Az osztrákok szerint nekünk kellene feltölteni a kiszáradó Fertő tavat

2022. július 7. 18:10
A Wiener Zeitung szerint a terv, hogy a Mosoni-Duna vízkészletével pótolják a kiszáradó Fertő tó vizét, aktuálisabb, mint valaha.

Történelmien alacsony értékhez közelít a Fertő tó vízszintje: 1965 óta, amióta mérik a tó vízszintjét, a mostani értékekhez képest utoljára 2003-ban volt ennél négy centiméterrel alacsonyabb – írja a G7 a Wiener Zeitung osztrák lapra hivatkozva.

A lap szerint Ausztriának és Magyarországnak meg kell kezdeni az érdemi egyeztetéseket arról, hogyan fogják megmenteni a Fertő tavat a kiszáradástól, és biztosítani a terület vízellátását a magyar oldalról.

Helyi szakértők szerint az alacsony vízszint többek között azért hatalmas probléma, mert növeli a villámcsapás okozta tüzek kockázatát is. A múlt hétvégén például három hektáron égett a nádas az osztrák oldalon.

Ugyanakkor egyelőre van elég víz a fürdőzéshez a Fertőben

A G7 szerint a korábbi felvetés, amely azt javasolja, hogy a Mosoni-Dunából pótolják a Fertő tó vízkészletét, aktuálisabb, mint valaha. Ez egyébként szerepel a magyar kormány tervei között: a jánossomorjai csatorna kiépítése azt is jelentené, hogy a Duna vizével pótolni tudják a Fertő tó eltűnő vizét.

Fotó: Facebook

Összesen 126 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A költségeket felezzük?

Adják vissza a területet, és akkor nincs ilyen problémájuk.

Na és miért is? A térképpen azt látjuk, hogy Ausztriában, észak felől esik legközelebb a Duna a tóhoz. A tó nagy része osztrák területen van és ők használják turisztikai célokra, tehát ott termelődik a haszon. A magyar partszakasz természetvédelmi terület. Mi akadályozza meg őket abban, hogy vágjanak gyorsan egy csatornát, amelybe szükség esetén átszivattyúzzák gyorsan a Duna vizét? Csak nem annak a max. ötven méteres tóparti szakasznak a kisajátítása fáj nekik?

Ok. Arányosan járulnak hozzá.

Szerintem sem akarnak fizetni.

Akkor biztosan fizetni fognak a vízért, a munkáért...... mindenért

Múltkor a németek szerették volna gázunkat, most meg az osztrákok a vizünket. Persze mindezt csak a "szolidaritás" nevében.
Olyan mikor lesz, amikor a "szolidaritás" nevében adni akarnak valamit? (nem migránsokra gondoltam, természetesen)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés