használja, jelenleg a San Francisco–i Grace evangélikus templom lelkipásztora.

A templom honlapján található életrajza szerint teológiai mesterdiplomával rendelkezik, valamint keresztény oktatásban végzett posztgraduális képzést a kalifoniai Pacific School of Religion intézetben. 

„Az a fajta püspök akarok lenni, aki átlép azokon a buktatókon, melyeket elé kerülnek, aki melletted áll, és együtt imádkozik veled” – mondta Rohrer lelkész a szombati szavazás előtt .

A szavazás után Rohrer lelkész azt mondta, hogy megható és megtisztelő számára megválasztása.

„Remélem, hogy az unokáid is kérdezni fogják, a gyerekeid, a barátaid kérdeznek majd a hitedről. És amikor kérdeznek majd, mondd el nekik, hogy mennyire szereted Jézust, és hogy Jézus beléd vetett hite hogy munkálkodik benned".

Rodrigo Heng-Lehtinen, a Transzszexuális Egyenlőség Nemzeti Központjának ügyvezető igazgatóhelyettese hétfőn elmondta, hogy Rohrer lelkész megválasztása úttörő tett és „sokak számára inspirációt és reményt jelent majd.”

– mondta Heng-Lehtinen. „A fordulat, melyet Rohrer megválasztása jelent azt mutatja, hogy lehetséges az előrelépés. Megerősíti, hogy minél több egyszerű amerikai ismerkedik meg transznemű szomszédaival és többet tanulnak meg arról, hogy sok közös álmunk és értékünk van. Mindenki, beleértve a transzneműeket is, megérdemli, hogy egyházuk elfogadja őket.”

Évekkel korábban, hogy megválasztották volna a püspöki tisztségre az Amerikai Evangélikus Lutheránus Egyház, amelynek ma közel 3,3 millió tagja van, Rohrer lelkészt eltiltotta az egyházi szolgálattól a „meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű és queer személyek elleni politika miatt”. 

Rohrert 2006–ban szentelték pappá felekezetén kívüli szolgálatra.

Az őt felszentelő szervezetet Rendkívüli Evangélikus Szolgálatoknak (ELM) nevezik, mely a kilencvenes évek elején indult, hogy ellenálljon az evangélikus–lutheránus egyház akkor követett politikájának, amely megkövetelte, hogy meleg papjai cölibátusban éljenek.

„Megan mindig olyan a helyzetben találta magát, hogy szolidáris legyen és biztonságot nyújtson azoknak, akik felemelik szavukat az igazságért” – írta a Rendkívüli Evangélikus Szolgálatok (ELM) szombati közleményében. „Ma történelmet írtak templomunkban! Az ELM egy olyan gyülekezetet ünnepel, amely elismeri az olyan queer vezetők szolgálatát, mint a megválasztott Rohrer püspök. Előre tekintünk arra a napra, amikor minden queer lelkészt akadálytalanul és fenntartzások nélkül hívnak szolgálatba azb egyházközségük, ezzel erősítve meg Istentől kapott elhívásaikat.”

2010 júliusában Rohrer lelkész egyike volt annak a hét nyíltan meleg lelkipásztornak, akiket korábban eltiltottak a szolgálattól, de később az Amerikai Evangélikus Lutheránus Egyház papjaként elismert. 

Rohrer lelkész Dél –Dakotában nőtt fel, ahol folyamatosan el kellett viselnie a hátrányos megkülönböztetést, mint például azt, hogy szentelt vizet öntöttek rá, hogy ördögűzést végezzenek rajta. „A sötétség azonban soha nem győzheti le a fényt, a legapróbb villanás is szertefoszlatja azt” – mondta Rohrer püspök.

Fotó: Twitter, Sierra Pacific Synod

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2021. szeptember 16. 10:44
"a világ első transznemű püspökét" Feszült figyelemmel várjuk az első transznemű főrabbi és imám hivatalba lépéséről szóló beszámolókat...
antares007
2021. szeptember 14. 18:25
Hányás.
istvanpeter
2021. szeptember 14. 15:49
Erre már tényleg nem lehet mit mondani, szörnyű és undorító.
-Zsolt-
2021. szeptember 14. 14:18
Egyik egyház sem lesz olyan progresszív, mint a Felház volt, ahol a három vezető "prófétából" kettő meleg volt. Meg is szűnt gyorsan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!