Magyar tudósok rekonstruálják a hun harcos arcvonásait

2021. január 25. 15:40
Nyugat-Kazahsztánban előkerült hunkori harcos leletét vizsgálják magyar antropológusok.

Nyugat-Kazahsztánban előkerült hunkori harcos csontvázleletét vizsgálják a Magyar Természettudományi Múzeumban – közölte a Magyar-Turán Alapítvány az MTI-vel hétfőn. A tájékoztatás szerint, a rendkívül ritka, lamellás páncélzattal és fegyverekkel, valamint lószerszámokkal eltemetett férfi maradványai egy régészeti feltáráson kerültek elő a Kaszpi-mélyföldön.    

A leletek antropológiai vizsgálatainak elvégzésére az atyraui megyei múzeum vezetősége Bíró András Zsolt antropológust, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatóját kérte fel.     

A leletek egy részét és a koponyát Budapestre szállították, ahol a kutatók a csontmaradványokból vett minták alapján az embertani vizsgálatok mellett radiokarbon kormeghatározást és archeogenetikai vizsgálatokat is végeznek majd.

A töredékes koponya helyreállítása után egy antropológiai arcrekonstrukciót is készítenek az egykori előkelő harcosról.     

Az Aral-Kaszpi övezet szarmata-hun, valamint türk korszakának migrációs eseményei jelentős hatással voltak a Kárpát-medence népességtörténeti folyamataira, de ezeket a területeket – nagy valószínűséggel – érintette a korai magyarság vándorlása is, ezért ennek a régiónak az említett korszakokból előkerülő leletei a magyar őstörténet kutatás számára is rendkívül értékes adatokat jelentenek – olvasható a közleményben.

(MTI)

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De hisz ez Zlatan Ibrahimovics!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés