Az Orbán-kormányok erősen hierarchizáltak voltak, ebben nem lesz változás

2022. május 13. 10:14

Horn Gábor
Hírklikk
Orbán tisztában van vele, hogy nagyok lehetnek a bajok. Interjú.

– Orbán Viktor múlt pénteken a Kossuth Rádióban azt mondta, a következő időszakban növekvő migrációs nyomással, a pandémia újabb hullámaival, az orosz-ukrán háború miatt egy »veszélyes világgal«, és gazdasági válsággal kell szembenézni…

– Sajnálatos módon, a felsorolt nehézségek köre bővíthető azzal, amit Orbánék maguk okoztak: a januárban, februárban lezajlott fék nélküli szavazatvásárló kísérlet, aminek a magyar költségvetés teljes kilyukadása lett a következménye. Az infláció elszabadulásának egyik okozója is ez volt. Beszélhetünk azokról a közállapotokról is, amik 12 évi kormányzás után a mai magyar társadalmat jellemzik, ennek részeként például a magyar oktatás helyzetéről. Bejárta a sajtót az a döbbenetes adat, hogy 22 jelentkező van fizika szakos tanárnak, és ez az egész magyar közoktatás összeomlásának bizonyítéka. De sorolhatnám az egészségügy bajait is. Vagyis a nehézségeknek kétségkívül van egy nemzetközi vonatkozásuk, akár a háború, akár a járvány, de legalább ennyi van a magyar kormány és Orbán Viktor tevékenységének következményeként is. 

– Mi az, ami a kormány már látható összetételéből leszűrhető?

– Az látszik, Orbán tisztában van vele, hogy nagyok lehetnek a bajok. Egyrészt jóval több kormánytagot látunk, ami kvázi beismerése annak, hogy az eddig folytatott kirakatkormányzás nem tartható tovább. Ha jól emlékszem, nyolc miniszterből állt az első Orbán-kormány, most meg láttunk az asztalnál vagy 15 embert, és nem volt ott mindenki. Ráadásul, azok közül, akiket láttunk, jónéhányan a saját szakterületükön – függetlenül attól, hogy kinek mi a véleménye róluk – profi szakemberek. 

– Azt mondják, minden eddiginél hierarchizáltabb kormányszerkezet jöhet létre. Egy olyan szerkezeti ábra is borzolja a kedélyeket, ami szinte a Naprendszerhez hasonlítja a létrejövő új kabinetet: van egy központi égitest, hozzá viszonyulva keringenek különböző távolságra a bolygók, a minisztériumok... 

– Láttam az ábrát, de ezt már én is a jóslás kategóriájának gondolom. Az Orbán-kormányok mindegyike nagyon erősen hierarchizált volt, hiszen a hierarchia csúcsán egy megkérdőjelezhetetlen szereplő ült, a miniszterelnök. Úgyhogy ebben az értelemben szerintem nincs változás. Eddig is létezett az Orbánhoz közelállók szűk köre, akik a tényleges kormányzati döntéseket hozták. A szereplőket látva, azt gondolom, hogy ez a kör most még bővülni fog. Nem hiszem, hogy ők olyan emberek, akik formális feladatokat fognak ellátni, és a »Föld körül keringő kisbolygókként« fognak tevékenykedni. Nem gondolom, hogy ez lenne az irány. Talán kicsit okosabbak leszünk, ha meglesz ez a kormány, és látszik a munkamegosztás. Engem például nagyon izgat az a pletyka – akár igaz is lehet, nem tudjuk –, hogy a közoktatás ügye tényleg a rendőrminiszterhez kerül. Az egy teljesen új helyzetet teremtene, és jól kifejezné a kormány eddig is ismert viszonyát a magyar közoktatás ügyéhez. Azt már látjuk, hogy az egészségügy valószínűleg Pintér Sándor volt rendőrfőnök és belügyminiszter kezébe kerül majd. Arra, hogy miként fog működni ez a kormány, arra, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk, legalább egy hetet várnunk kell, sőt, valószínűleg többet is.”

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...Tisztában van vele, hogy nagyok lehetnek a bajok"
Ennek a mondatnak mi értelme? Tudja, hogy vagy van, baj vagy nincs?

Nem csak H.G., hanem a brüsszeli és washigtoni gazdái is "dolgoznak".

Az SZDSZ pályán kívül került. Tartsa ehhez magát

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés