Die Presse: a fából faragott bécsi szólistákkal szemben Orbán Viktor igazi „Csárdáskirálynak” tűnik

2022. december 6. 9:52
Az osztrák lap szerzője szerint Ausztria ügyetlenebbül viselkedik, mint Magyarország.

Ausztria az offenzív érdekképviseletben úgy viselkedik, mint Magyarország, csak ügyetlenebbül – írja a Die Presse. A szerző operai hasonlattal élve azt írta, hogy

a fából faragott bécsi szólistákkal szemben Orbán Viktor igazi Csárdáskirálynak” tűnik.

Magyarország miniszterelnöke mestere a brüsszeli színpadon való manőverezésnek. Azt, hogy a magyar jogállamiság aláásása miatt kiszabott uniós büntetések kérdése nagyon érzékeny, az is mutatja, hogy Budapest olyan fontos döntések blokkolásával kacérkodik, mint a globális minimumadó, az orosz szankciók vagy Svédország és Finnország NATO-csatlakozása – teszi mindezt anélkül, hogy ügyetlenül fenyegetőzne, fogalmaz az osztrák lap szerzője.

Nyilvánvaló, hogy Orbán nem lehet példakép az osztrák kórus számára, mert Ausztria nem illiberális. De a magyarországi összehasonlításból világossá válik, hogy Bécs miért bukik egyes kérdésekben: mert nem veszik őket komolyan – állítja a cikkíró.

A Die Presse újságírója szerint a magyar miniszterelnök azért gyakorol nyomást, mert a lehető legtöbb ideig akar kormányozni, és ehhez uniós pénzekre van szüksége. Az osztrák kancellár viszont nem azért fenyegetőzik vétóval, mert Ausztria érdeke, hogy Románia soha ne csatlakozzon a schengeni övezethez, hanem mert a napi politika vezérli.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szavazás:

Melyik 2 korrupt, tolvaj pártot utálod a legjobban?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés