Kisfilmmel üzent egy walesi kisváros Magyarországnak

2020. november 14. 9:49
A kisfilm része a Magyar Cymru elnevezésű kezdeményezésnek, melynek célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a két nemzetet.

Kisfilmmel üzent a megközelítőleg ezerkétszáz lakosú walesi Montgomery városa Magyarországnak. A kisefilm a Magyar Cymru walesi-magyar kulturális kezdeményezés keretei közt valósulhatott meg, melynek célja, hogy „hidat képezzen” a két nemzet között. A kezdeményezés keretei közt korábban magyarok már forgattak filmet a walesieknek, melyben több mint harminc honfitársunk fogalmazta meg üzenetét egy-egy mondatban. „A júliusi videóüzenetünk nagy sikert aratott a walesiek körében. Több országos hírlap is beszámolt a kezdeményezésről, a walesi kormány pedig a közösségi médián keresztül köszönte meg a munkánkat” – számolt be róla Brunner Bálint, a Magyar Cymru alapítója.

A magyar videó megtette hatását: a walesiek már válaszoltak is. A Montgomery kisvárosának lakói akkor figyeltek fel a magyarokra, amikor Arany János születésének kétszázadik évfordulóján még a BBC is beszámolt a magyar költő balladájáról, melyben megénekli az I. Edward király által legyilkolt hősies walesi bárdokat. A város lakóit meghatotta a gondolat, hogy a magyar diákok a walesiek hősiességéről tanulnak minden évben, így 2017-ben Montgomery akkori polgármestere, Eric Fairbrother díszpolgárrá avatta Arany Jánost.

Nem a montgomery-i kisfilm az egyetlen reakció ugyanakkor. A korábban Walesben élő Silló ELizabeth operaénekes meghívta a kisváros teljes lakosságát az évente megrendezett kunágotai és cardiffi walesi-magyar koncertsorozatra.

Fotó: Montgomery kisvárosának kisfilméből kivágva.

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"nick89 2020. november 12. 13:24
9
"Homofób megjegyzése tudatos figyelemelterelés iskolapéldája lehet, mert két gyerekét aktív maffiakapcsolatokkal vádolják, sikkasztás és pénzmosás a vád ellenük."

Vajon kiről szól az idézet?

A király nemcsak meztelen, de buta is
tovább a kommentre"

A TEGNAPELŐTTI - CSAK DISZLÁJKOKAT KAPOTT FELADVÁNY - HELYES MEGFEJTÉSE: BOLSONARO BRAZIL ELNÖK

Szép ötlet és kezdeményezés! Látszólag lényegtelen apropók is elindítói lehetnek egy egyre szélesedő baráti mozgalomnak, miközben éppen e folyamat új és új lehetőségeket is felszínre hozhat.

Szuper a kisfilm.
Eszembe juttatta, hogy egy angol ismerősöm megtisztelt azzal, hogy beszélt nekem wales-i nyelven. Sajnálatos, hogy egyre kevesebben beszélik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés