Ilyen lesz a Nyugati pályaudvar mellé tervezett Nemzeti Cirkuszművészeti Központ

2022. január 12. 14:29
Magyarország Európa vezető cirkuszművészeti központjaként a világon első alkalommal rendez tudományos konferenciát a cirkuszépületekről.

A Fővárosi Nagycirkuszban holnap megnyíló XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál mai előnapján tartott szakmai és tudományos konferencián bemutatták a Nyugati pályaudvar mellett felépítendő Nemzeti Cirkuszművészeti Központ épületének makettjét is. A résztvevők az európai cirkuszépületek történetével ismerkedhettek, s ennek alkalmából egy kiállítás is nyílt. Január 12. és 17. között rendezik meg a Fővárosi Nagycirkuszban a XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált, ennek nyitányaként a mai napon tudományos és szakmai konferenciát rendeztek a külföldi szakemberek részvételével a cirkuszépületekről a Szépművészeti Múzeumban. A rendezvény keretében a Barokk csarnokban egy kiállítás is nyílt, ezen

a Nyugati pályaudvar mellett felépítendő Nemzeti Cirkuszművészeti Központ részeként készülő új cirkuszépülettel és az artistaképző intézettel is megismerkedhettek

a világ egyik legrangosabb nemzetközi cirkuszi fesztiváljára érkezett vendégek.

A Cirkuszépületek Európában című konferencia és kiállítás megnyitóünnepségén a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál szervező bizottságának elnöke kiemelte: Magyarország Európa vezető cirkuszművészeti központjaként a világon első alkalommal rendez tudományos konferenciát a cirkuszépületekről, de cirkuszpedagógiai konferencia is szerepel a fesztivál programjában.

A konferenciához kapcsolódó kiállításon pedig bemutatják a Budapesten felépítendő Nemzeti Cirkuszművészeti Központ makettjét – közölte.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásról 2021 februárjában született kormányhatározat.

Része lesz egy új cirkuszépület, ami a Nyugati pályaudvar mellett, egy régóta üresen álló területen épül, valamint egy régi vasúti hangárból kialakított artistaképző iskola. Almássy Kornél, a Magyar Építészeti Múzeum igazgatója a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában a konferencia idején látható kiállítást méltatva elmondta, hogy az számos makett, tervrajz, térkép és egyéb dokumentum, valamint képzőművészeti alkotások segítségével áttekinti a magyar cirkuszművészet és -építészet történetét, és felvillantja a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ jövőjét is.

(MTI)

Fotó: kormány.hu

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Cirkuszművészeti Központ már megvan. Úgy hívják, hogy Országház. A levezető elnökök gyengesége, hozzánemértése következtében azzá vált.

Nem az a tény, hanem az, hogy nem értett az értekezlettanhoz évekig. Így szabadjára engedte a parlament néhány tagját.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés