Az évtized kihívásai

2021. június 7. 20:19

Matolcsy György
Növekedés.hu
Egy nemzet, közösség, vállalkozás vagy család akkor jár jól, ha kivédi a negatív kockázatokat és él a pozitív lehetőségekkel.

„Minden évtized más, de mindegyik hoz új kihívásokat, amelyek mindig kettősek: kockázatokat és lehetőségeket rejtenek. Egy nemzet, közösség, vállalkozás vagy család akkor jár jól, ha kivédi a negatív kockázatokat és él a pozitív lehetőségekkel. A legtöbbet az nyeri, aki képes a kockázatokat kiaknázott lehetőséggé alakítani.

1. Felgyorsulhat az EU bomlása

Mára világossá vált, hogy az USA és Kína kettős világrendszerében nem jön létre egy harmadik, hasonlóan erős hatalom. Az EU még megpróbálja pénzzel egyben tartani a közösséget, de már nem jöhetnek létre azok az integrált mega-programok, óriás-projektek, európai multinacionális vállalatok, technológiai áttörések, amelyek a »harmadik hatalom« kialakulását megalapoznák.

2. Felrobbanhatnak az európai adósságok »«

Az új pénzelmélet hívői szerint már nem számít az államadósság nagysága, mert az alacsony kamatok miatt minden adósság finanszírozható. Az EU és az eurozóna áttérhet a japán útra, ahol a GDP-arányos államadósság átlépte a 260 százalékot, aminek közel fele a jegybank mérlegében van. Csakhogy az infláció már kismértékű, de folyamatos emelkedése is hirtelen megváltoztathatja az európai jegybankok politikáját, a kamatemelések gyorsan »nehézkessé« tehetik a felhalmozott adósságok, ezek között az államadósságok finanszírozását.

3. A pénzforradalom feleslegessé teheti az EU bankrendszerét

Korunkban a pénzügyi közvetítő halott, aki még nem, arról rövidesen hírt kapunk. Az EU bankrendszere – éppen a legnagyobb gazdaságokban – eddig kivédte a digitális forradalmat, így azonban lemaradt az amerikai és kínai pénzforradalom mögött. Még néhány technológiai áttörés, szabályozási lazítás és az EU bankrendszere helyére közel nulla költséggel működő digitális pénzügyi cégek lépnek.

4. Az új energia-forradalom megszüntetheti a ma ismert energia rendszereket és járműipart

Az EU felismerte a zöld átmenet, a megújuló energiák és a nem-fosszilis energiával működő járműipar jelentőségét. Kína mega-programjait azonban nem képes hasonlóan kreatív módon, óriási méretekben és gyorsan megvalósítani. Az USA is képes lesz hasonló mértékű zöld átmenetre, így az EU mai zöld előnye az előttünk álló évtized során eltűnhet.

5. A digitális forradalom új üzleti rendszereket hoz létre

Nem csupán a pénz, az energia és a járműipar hagyományosan erős európai ágazataiban jönnek törésszerű változások a digitális forradalom következtében, hanem az üzleti élet minden területén. Ha valaki a digitális átállás terén hátrányba kerül, akkor minden területen lemarad. Ez a mai európai történet, néhány balti és skandináv EU tagállam kivételével.

6. Regionális integráció lép a globális kereskedelem helyére

Az EU – Kína mellett – a világkereskedelem legnagyobb nyertese volt az elmúlt évtizedekben. Az euro bevezetése után döntően a német és a holland gazdaság maradt a nyertesek között, de az uniós és jegybanki »visszaosztások« révén a többi tagország is valamilyen mértékben részesült a globalizáció hasznából.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés