Winston Churchill egy festményét bocsátja árverésre Angelina Jolie

2021. február 1. 16:41
A Christie's szerint a Tower of the Koutoubia Mosque című alkotás várhatóan 1,5 millió és 2,5 millió font közötti áron fog gazdát cserélni.

Winston Churchill egykori brit miniszterelnök egy 1943-as festményét árverezik el jövő hónapban Londonban, Angelina Jolie amerikai színésznő családi gyűjteményéből. A március 1-jei aukciót bonyolító Christie's hétfői közlése szerint a Tower of the Koutoubia Mosque (A Koutoubia mecset tornya) című alkotás várhatóan 1,5 millió és 2,5 millió font (604 millió-1 milliárd forint) közötti áron fog gazdát cserélni.    

A 12. századi, marrákesi mecsetet a naplemente fényeiben megörökítő mű az egyetlen festmény, amelyet Churchill befejezett a második világháború alatt. A kép 1943 januárjában készült, a casablancai konferencia után, amelyen Churchill és Franklin D. Roosevelt amerikai elnök döntött a szövetségesek észak-afrikai, szicíliai és olaszországi partraszállásairól.    

A konferenciát követően a két vezető ellátogatott Marrákesbe, és Churchill megmutatta Rooseveltnek a város szépségeit.    

„Roosevelt el volt ragadtatva a várostól, amelyet egészen hihetetlennek talált” – mondta Nick Orchard, az aukciósház modern brit művészeti részlegének vezetője, hozzátéve, hogy Churchill megörökítette a látványt egy „gyönyörű és megidéző festményben”, amelyet aztán Rooseveltnek ajándékozott. Az egykori brit miniszterelnök lelkes amatőr festő volt, csaknem 500 képet készített, miután a negyvenes éveiben megismerkedett a festészettel.    

A szóban forgó festményt Roosevelt fia adta el az elnök 1945-ös halálát követően, majd a mű többször is gazdát cserélt, mielőtt Angelina Jolie és partnere, Brad Pitt megvásárolta 2011-ben. A 2019-ben elvált színészházaspár jelentős műgyűjteményre tett szert. Az alkotást a Jolie Family Collection bocsátja árverésre. A Christie's reményei szerint a festmény a Churchill-művek esetében új aukciós rekordot jelentő áron fog gazdát cserélni. Orchard szerint a jelenlegi rekord nagyjából 1,8 millió font, amelyet Churchill egy – véleménye szerint – kevésbé jelentős alkotásáért fizettek ki.

(MTI)

Fotó: AP

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában