Forrás: Makronóm Intézet-gyűjtés (2023. június 8–12.)
Amint az a gyűjtésünkből jól látható,
márciushoz viszonyítva komoly árcsökkenés történt: a láncok mintegy 5-8, esetenként 11-12 százalékos árkorrekciót hajtottak végre a kenyérfélék, a sajt, a tej, a vaj, a tejföl – és egyébként más tejtermékek – esetében.
A zöldségeknél és a gyümölcsöknél már vegyes volt a kép: mint ismert, az árakat itt a szezonalitás is jelentősen befolyásolja. Így például a vöröshagyma közel 13 százalékkal volt olcsóbb, mint március második felében, a paradicsom átlagára pedig jelentősen, kis híján 47 százalékkal csökkent, és sok helyütt az alma is olcsóbb lett. Ezeket tehát részben szezonális hatások magyarázzák, ahogyan azt is, hogy a burgonya, a sárgarépa és helyenként a narancs ellenértéke is emelkedett. Az előbbieké átlagosan csaknem 18 és 15,5, utóbbi 32,5 százalékkal. Igaz, egyes boltok akcióinak keretében narancsot is vehettünk a márciusihoz közeli áron.
Az alapélelmiszerek közül – bár akadtak kisebb eltérések –