Vineta, mics és pezsgő – erdélyi gasztronómia Budapesten
Reggeli piacozás közben erdélyi pacalcsorba és pezsgő – lehet, hogy elsőre szokatlannak tűnik, de a Fény utcai piacon esélyes, hogy megszokott jelenség lesz hétvégenként.
Sorban hozza haza a világbajnoki arany- és ezüstérmeket a Kárásztelek Pezsgőpincészet. Hogyan lehet néhány év alatt arra a szintre eljutni, ahova mások évszázados szakértelem révén kerülnek? Utánajártunk, mi a siker titka.
Kovács Dániel írása a Mandiner hetilapban.
Egy arany és két ezüst egy világbajnokságon impozáns eredmény, főleg, ha olyan nehéz pályán sikerül elérni, mint a pezsgőkészítés. Márpedig a szilágysági Kárásztelek Pezsgőpincészetnek összejött a bravúr. A Champagne & Sparkling Wine World Championships versenyen – amelyet Tom Stevenson brit borszakíró indított útjára nyolc évvel ezelőtt, és mára a pezsgők nem hivatalos világbajnokságává nőtte ki magát – aranyérmet kapott a Carassia Rosé Magnum, és egy-egy ezüstérmet vihetett haza a pezsgőalapfajták házasításából készült Carassia Classic, valamint a pincészet megjelenés előtt álló első évjáratos tétele. Ám ez a szép siker is eltörpül a tavalyi vb-szereplésük mellett: a Londonban rendezett világbajnokságra benevezett négy termékük mindegyike kitűnően szerepelt. A magyar befektetők tulajdonában álló pincészet három arany- (Carassia Rosé, Carassia Blanc de Blancs Brut Magnum, Carassia Classic Brut Magnum) és egy ezüstéremmel (Carassia Classic Brut) felállította a mai napig legjobbnak számító eredményét. Pedig a világhírű champagne-okkal ellentétben nem tekintenek vissza évszázados múltra: alig több mint tíz évvel ezelőtt, 2011-ben kezdtek el működni.
A laikus szemlélőnek az a benyomása, hogy bizonyára a lélegzetelállító környezet okán származnak ilyen kiváló pezsgők Kárásztelekről. A szilágysági borvidék a szatmári borvidéktől délre helyezkedik el, körben északról indulva a Bükk hegység, a Szamos, a Réz- és a Meszes-hegység déli nyúlványa, nyugatról pedig az Érmellék szegélyezi. Legnagyobb részét a szilágysomlyói medence képezi.