Ákos új kisfilmje debütál a Magyar Film Napján

2022. április 30. 7:10
A pesti srácoknak és a 2006-os rendőrattaknak is emléket állít Ákos lírai hangvételű, a nagy elődök előtt tisztelgő kisjátékfilmjében, mely elnyerte a kategóriájában a Kovács László-Zsigmond Vilmos operatőri díjat.

A hétvégén, április 30-án szombaton és május 1-én vasárnap a Magyar Film Napja alkalmából két napig országszerte vetítik Kovács Ákos első kisjátékfilmjét, a Magunk maradtunk című alkotást. A 27 perces kisfilm az énekes-dalszerző első játékfilmes rendezése; Ákos nemcsak rendezte, de maga írta a forgatókönyvet is a közelmúltban megjelent novelláskötetének két írása alapján, valamint a film zenéjét is ő jegyzi.

A Kossuth-díjas előadóművész első alkalommal rendezett filmet, de korábban úgy fogalmazott, kamaszkora óta vonzza a filmezés, így régi vágyát valósította meg. Elmondása szerint a munkával olyan filmes példaképei előtt is tiszteleg, mint Tarkovszkij, Makk Károly, vagy Huszárik Zoltán.

A film egy idősödő taxisofőr monológja, amelyen keresztül elénk tárulnak az elmúlt évtizedek: a főszereplő személyes története és az ország félmúltja is. „A felidézett alakok, szituációk megelevenednek Budapest utcáin, a sofőr pedig észre sem veszi, hogy élete képeit az utasa elé éli. Pesti srácok és disszidens osztálytársak, megemlékezők és piknikezők, romeltakarítás és rendőri intézkedés” – olvashatjuk a film ismertetőjében.

Kisfilm egy emberről, aki élt, szeretett és meg fog halni – idézte József Attilát a főszereplőt alakító Papp János színművész a díszbemutatón. Korábban elmondta, a forgatókönyv elolvasása után azonnal tudta, hogy ehhez köze van, az első pillanatban megfogta a világa , így rögtön igent mondott. – Sokban emlékeztetett kedvenc íróm, Hrabal történetmesélésére, monológjaira – mondta.

A felkérést ugyancsak elsőre elvállalta a taxis feleségéhez hangját kölcsönző Piros Ildikó, az ő hangján elevenedik meg kettejük életen átívelő levelezése. A filmben olyan színészek tűnnek fel, mint Trill Zsolt, Eperjes Károly, Vecsei H. Miklós, vagy ifj. Vidnyánszky Attila. Ők szöveges szerep nélkül, „csupán” jelen vannak a filmben: lassított, közeli felvételeken olvashatjuk le az arcukról a személyes sorsukat, érzelmeiket. Vecsei Hasit mint 56-os pesti srácot, Eperjes Károlyt mint hazatelepült disszidenst láthatjuk.

Vannak köztük, akikhez személyes kapcsolat is fűz, és olyanok is, akikkel a film kapcsán találkoztam először. Nagy élmény volt velük dolgozni. A hazai színészvilág színe-java az első hívószóra jött és bizalmat szavazott az elsőfilmes filmrendezőnek, ez rendkívül jóleső érzés, bevallom" – mondta Ákos, aki azért nem teljesen kezdő, hiszen több mint húsz éve klipeket és rövidebb filmes anyagokat rendez.

A filmben az összes műfaj összekapcsolódik, ami engem érdekel – mondja a Mandiner kérdésére Ákos – a történetmesélés, az irodalom, a képiség, a zene. Személyesen megélt tapasztalataimat és mások történeteit sűrítettem ebbe a kisjátékfilmbe, életem szereplői átminősülve jelennek meg, szüleim kapcsolatától kezdve profán, hétköznapi élményeken át az egyetemesig, a közösig.

Az új műfajban való bemutatkozásról Ákos így vall: Nagy sikereket éltem meg eddigi pályám során, amiért nagyon hálás vagyok, de ezzel nem elégszem meg. Mindig kerestem a megnyilvánulás különböző  formáit, hogy megmutathassam más oldalamat is. Az irodalom, a színház és a film mindig érdekelt, volt önálló irodalmi estem (Arany János verseiből és Krúdy írásaiból) játszhattam színházban, írtam alkalmazott zenét, jelent meg verses- és novelláskötetem. A filmezés mindezek közül legrégebbi álmom, igazán boldog vagyok, hogy esélyem nyílt a bemutatkozásra."

A filmet Juhász Viktor fényképezte, aki korábban számos klipet és koncertfilmet készített Kovács Ákossal, a producer a filmes szaktekintély, Hábermann Jenő volt.

A Magunk maradtunk a tervek szerint ősszel bemutatásra kerülhet a Magyar Televízióban, és a streamingszolgáltatók műsorában is megjelenhet, de addig is Ákos járja az országot az alkotással. Tudom, hogy az online platformokon keresztül sokkal több emberhez eljuthat a film, de más hatása van a telefon vagy a tévé képernyőjén, mint a nagyvásznon. Számomra öröm, ha kis vetítőtermekben, művészmozikban találkozhatom a közönséggel, olyan emberekkel, akiket valóban érdekel a filmünk. Nagyon örülök ennek az egyszeri lehetőségnek, hiszen a Magyar film napjához kapcsolódóan most két napon át 13 város 18 vetítőtermében lesz látható ez a szokatlan formátumú, 27 perces, poétikus látomás"  mondja Kovács Ákos.

Magunk maradtunk. Rendezte Kovács Ákos. Országos vetítés a Magyar Film Napján április 30–május 1. Cinema City hálózata

A 27 perces kisfilm 13 város 18 mozitermében kerül vetítésre, két helyszínen közönségtalálkozó is lesz az alkotókkal:

Április 30., szombat: BUDAPEST, Cinema City Mammut, 19 óra

Május 1., vasárnap: BUDAPEST, Cinema City Aréna, 18 óra

https://www.cinemacity.hu/films/magunk-maradtunk/5066o2r#/buy-tickets-by-film?for-movie=5066o2r&view-mode=list

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a párbeszéd nevű párt és tagjai.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés