Cseperedő albatroszbébit nézhetünk éjjel-nappal

2021. január 26. 11:58
Webkamerán lehet nézni egy frissen kikelt albatroszfióka mindennapjait Új-Zélandon.

A nap 24 órájában működő webkamerán keresztül lehet nyomon követni egy vasárnap kikelt északi királyalbatrosz-fiókának és szüleinek mindennapjait Új-Zélandon. Az úgynevezett Royal Cam-et a Déli-szigeten lévő Otago régió északi királyalbatrosz (Diomedea sanfordi), maori nevén toroa kolóniájának egy-egy költőpárjára irányítják rá minden évben.    

Az új-zélandi környezetvédelmi hatóság kedden jelentette be, hogy a fióka vasárnap kikelt egy inkubátorban, majd visszahelyezték a fészekbe apja, az LGK nevű madár alá. Az apa és az LGL nevű anya két hónapon át gondozza intenzíven a fiókát. Sharyn Broni vadőr szerint eddig 16 fióka kelt ki az idei 41 tojásból.    

Hozzátette, most, hogy a „Royal Cam-fióka” visszatért a fészekbe, érdemes bekapcsolódni a közvetítésbe és végignézni, ahogy a toroa eléri a felnőttkort, miközben a faj megóvásával kapcsolatos munkát is megismerheti az ember. A sokáig röpképtelen madárfióka első szárnypróbálgatásai augusztusra várhatók. Broni szerint a tojásból épphogy kikelt fiókák kockázatos időszaknak néznek elébe: figyelni kell, nehogy légynyüvesség alakuljon ki náluk, és fontos, hogy a szüleik általi első etetésük zökkenőmentes legyen.    

A legutóbbi költési szezon közvetítése meghaladta a 2,5 millió megtekintést világszerte, az érdeklődők együttvéve több mint 580 ezer órán át kísérték figyelemmel az albatroszcsalád életét. Otago-félsziget északi csücske, a Taiaroa Head nevű terület ad otthont a világ legnagyobb királyalbatrosz-kolóniájának, mivel itt bőséges táplálékforrást találnak az óriási tengeri madarak. A királyalbatroszok szárnyfesztávolsága elérheti a 3,5 métert is.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés