Cenzúrázza az MTV zenetévé a Nirvanát

2021. november 3. 6:44
Az MTV 90s zenecsatornán kivágták a mulatto szót a Smells Like Teen Spirit refrénjéből.

Mint ismeretes, a Rolling Stones a minap abbahagyta fél évszázados slágerének, a Brown Sugarnak a lejátszását, gyakorlatilag elismerve azokat a vádakat, hogy rasszizmus és szexizmus lengi be a fülledt hangulatú blues rock sláger szövegét.

De úgy tűnik, most már a fiatalabb nemzedékek emlékezetes dalai kerülnek a woke puritánság inkvizíciója elé.

E sorok írója esti tévézgetés közben kapcsolt a Music Channel alig pár hete indult, MTV 90s nevű adójára, ahol nevéhez híven a kilencvenes évek ismert számait adják, felidézve az MTV korabeli fiatal nemzedékek ízlését meghatározó, alternatív rockos hőskorát.

Kedd este leadták a Nirvana Smells Like Teen Spiritjét is, ami kapcsán nem kell sokaknak mondani, hogy a kilencvenes évek egyik, ha nem a legmeghatározóbb, grunge-os, alternatív (anti)himnuszáról van szó, ami az újabb kori rockzenét és magát a zeneadót, az MTV identitását is meghatározta.

Ám a most indult MTV 90s-on a Smells Like refrénjeibe döccenések kerültek, mint amikor ugrálni kezd egy rossz cd: kivágtak a számból 2-3 másodperceket zenéstül, szövegestül – méghozzá a „mulatto” szót.

Az Internacionálé után szabadon: a mulattót végképp eltörölni?

Azt nem tudni, hogy az MTV miért találta problémásnak a bigott rasszistának soha nem tűnő Kurt Cobain minőségjelzők nélküli, egy darab szavát. Ahogy azt sem tudni, hogy a refrénben továbbiakban emlegetett albínók és moszkítók miért nem estek áldozatul a cenzúrának – mi lesz az ő érzékenységükkel?

Amint megtudunk valamit, újra jelentkezünk majd. Addig is is itt a Nirvana-etűd, az eredeti, (egyelőre) vágatlan verzióban!

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak a szokásos tempó, amit a jakobinusok és a kommunisták is csináltak hatalomra kerülve: minden nekik nem tetsző dolog eltörlése, hiszen ők egy új, jobb világot akarnak alkotni, amibe nem férnek bele a múlt hibái. Ha hullahegyekkel, hát hullahegyekkel, hiába, ahol fát vágnak, ott hullik a forgács is.

A vicc, hogy hogy az inkriminált sorban Cobain teljesen random szavakat dobált egymás mellé, pusztán az a rím és az alliteráció kedvéért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés