Aki szétcsúszik a kétdekással, mert munka helyett fogyasztja, az proli, nem igazi melós
Emlékezzünk a hatvanas-hetvenes évekbeli magyar filmekre: ha a vállalatigazgató, de már egy osztályvezető is vendéget fogadott, az alapkombó a kávé-konyak volt. Mint mondjuk most egy presszókávé. Ennyitől biztosan nem rúgtak be, illetve aki ettől berúg, az azért más téren is eléggé ki van szolgáltatva. Gondoljunk a még régebbi időkre: a kávéházi világra, vagy inkább a tekintetes urak (munkahelyi!) napirendjére, amelynek ebédnél szerves része volt a pohár vörösbor, mint munkásnak a sör, és utóbbi szintén nem csapta szét magát tőle. Aki szétcsúszik a kétdekással, mert munka helyett fogyasztja, az proli, nem igazi melós. Jártunk már Prágában, Londonban bármikor? Láttunk munkást, öltönyös üzletembert sört kortyolni ebédidőben, majd tovasietni? Nem is egyet. A csehek egész nap söröznek, mégsem ütik ki magukat. Na ugye! A brit irodista sem tántorog délután, miután legurított délben egy ipát a pubban.
Ráadásul a járvány előtt a versenyszférában sok munkaadó a kezét-lábát összetörte, hogy vonzóvá tegye a sokáig csak rabszolgatelepként üzemeltetett kis irodai gyárakat, és látva a felmondólevelek sokaságát, kétségbeesve telepítettek egyre drágább dolgokat a biorobotok részére. Először még csak akciós babzsákot, utána csocsóasztalt, kutyabarát irodát; fánksütést, végül esetleg még emberi hangnemet és még több, pótcselekvés-ízű ötletet valósítottak meg ahelyett, hogy rendes fizetést adnának. Mivel erre feltehetően továbbra sem lesznek hajlandók, jobban járna mindenki, ha legalább egy pohár jóféle sört juttatnának a gyakran kiszipolyozott munkatársaknak.