Látogassuk meg télen is hazánk izgalmas fürdőhelyeit! (X)

2022. január 16. 11:09
Odakint repkedhetnek a mínuszok, de a fürdőzés élményéről nem kell lemondanunk! Aki arra vágyik, akár egy melegvizes medencében ülve a szabadban is gyönyörködhet a természetben, vagy egy párás fürdő falai között élvezheti a testi-lelki felüdülést. Összegyűjtöttünk 5 olyan helyet az ország különböző pontjain, ahol pihenhetnek, szórakozhatnak, ellazulhatnak és gyógyulhatnak is.

A szabadság élménye a szabadban

Makóról nehéz úgy beszélni, hogy ne jutna az ember eszébe rögtön, szinte első helyen a Hagymatikum épülete. A fürdőkomplexum 2002 óta Makó legjelentősebb turisztikai vonzereje, Makovecz Imrének (1935-2011), a magyar organikus építészet megteremtőjének utolsó és egyben legnagyobb alapterületű munkája. Büszkék is lehetnek rá a makóiak, különleges hangulatú épületegyüttes ez, kívül és belül egyaránt.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

De mit is rejt ez a hagyma alakú épület? Nyilván sokan tudják a választ, a Termál- és Gyógyfürdőt, amelyben élmény-, gyógy- és wellness-részleg is található. A termálvizes medencéi között elsőként illik megemlíteni a szabadban levő Sakkmedencét, amiben azon túl, hogy sakkozni is lehet, teljességgel átadhatjuk magunkat a szabadság élményének: nappal a fény simogatását élvezhetjük a gyógyító vízben, este pedig a csillagok között fürdőzhetünk. Hát nem zavarba ejtő?

Ha pedig arra gondolunk, hogy a Barlangmedencében fények és hangok segítségével teljesen biztonságos körülmények között, a gyógyvízben pihenve élhetünk át egy vad trópusi vihart – újabb izgalmas lehetőségről beszélünk.  A Kalandmedencében többek közt egy sodrófolyosó teszi felejthetetlenné a fürdőzés élményét, a gyerekeknek készült Sherwoodi medencébe pedig akár csúszdán is érkezhetnek a kicsik, és megunhatatlan vízi játékok várják őket. Itt a család minden tagja megtalálja a számára megfelelő,  különböző méretű és tematikájú medencét, melynek gyógyvize természetes orvosság az izombántalmakra és az ízületi betegségekre, gyulladásokra, a reumás panaszokra. És ne feledkezzünk meg az esti fürdőzés lehetőségéről, a szauna programokról és más családbarát szolgáltatásokról sem. További információ.

Történelem és fürdőkultúra

Ha azt mondjuk, hogy van egy olyan fürdő az országban, amely több évszázados múltra tekint vissza, mert medencéje még a török hódoltság alatti időben épült, mi lehet a válasz? Eszünkbe juthatna akár egy budai fürdő is, de azért elég egyértelmű, hogy Egerről, és az egri Török fürdőről beszélünk. A fürdő jelenkori állapotát, fokozatosan alakították ki, az épületeket az idők során adták hozzá az eredeti török építményhez, melynek legkülönlegesebb része az 1980-ban fejújított kupola – ezt ugyanis körülbelül 200 000 darab aranyozott mozaikkal burkolták.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

A fürdőben egyébként nem csak az eredeti török stílusú medencék (ilidzsa), de a török fürdőzést idéző hamam (masszázs, gőz, leöntő fürdő) is megtalálható. Itt szinte minden, kívül-és belül az autentikus török hangulatot idézi, jelenleg hat medencével, magas színvonalú wellness- és gyógyászati szolgáltatásokkal várja a vendégeket. A vidéken egyedüliként fennmaradt törökfürdő ritkaságszámba menő radonos gyógyvize három medencét tölt meg, s a török medence hézagosan lerakott műkőpadlózata alatt meghúzódó forrásokból tör fel. Pezsgőmedencében, szaunában, aromakabinban, és gőzfürdőben is lazíthatunk, mellé pedig kényeztető masszázst is kérhetünk. További információ.

