Falus: A nyarat maszkban kell végigcsinálni. Rusvai: Nyáron maszk nélkül nyaralhatunk, járhatunk vendéglőbe és szórakozóhelyre

2021. április 4. 17:55
A volt tiszti főorvos szerint a következő hónapokban sem szabadna megengedni a tömegrendezvények megtartását, míg Rusvai Miklós úgy véli, hogy júniustól már teljes nyitás is lehet, ha ilyen ütemben halad az immunizálás.

Az oltási program jelenlegi menete mellett azt remélhetjük, hogy a szeptemberi iskolakezdésre már a felső tagozatosok is be lesznek oltva” – erről beszélt Falus Ferenc az ATV Híradójának.

A korábbi tiszti főorvos szerint a nyarat a maszkot szabályosan hordva, a távolságtartásra ügyelve kell végigcsinálni, ezzel kevesebb lehet a haláleset és csökkenhet a kórházba kerülők száma. Szerinte a maszkot akkor lehet levenni nyáron, ha egyedül, a családunk körében vagyunk, vagy sportolunk, de utóbbi esetben is tartani kell a távolságot. Falus szerint a következő évszakban sem szabadna engedni a tömegrendezvények megtartását.

A 2014-ben főpolgármester-jelölt Falus azt mondta, még mindig nem végeznek elegendő tesztet, hiszen azoknak pozitivitása 25 százalékos, ami komoly aggodalomra ad okot: véleménye szerint annyi tesztet kellene csinálni, hogy a pozitivitások aránya 3-5 százalék közé kerüljön.

Rusvai Miklós szerint azonban már nyáron maszk nélkül nyaralhatunk, járhatunk vendéglőbe és szórakozóhelyre. A virológus szintén az ATV-nek nyilatkozott.

Szerinte júniustól már teljes nyitás is lehet, ha ilyen ütemben halad az immunizálás.

Rusvai Miklós úgy véli, a magyarországi koronavírus-járvány csúcsán is túl vagyunk.

Az eredeti, vuhani koronavírus-változatnál 60-70 százalékos nyájimmunitást mondtak, a brit mutánsnál magasabbra kell tenni a mércét, 80 százalék fölötti átimmunizáltságra van szükség ahhoz, hogy biztonságban legyünk Rusvai Miklós szerint. A virológus az ATV Híradójának arról beszélt, ez a nyárra meglesz, ha mégsem, akkor a nyár a kezünkre játszhat a száraz, meleg idővel, ami a koronavírus elpusztításában segítséget nyújt.

A fertőzőképessége ennek a vírusnak akkor is alábbhagy, ha a brit variánsról van szó. Ezzel együtt tartom magam ahhoz, hogy júniustól már teljes nyitás is lehet, ha ilyen ütemben halad az immunizálás. Lehet, hogy még nem érjük el a 85 százalékos átimmunizáltságot, de a nyári meleg, száraz idő segíteni fog abban, hogy a járvány alábbhagyjon” – fogalmazott a szakember.

Rusvai elmondta: az átimmunizáltság két részből tevődik össze: egyrészt az oltásból szerzett immunitásból, valamint az átvészeléses immunitásból, ami alatt azt értjük, ha valaki már átesett a fertőzésen.

Senkinek sem kell attól félnie, hogy az arca félig fehér, félig lebarnult lesz a nyáron. Úgy gondolom, hogy maszk nélkül nyaralhatunk, maszk nélkül napozhatunk, maszk nélkül járhatunk vendéglőbe, uszodába és bármilyen szórakozóhelyre” – jósolta az orvos.

Mihelyt az iskolának vége, a maszkviselésnek is vége lehet” – jelentette ki.

Mint mondta, a járvány harmadik hullámának csúcsán, ezzel pedig a magyarországi koronavírus-járvány csúcsán is túl vagyunk, hiszen az immunizálás és az oltás olyan mértéket ér el őszre, hogy a járvány nagy fellángolásától nem kell tartanunk.

„Lehet, hogy egy kis mértékű esethalmozódás ősszel lesz, de ez nem lesz összehasonlítható a mostani járványhullámmal” – vélekedett a virológus.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 251 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,Pince mélyén van egy kredenc,

éljen abban Falus Ferenc.

Szabad-e locsolni?”

(Hont András)

Az átvészelésessel együtt. Mondjuk azt senki nem tudja biztosan...

Igen, én is úgy látom, hogy ez az átoltás-sztori a vírushiszti utolsó dobása. Rendben, beoltottak, oltsanak be mindenkit, és álljon le a járvány. De ha mégsem állna le, onnantól akkor is leszarom a maszkot nagyjából nyár elejétől. Van-e élet a kovid előtt?

Ami bizonyos...rengeteg a feszült, izgatott, frusztrált, szeretet, megértés, empátiás készség nélküli, a másokkal, az eltérő véleményekkel szemben intoleráns ember.

Korábban írtam, hogy orosz vakcinát kaptam, az volt soron, amikor szóltak, nem pártközpontokba telefonáltam azért, hogy igazolást kapjak, el kell-e fogadnom.

Arra gondoltam, hogy biztosan erősíteni fogja a gyakorlás beszűkülése miatti halványuló orosz tudásomat. Persze szívesen vettem volna a kínait is, ami talán segítette volna a kínai nyelv elsajátítását. Ha jól emlékszem, az albánok is kísérleteznek, érdekelne az Ő két nyelvjárásuk is.

A nyár.....ami biztos, hogy melegen fog sütni a nap, s változatlanul itt fogjuk szédíteni egymást e témában. S kíváncsi leszek, hogy nyáron mit fog mondani a két szakértő. Menjünk a napra, vagy sem.

Most még megyek, mert nem tudom, hogy nyáron a Nap még a megengedett kategóriába fog-e tartozni. S megyek a Balatonra is, belelógatom a lábamat, mert nem tudom, hogy a halak nyáron már covid kockázatot fognak-e jelenteni. S azt sem tudom, hogy a szomszédom milyen kockázati faktort jelent majd. Fogadhatom-e a köszönését, beszélgethetünk-e húsz méteren belül, vagy már nem lesz.........

Próbálj meg maszkban gyertyát elfújni, rögtön rájössz, mire való: lelassítja a szádból kirepülő nyálcsöppeket, így azok nem jutnak túl messzire. Rendben: maszkban szexelni tényleg nem túl értelmes dolog.

Úgy legyen, nyáron már legyünk szabadok. A főváros egyes kerületeiben már a tizenkilenc éveseket is oltják, míg az agglomerációban élő ismerőseim szerint irritáló az elmaradás, még hetven felettiek is oltásra várnak. Valaki figyel mindezekre?

Dr.Vili, nem válaszoltál, hol rendelsz?

Ők ugyanolyan emberek, mint a felnőttek, fertőzhetnek és bele is halhatnak a betegségbe. Kizárólag azért nem kaptak eddig oltást, mert külön kell rájuk tesztelni, ami időt vesz igénybe. De utána nagyon is indokolt a beoltásuk.

Egyrészt kísérlet, amit akármikor kipróbálhatsz, másrészt meg nem ugyanarról beszélünk: a te tudományos kutatásaid azt mutatták ki, hogy a maszkod nem nagyon véd meg a levegőben terjedő mocsoktól. Én meg azt mondom, hogy mások maszkja viszont megvéd. És akár hiszed, akár nem, emögött is van tudományos közmeggyőződés, ezért hordatják velünk ezt a szart.

Hajrá! Emlékeztető oltások amúgy beleférnek az életről alkotott elképzeléseimbe, de ez a bezártság már valóban csak a lehető legrövidebb ideig.

Azt, hogy a tudós tanulmány szerzője miért nem próbálkozott gyertya elfújásával.

A maszkot viselő felebarátaidban ott lévő vírus kb. tizedolyan messzire jut. Utána meg rábízhatod a gravitációra. Földrepotty. Rendben, nem egy dugig tömött metrószerelvényben hatékony, de egyrészt hol látsz te ilyeneket, másrészt meg az utcán igenis.

18 év alatt még nincs oltás... :( - sajnos személyesen ismerek olyanokat, akiket ebben a koorban forgatott meg rendesen a covid, féltem a gyerekeimet.
A férjemmel már megkaptuk az elsó oltást, oroszt.
De alapvetően igazad van, és mantrázom is magamnak, hogy az én gyerekeim erősek, nem lesz bajuk a britt mutánstól sem, és a felnőttekkel kapcsolatban én is ott tartok, hogy aki hülye, azzal én már neem akarok foglalkozni.

Ühüm. Az összes tudós... Azok közül ugye, akiket célzatosan összegyűjtöttél.

Ez itt pl. a Nature:
https://www.nature.com/article..

De igazából nem sok értelme van ennek a péniszméricskélésnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés