Durvul a koronavírus-járvány a világban

2020. július 29. 13:55
Miközben Magyarországon az utóbbi napokban nem nőtt jelentősen az új regisztrált fertőzöttek száma, addig a világban – beleértve egyes szomszédos országokat is – egyre elkeserítőbb a helyzet.

A világon az elmúlt napon 255 ezer új esetet regisztráltak, így csaknem 17 millió ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban. A környező országok közül a legnagyobb gondban Románia van, ahol bizonyos térségekben exponenciálisan növekszik a diagnosztizáltak száma, ezért az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) újabb regionális korlátozások bevezetéséről döntött a járvány megfékezése, az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás csökkentése érdekében. A megyék szintjén, illetve a fővárosban alakult járványügyi operatív törzsek regionális szinten kötelezővé tehetik – a felnőttek és öt évet betöltött gyerekek számára – a védőmaszkok viselését a kültéri nyilvános a helyeken, ahol és amikor nagyobb tömegek gyűlhetnek össze. Elrendelhetik az étel- és italértékesítés, illetve fogyasztás szüneteltetését 23 és 6 óra között a kerthelyiségekben vagy más vendéglátóhelyeken.

Romániában újabb korlátozások lehetnek

A vendéglátóhelyek nappal sem fogadhatnak több vendéget, mint ahány ülőhellyel rendelkeznek, biztosítaniuk kell az asztalok és a vendégek közti távolságot és tilos lesz a tánc. A strandokon, illetve tengerparton csak a házastársak, illetve a gyerekek és az őket felügyelő szülők, nagyszülők tartózkodhatnak két méternél közelebb egymáshoz. Romániában eddig is kötelező volt a védőmaszk viselése minden zárt nyilvános térben (tömegközlekedési eszközökön, munkahelyeken, üzletekben), és a strandokon is kötelező a kétméteres távolság betartása a nem egy háztartásban élők számára. A Fekete-tenger partját ellepő nyaralók azonban nem tartják be ezeket az előírásokat, nappal a strandokon, éjszaka pedig a szabadtéri szórakozóhelyeken hatalmas tömegek gyűlnek össze.

Ludovic Orban miniszterelnök azonban jelezte: a kormány szerda esti ülésén fontolóra veszi, hogy az újabb korlátozásokat országos szinten kötelezővé tegyék. Kedden – elsőként Románia megyéi közül – a fertőzési góccá vált Arges megyében az országos szabályoknál szigorúbb óvintézkedéseket vezetett be a megyei operatív törzs. Kültéren is kötelezővé tették a védőmaszk viselését mindenütt, ahol kettőnél több ember tartózkodik, és immár magánrendezvényeknek is véget kell vetni hétköznap legkésőbb 22, hétvégén pedig 23 órakor. A megyében már múlt héten betiltották a vásárokat és bezártak a strandok. Csütörtöktől kötelező lesz a maszk viselése a nyílt köztereken Dambovita megyében is, a bolti és piaci eladóknak pedig kesztyűt is kell viselniük.
Szerbiában keddről szerdára 24 141-ről 24 520-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden nyolc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 551-re nőtt. Koszovóban egy nap alatt 7413-ról 7652-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Héttel 192-re nőtt a halálos áldozatok száma. Az ország teljes területén betiltották az öt főnél tömegesebb rendezvényeket, a vendéglátóhelyek pedig csak este fél 11-ig tarthatnak nyitva. A járványgócokban emellett 22.30 és másnap reggel 5 óra között kijárási tilalmat rendeltek el. Zárt térben továbbra is kötelező a maszk viselése. A nyugat-balkáni országokból érkezőknek a belépés előtt 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-tesztet kell felmutatniuk. Észak-Macedóniában egy nap alatt 10 214-ről 10 316-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden öt halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma 471.     Montenegróban szerdára 2894-ről 2950-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában nem volt halálos áldozata a koronavírusnak, így a halottak száma 45 maradt. Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 10 517-ről 10 746-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és hárman haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 297-re nőtt. A nyugat-balkáni ország feltehetőleg az Európai Uniótól fog segítséget kérni az őszre esedékes önkormányzati választások miatt. Szarajevónak nincs elegendő védőfelszerelése, így azt tervezi, Brüsszeltől kér maszkokat, kesztyűket és egyszer használatos tollakat.

Nem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, megint ezer fölött van az egy nap alatt azonosított betegek száma, velük együtt az eddig igazolt fertőzötteké pedig már meghaladta a 67,5 ezret – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szerdán közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az elmúlt napon 1022 új esettel 67 597-re nőtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 21 újabb halálos áldozattal 1650-re, miközben eddig 37 394-en gyógyultak meg, közülük előző nap 650-en. Az aktív betegek száma 28 553-ra emelkedett. Ukrajnában a hónap eleje óta egy-két napot leszámítva folyamatosan nyolcszáz fölötti az újonnan azonosított fertőzöttek száma. A járvány kitörése óta az eddigi legmagasabb napi növekményt, 1109-et ugyanakkor még a múlt hónapban, június 26-án regisztrálták. A legtöbb új beteget ismét az ország két legfertőzöttebb területéről jelentették, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből 149-et, a fővárosból, Kijevből 132-et, továbbá Ivano-Frankivszk megyéből 118-at. Lviv megyében négy újabb halálos áldozattal 249-re nőtt az elhunytak száma, az azonosított fertőzötteké 9248-ra. Kijevben két újabb esettel 132-re nőtt a betegség halálos áldozatainak száma, az igazolt betegeké pedig 7932-re. Kárpátalján az elmúlt napban négy haláleset történt, továbbá 68 új megbetegedést jelentettek, így az elhunytak száma a megyében 176-ra, az azonosított fertőzötteké pedig 5008-ra nőtt, miközben eddig 1923-an győzték le a kórt. Előző nap 230 Covid-19 beteget kellett kórházba szállítani. Az egészségügyi dolgozók közül pedig újabb 74 betegedett meg, és körükben már meghaladta a 8,5 ezret a járvány kitörése óta megfertőződöttek száma.