Hóesésben fürdőruhában?

Az ország északnyugati csücskében, a Fertő-táj védett természeti környezetében bújik meg a Hegykői termálfürdő fedett és nyitott medencékkel, kiváló minőségű gyógyvízzel, ahol mindenki megtalálja a számára ideális lehetőséget. Aki sportolni akar, sportolhat, aki pihenésre vágyik, itt megpihenhet, és akit valamilyen betegség gyötör – gyógyulhat.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Télen a fedett wellness-medence, vagy hóesésben akár a forró, nyitott termálmedence csábítja a vendégeket. Az 1434 méter mélyről felszínre hozott 55°C hőmérsékletű víz 2004 óta elismert gyógyvíz, amely szakorvosi javaslat alapján gyógyítására alkalmas,  különösen mozgásszervi betegségek esetén, így jó eredménnyel alkalmazható rehabilitációs kúraként. A Hegykői termálfürdő komoly hagyományokkal rendelkező gyógyászata különböző kezelésekkel várják a vendégeket. További információ.

Az ország téli felfedezéséhez idén segítséget is nyújt a Magyar Turisztikai Ügynökség: 2022. január 10. és február 28. között az ország számos helyén találsz kedvezményes ajánlatokat, szállodák, turisztikai attrakciók, éttermek és fürdők csatlakoztak a kampányhoz, és „Téli feltöltődés” néven különböző ajánlatokkal várnak. A kedvezmények teljes listája itt található meg.

Avatarok és koboldok ne kíméljenek!

Közép-Európa legnagyobb, 760 méteres barlangfürdője, a Demjéni Cascade barlang- és élményfürdő – látványát az Avatar című film ihlette. A 690 méter mélyről feltörő, több tízezer éves, 68 fokos gyógyvízzel táplált, épített barlangban kialakított fürdőhelyről beszélünk. Olyan helyről, ahol a földalatti járatokban megtalálható a melegvizes barlangok cseppkőmedencéitől a 21. század rafinált csúszdavilágáig minden, ami az önfeledt fürdőzés örömét nyújtja. A vízhőmérséklet 30-38 Celsius fok közötti - és medencénként változó.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Az elvarázsolt, földalatti vízi világban a fények és a színek játéka még különlegesebbé teszi az élményt, amit csak fokoz a kitörő vulkánt jelképező, óriási őserdei katlan és a benne lévő csúszdatornyok, - több mint 1500m2 vízfelülettel – az óriási egybefüggő barlangrendszerben. A Termál öböl Tündérbarlangjában az élmények mellett a pihenés örömét, a gyógyulás esélyét is kínálják, hiszen finn- és aroma szaunák, sóbarlang, különleges masszázskezelések és komfortos pihenőágyak várják a fürdőzőket. További információ.

Úszás a természetben - mind a négy évszakban

A neves Lonely Planet online utazási magazin tavaly szeptemberben összeállított egy 20-as listát az általa legjobbnak tartott európai fürdőkből. Az előkelő összeállításban a harmadik helyre került a Hévízi-tó, melyhez a Vissza a természethez mottót választotta a magazin.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Mint írják, a tavirózsákkal és gondozott parkokkal szegélyezett város a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes gyógyvizű tavával büszkélkedhet. Hozzáteszik, hogy a fürdőkomplexum télen is látogatható. És valóban: a geotermikus energia melegítette tó vízhőmérséklete télen sem csökken 22 ℃ alá, nyáron pedig eléri a 35-38 ℃-t. A világ legnagyobb vulkanikus eredetű, tőzegiszapos, természetes termáltavának kénben gazdag hatóanyagaga természetes gyógyszer minden reumás mozgásszervi és a krónikus nőgyógyászati problémára. A vízben alkalmanként 20-30 perces pihenéseket beiktatva összesen 1-1,5 órát ajánlott tartózkodni. További információk.

A cikk létrejöttét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

 

(X)

Fotók: Magyar Turisztikai Ügynökség

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés