Pedagógus szakszervezetek: a sztrájk előírásai „köszönőviszonyban sincsenek a valósággal”

2022. február 12. 15:59
Kiemelték: nem hagynak fel a sztrájkjog védelmezésével, ha kell, nemzetközi bíróságra viszik az ügyet.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közös közleményben reagáltak a kormány péntek esti rendeletére, amiben a veszélyhelyzet alatti sztrájkok menetét írják elő.

„A kormány 2022. február 11-én este kihirdetett rendelete a szakszervezetek álláspontja szerint alaptörvény-ellenes. A szakszervezetek nem fogadják el, hogy a kormány a felhatalmazási törvényre hivatkozva alapjogot korlátoz” – szögezi le a közlemény. A PSZ és a PDSZ szerint a 

„rendelet előírásai egyébiránt köszönőviszonyban sincsenek a valósággal,

azzal, hogy hónapok óta mindennaposak az óvodákban, az iskolákban a csoportösszevonások, mert eddig sem volt, és most már különösen nincs elegendő pedagógus és segítő munkatárs a feladatellátásra” – emelik ki, hozzátéve, hogy ez a sztrájkhelyzet fő oka.

Úgy látják: ha az iskolai és iskolán kívüli programokban azokat a szabályokat alkalmaznánk, amelyeket a rendeletbe írtak, nem működnének az intézmények egy percig sem.

„A negyedik és ötödik  járványhullám tetőzésekor a kormány egyáltalán nem figyelt oda ezekre a körülményekre, amelyeket most kizárólag a sztrájk idejére, a sztrájkjog korlátozására akar alkalmazni. A sztrájk alatti tanítás elrendelésének pedig köze nincs a járványhoz – ezt az elsőfokú bíróság megállapította, a másodfokú bíróság pedig jogerősen helybenhagyta” – írják, és kijelentik: a szakszervezetek nem hagynak fel a sztrájkjog védelmezésével, ha kell, nemzetközi bíróságra viszik az ügyet.

Nyitókép: PDSZ Facebook-oldala

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A PDSZ az a rabszakszervezet, amely képtelen szabaddá válni és demokratikus tisztújításokat tartani háromévenként, ahogy a szabadok teszik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés