A „NER-skanzenben” járt a népszavás újságíró és felháborodott azon, hogy építkezések folynak

2021. május 3. 20:38
A járvány sem csillapítja a várnegyed átépítési lázát – írt cikket a Népszava azon méltatlankodva, hogy zavaróak az építkezések a budai vár területén.

Kritikus hangvételűnek szánt írást közölt a budai Várnegyedben folyó fejlesztésekről a Népszavában Szalai Anna. „A zömében irodaházként, minisztériumként újjászülető ingatlanokat a nagyközönség jobbára csak kívülről csodálhatja”– fogalmazza meg aggályait a Népszava szerzője. 

A cikkben számos már zajló fejlesztést sorol fel a szerző, melyeknél arra panaszkodik, hogy „szinte üresek az utcák a várnegyedben. A járvány kiseperte a turistákat, a kormány kisepri a helyieket. Csak éppen az utóbbi tartós hatás marad. Az Orbán-kormány várfoglalása lassanként állami skanzenné alakítja a városrészt. A felújított és közben saját képre formált, illetve közösségi funkcióitól megfosztott épületek, a második világháború után elbontott, most gyakorta valódi tartalom és szerep nélkül visszaépülő újak várhatóan csak egy szűk kört szolgálnak majd” – áll az írásban. 

A Népszava szerint ugyanis a Nemzeti Hauszmann Program egyszerű „látványlesőkké” alacsonyítja a várba látogatókat, míg a sokszor egyenként többtízmilliárdos beruházások csak azok lakóit, a kiválasztott keveseket, értsd: a kormány szolgáit illeti majd. A szerző ide sorolja az MNB építkezéseit, és a várbeli lakások megvásárlásának rendelkezését is, melyek egyaránt – mint írja – a „NER-skanzen” felépítését szolgálják. 

„A Budai Vár körbejárhatóságának biztosítására újították fel a középkori déli várfal koronáján kialakított gyilokjárót. Ottjártunkkor azonban le volt zárva, a kapun ezzel a felirattal: »kulcs a biztonsági őrségen«” – méltaltankodik a szerző, aki a cikk végén a Széchenyi Nemzeti Könyvtár és a Magyar Nemzeti Galéria új helyei körüli kérdéseket is felveti. 

„Lezárás és építkezés. Botrány kérem, úgyhogy elő a fegyvert, és lőjünk mindenre, ami új, ami éppen épül vagy épülni fog. És ahová majd bemenni sem lehet majd. A József főhercegi palotába sem lehet bemenni. Mondjuk, az még nincs is kész, mert újjá kell építeni, miután a kommunisták a földdel tették egyenlővé, és évtizedekig gyönyörködtek a helyén kialakított szemetes kősivatagban” – írta a cikkre reagálva a drót.infó portál. 

„És a NER-skanzen hogy zárja ki az embereket az újjáépített Szent István-teremből? Ezt figyeljék, milyen ravasz és aljas trükk: úgy, hogy ingyen lehet majd bemenni és megnézni a magyar iparművészet egyik csúcsalkotását. Szóval a Népszava szerint így lesz skanzen a Budai Várból” – írja a lap. 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A járvány sem csillapítja a várnegyed átépítési lázát"

Szerencsére. Az építőipar ugyanis olyan, hogy különösebb fertőzésveszély nélkül tovább lehet benne dolgozni és GDP-t termelni.
Na a "termelni" az amiről a ballibsik semmit se tudnak.

Róma, Párizs, Prága, Bécs megúszta a háborút, Varsót és Budapestet szétlőtték. Miért baj az, ha újjáépítjük a múltunk műemlékeit? Varsóban fényképek, festménye alapján építették újjá az óvárost.

Tarlós István levele a Népszabadság főszerkesztőjéhez Szalai Annával kapcsolatban

https://budapest.hu/Documents/..

"Ezt figyeljék, milyen ravasz és aljas trükk: úgy, hogy ingyen lehet majd bemenni és megnézni a magyar iparművészet egyik csúcsalkotását."

Wazze, előtte 3x kifizettetik veled az egész épületet alkotmányosköltségbe' - hogyan lenne ez ingyen?

Egyáltalán: hogy képzeled, hogy a Fidesz bármit ingyenbe csinál neked?
Vagy a gyurcsányi?

Hát hülye vagy te???

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés