Rendőrkézen a szigetszentmiklósi olajszennyezés elkövetője

2021. június 16. 12:35
A kolontári katasztrófa óta legnagyobb természetkárosítás elkövetőjét szerdán reggel vette őrizetbe a BRFK.

Elfogtak egy 59 éves tököli férfit, aki összefüggésbe hozható a tavaly decemberben történt szigetszentmiklósi olajszennyezéssel – közölte Bukovics Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Vagyonvédelmi osztályának vezetője a rendőrség honlapjára szerdán feltöltött videóban.

Bukovics Péter azt mondta, hogy a BRFK vagyonvédelmi osztályán nyomozócsoportot hoztak létre az elkövető felderítésére.

A nyomozócsoport munkatársai mintegy negyven helyen végeztek ellenőrzést, és több helyen olajmintát rögzítettek, amelyek vizsgálatára szakértői és kutatói intézetet rendeltek ki – ismertette.Tudatta: a szakértői vizsgálatok alapján a rendőrök látókörébe került egy férfi, akinek lakásán és munkahelyén a rendőrök június 2-án kutatást tartottak, és több olyan tárgyi bizonyítási eszközt is lefoglaltak, amelyek összefüggésbe hozhatók a bűncselekménnyel.    

A BRFK vagyonvédelmi osztálya a szabadlábon védekező férfit természetkárosítás miatt gyanúsítottként hallgatta ki – mondta.    

Dócs András, a BRFK nyomozó főosztályának vezetője emlékeztetett: december elején Szigetszentmiklós csapadékvízgyűjtőjébe valaki több ezer liter szennyező anyagot juttatott. A bejelentések szerint december végén, a Határ út és a Gyári út kereszteződésénél lévő csapadékátemelő rendszernél is hasonló olajszennyeződés történt, amely megegyezett a korábbival. A szennyeződés nyílt vízre nem jutott ki, mert a nádas és a tőzegláp felfogta azt, de a 1800 négyzetméteres olajszennyeződéssel érintett terület Natura 2000 besorolású védett terület – emelte ki, ismertetve: a szennyezés miatt 1500 tő tőzegpáfrány pusztult ki, a szakemberek pedig 6700 liter, olajjal szennyezett vizet és 200 tonna szennyezett talajat távolítottak el. A védekezés költségei meghaladták a 100 millió forintot – tette hozzá Dócs András.

(MTI)

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szabadlábon? Az ügyészség segít a bizonyítékokat eltüntetni. Vagy ők is érintettek.

Egyik sem lesz. Kíváncsi lennék, kiféle, miféle. Nagyon meg lennék elégedve, ha megkapná a törvény szerint kiszabható maximumot, pláne, ha bűnt ismételt.

Nyilván azzal fog védekezni, h. NEM TUDTA, h. nem szabad.
Remélhetőleg ezt nem fogják enyhítő körülménynek elfogadni.

Egyébként botrány, h. megtehette. Háza, műhelye, kocsija, talán tartálykocsija, úgy látszik, van.
Szavazati joga természetesen. legalább a kárt meg kéne vele téríttetni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában