Nem jelenik meg a tervezett TGM-emlékkötet, miután a filozófus családja felháborodásának adott hangot

2023. január 27. 17:36
Tamás Ábel szerint a kialakult helyzet méltatlan édesapja emlékéhez és a gyász időszakához.

A Népszava értesülései szerint a nemrég elhunyt Tamás Gáspár Miklós fia, Tamás Ábel meg szeretné akadályozni, hogy édesapjáról az emlékéhez szerinte méltatlan emlékkötet jelenjen meg.  A lap megkeresésére Tamás Ábel elmondta: letiltani nincs joga a kötetet, hiszen az nem TGM írásait tartalmazza, hanem róla szóló visszaemlékezésekből áll össze, de azt kétségkívül szeretné elérni, hogy ez a kötet ebben a formában ne jelenjen meg.

Kocsis András Sándor, a Kocsis Kiadó vezetője az apám halála után néhány nappal indította el ezt a vállalkozást – mondta el TGM fia, aki leszögezte, hogy a kiadó előzetesen nem egyeztetett a családdal.

„Engem ugyan megkérdezett a kötetbe kerülő szerzőkről, én akkor még csak annyit mondtam ennek kapcsán, hogy

a fiatalokról se feledkezzék meg, mert apámnak nagyon sok fiatal tanítványa, barátja is volt.

Ezután viszont különféle forrásokból értesültem arról, hogy Kocsis András Sándor rengeteg embertől kért apámról szóló szöveget mindenfajta koncepció nélkül, nem tartotta szem előtt sem a műfajt, sem a szerző személyét, még a szöveg hosszát sem. Azzal sem volt gondja, ha valaki évekkel ezelőtt írt szöveget küldött. Szép lassan kiderült, hogy Gábor Györgyöt kérte fel először szerkesztőnek, aki végül egy, a közösségi médiában kialakult kellemetlen polémia után visszalépett ettől, és maga is mélyen ellenzi, hogy hirtelenjében összegereblyézett anyagokkal emlékezzenek meg apámról” – Fogalmazott Tamás Ábel.

Tamás Ábel szerint a kialakult helyzet méltatlan édesapja emlékéhez és a gyász időszakához. Kiemelte, hogy

még a temetés sem zajlott le, és máris egy adok-kapok vette a kezdetét,

amitől nemcsak neki, hanem az egész családnak rossz érzései támadtak.

Hozzátette: „Gábor György visszalépése után úgy értesültem, hogy Lakner Zoltánt kérte fel a kiadó vezetője, akinek alapvetően az lett volna a feladata, hogy a már felkért szerzők vegyes műfajú szövegei közt próbáljon valahogyan rendet tenni”.

A Népszava megkereste a kiadót is, melynek vezetője elmondta: „Tamás Ábel súlyosan beavatkozott a kiadói autonómiánkba. Ez nem bűn, hanem hiba. Ilyen körülmények között elállok a kötet megjelentetésétől”. 

 

Nyitókép:MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés