Budapesten keresi édesanyja 1944-es megmentőjét a venezuelai zongoraművész

2020. június 11. 08:58

A Venezuelában született zongoraművész, Andres Carciente minden követ megmozgat azért, hogy megtudja, ki bújtatta és mentette meg az édesanyja életét 1944-ben Budapesten. Egy képeslap alapján kezdett el kutakodni.

2020. június 11. 08:58
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: Friedmann Ágnes hatévesen

 

1944-ben a zsidó származású Friedmann Ágika hatesztendős volt. Valószínűleg az édesanyjával együtt deportálták volna, ha nem kapnak segítő kezet. Budán, egy lakásban vészelték át a nyilas terrort. A hatesztendős kislány semmit sem értett az egészből, csak azt tudta, hogy nem a saját nevét kell mondania, ha valaki megkérdezi, hogy hívják.

A borzalmakat túlélték, a kislány pedig a háború után Svájcba került leányotthonba,

majd a család Dél-Amerikába ment, és végül Venezuela fővárosában, Caracasban telepedtek le.

A borzalmakat próbálták elfelejteni, elnyomták magukban, még otthon sem beszélgettek arról az időszakról.

Friedmann Ágnes aztán felnőtt, Venezuelában házasodott és megszületett a fiuk, Andres. Ő volt az, aki már felnőttként elkezdte kérdezgetni az édesanyját, ugyanis mindig is izgatta a család története. Az anyukája sokat nem tudott mondani, hiszen arról is csak emlékfoszlányai voltak, hogy Budapesten hol bújtatták őket; és hogy ki, arról pedig végképp nem tudott semmit. Mivel a nagymama 1963-ban meghalt, őt nem kérdezhette meg Andres, így nyomozásba kezdett. Sokáig semmire sem jutott, aztán talált egy képeslapot, amelyben minden jel szerint a család megmentőjéről írt még 1947-ben a nagymamája.

Andres egyébként hosszú évek óta Budapesten él. Zongoraművészként végzett a Liszt Ferenc Zeneakadémián, s úgy volt, visszatér Caracasba, ám közbejött a szerelem, itt ragadt, megházasodott és gyermekük is lett.

Szerinte az évek alatt összeállt a kép.

Egy bizonyos Turoczy vagy Túróczi Lajos leszármazottjaival szeretne megismerkedni,

mert több mint valószínű, hogy ő volt az édesanyja megmentője.

Azt is kiderítette, hogy a férfi Budán a Torbágyi út 22. szám alatt, majd később a Böszörményi út 18/b alatti házban is élt a háború után, ám eddig még nem akadt a leszármazottak nyomára.

Andres Carciente

 

Pedig szeretné 76 év elteltével megköszönni nekik azt, amit az édesanyja megmentője tett. Friedmann Ágnes – aki később Falusra magyarosított – egyébként még ma is él, 82 esztendős és Caracasban várja a híreket. Ha Andres sikerrel jár, 76 év után végre megtudhatja, ki is mentette meg a szinte biztos haláltól 1944-ben.

***

Ha ön tud valamit a megmentőről, ismerős lenne önnek a neve, akkor írjon nekünk e-mailt a kapcsolat kukac mandiner.hu címre, köszönjük!

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. június 12. 07:50
Ezt tegnap láttam: https://www.youtube.com/watch?v=10oeW929KU0&t=215s Az előadás egy pontján Wahorn felkapja a gyereket, és az a karjában van, úgy énekel tovább. Kb egy hasonkorú kislány, mint a cikkbeli Ágika. Wahorn itt nem majomszeretetet gyakorol, ezek a gesztusok teljesen normálisak, és a normális gyereki fejlődéshez szükség van rájuk. Ha ezer km választja el a szülőt és a gyereket, akkor nincs semmi, ami ezt pótolná, legfeljebb, ha a gyerekek egymást ölelgetik. És nem csak ez fontos, hanem úgy általában a fizikai jelenlét, annak minden apró kontaktusa.
annamanna
2020. június 12. 04:51
Azt a kis gondolatkísérletet érdemes elvégeznie mindenkinek, akit érdekel a téma, hogy képzelje bele magát az adott helyzetbe. Mondjuk legyen ő az anyuka, aki szorongva, rettegve, bujkálva túlélte a náci megszállást, zsidóüldözést, ostromot. És most vége, legalábbis úgy tűnik, fel lehet lélegezni - de azért a zsigerekbe beépült a paranoiás félelem, a rettegés, a bizalmatlanság. Namost egy ilyen ponton, amikor már régóta hozzászokott a bizalmatlansághoz - az anya helyében ki lenne az, aki annyira vakon megbízik másokban, hogy a legdrágább, legféltettebb kincsét rábízza tök idegenekre, akikről semmit sem tud, és akik elviszik a gyerekét "hét határon túlra", ahol semmit nem tud róla, nem látja, nem segíthet neki, ha bajba kerül, nem tudja, mi történik vele .... és mindezt egy olyan hosszú időszak után/alatt/közben, amikor mindenki tisztában van vele, hogy az emberek igen jelentős része egyáltalán nem megbízható és nem is jóindulatú! Egy ilyen időpillanatban, amikor ezt mindenki a legélesebben, legtisztábban tudja, akkor ki lenne az, aki a védtelen csöpp gyerekét a teljes ismeretlenségre, a vak sötét homályra bízza rá? Hogy semmit ne tudjon róla, hogy egyáltalán ne lehessen mellette? Ki az, aki erre képes lenne, konkrétan a világháború után? És ha a gyerek helyébe képzeli magát - ki az, aki hat éves kislányként hajlandó lenne elmenni a teljes ismeretlenségbe, teljesen idegen emberekkel, akiknek egy szavát sem érti, úgy, hogy teljesen elszakadjon az anyjától? Ki az, aki ezt szívesen és önként bevállalná? És minderre egyáltalán nem kényszerítették az anyát, teljesen önként tette, megfontolva a lehetőségeit. Ugyanabban az időpillanatban körülötte családok milliói próbáltak valahogy újrakezdeni, élni, a gyerekeiket eltartani, nagyon sokuk iszonyú boldogan amiatt, hogy legalább láthatják egymást, és attól rettegve, hogy melyiküket kik és miért akarnák megint elszakítani a többi családtagtól. De a lényeg, hogy millió és millió család próbálta újraindítani az életét és eltartani a gyerekeit. Kérdés, hogy ez az anya, ha látta maga körül, hogy tömegek járnak hasonló cipőben, mint ő, és másoknak is ugyanúgy nehézségeik vannak, mint neki ..... ha ezt látta, akkor miért nem bízott abban, hogy ha mások meg tudják és meg is akarják oldani ezt a helyzetet, akkor ő is meg tudja és meg is akarja oldani. Ő miért döntött úgy, hogy neki ez nem megy, ő ezt nem akarja vállalni, ő ebből nem kér? Miért gondolta azt, hogy nehezebb helyzetben van, mint mások körülötte, és hogy ő több segítséget jogosult igénybe venni, mint mások, és hogy ő több terhét háríthatja másokra, mint a körülötte élő tömegek?
Tatulus
2020. június 11. 21:07
Ebben a történetben 2 dolog szép! Az egyik, hogy akadt valaki, aki azokban az időkben kockáztatta az életét, hogy megmentsen egy nőt és egy ártatlan gyermeket! Azaz ember volt! A másik, hogy a leszármazottak közül valakinek eszébe jutott, hogy ha lehetséges, megköszöni ezt az elődei megmentőjének! Azaz Ő is ember! Remélem sikerrel jár!
Krupp Skya
2020. június 11. 20:20
Én ismertem egy Túróczy Lajost de már meghalt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!