A hollandoknál sokkal nagyobb az elhunytak valódi száma

A hivatalos adatoknál csaknem kétszer nagyobb lehet a koronavírus-járvány halálos áldozatainak valódi száma Hollandiában – olvasható a holland statisztikai hivatal (CBS) szerdai sajtóközleményében.A hivatal az évi halálozási többlet, az úgynevezett túlhalálozási ráta számításaira alapozva közölte mindezt. A CBS adatai szerint március 9. és május 24. között a nemzeti egészségügyi szolgálat 5900, a járványhoz köthető halálesetről számolt be, míg ez alatt a tizenegy hét alatt a túlhalálozási ráta 8593 és 11 691 között volt. A hivatal számításai szerint a koronavírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak valós száma e két adat között lehet. A CBS szerint ez a következtetés 95 százalékos bizonyossággal vonható le.

Hollandiában a járvány ottani elterjedése óta úgy vélik, hogy több ember halt meg a fertőzésben, mint amennyit hivatalosan regisztráltak. Ez elsősorban azzal hozható összefüggésbe, hogy a járvány első szakaszában nem volt kiterjedt a gyanús esetek tesztelése. A 17,5 milliós országban eddig mintegy 53 400 fertőzöttet azonosítottak, valamint a legfrissebb hivatalos kimutatások szerint 6145 ember lett a kór áldozata.

Japánban először haladta meg az ezret az új fertőzések száma

Megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma az északnyugat-kínai, zömében ujgurok és más muszlim etnikai kisebbségek lakta Hszincsiang tartományban, nőtt az újonnan regisztrált esetek száma Dél-Koreában is. Pekingi bejelentés szerint 101 új fertőzöttet regisztráltak Kína szárazföldi részén, április 12-e óta ez a legmagasabb szám. Az új esetek közül 89-et Urumcsiból, Hszincsiang központjából jelentették, ezt követően a városban vészhelyzetet rendeltek el, lezártak több lakónegyedet, valamint tömeges tesztelésekbe kezdtek, és korlátozták a tömegközlekedést. A térségben nemzetközi vizsgálatok szerint több internálótábor van, ahová a muszlimokat zárják, a kínai hivatalos álláspont szerint nevelési célokból. A regisztrált esetek közé csupán azok kerültek be, akiken jelentkeznek a betegség tünetei. Az új, tüneteket nem mutató esetek száma a szárazföldi Kínában kedden 27 volt. A járvány kitörése óta 84 060 esetet regisztráltak itt, a vírus okozta Covid-19 betegségbe hivatalos adatok szerint eddig 4634-en haltak bele.

Nőtt a fertőzöttek száma Dél-Koreában is, 84 új esetet jelentettek, közülük 14-en az országon belül kapták el a vírust, 34 esetben pedig külföldről hazatérőkön mutatták ki a fertőzést. A dél-koreai betegségellenőrzési és megelőzési központ (KCDC) szerint az országban ezzel 14 251-re emelkedett a fertőzöttek száma, beleértve 300 halálos áldozatot is. Dél-Korea napi fertőzéseinek száma 20 és 60 közt mozog azt követően, hogy május elején enyhítettek a járvány lassítása miatt hozott korlátozásokon.

Eközben Japánban először haladta meg az ezret az új fertőzések száma szerdán. Az NHK állami tévécsatorna értesülései szerint az 1002 új esetből 250-et a fővárosban, Tokióban regisztráltak. Aicsi és Oszaka prefektúrákban is megdőlt a napi rekord 159 és 221 fertőzéssel. A vírus újjáéledése ellenére Abe Sindzó japán miniszterelnök kormánya továbbra is folytatja az utazást népszerűsítő vitatott kampányát, hogy fellendítse a járvány miatt romokban heverő turizmust és a helyi gazdaságokat. Ellenzéki törvényhozók hevesen bírálták a programot. Japánban eddig 33 959 fertőzöttje és 1016 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Sydney is járványgóc

Ausztráliában a járvány által leginkább sújtott Victoria államban kilenc nap óta a legkevesebb fertőzöttet jelentették, 259-et és kilenc elhalálozást. Az államban az esetek nagy részét Melbourne-ben regisztrálták, ahol július 9. óta ismét – összesen hat hétig tartó – részleges karantén van érvényben. Melbourne után Sydneyt is járványgócnak minősítették. A metropolisz északi szomszédja, Queensland állam korlátozásokat vezetett be a nagyvárosból és agglomerációjából érkező látogatókra - mondta el Annastacia Palaszczuk tartományi kormányfő szerdán. Az 5,2 milliós Sydney lakosai nem látogathatnak Queenslandbe, a nagyvárosból hazatérő helyieket pedig két hét karanténra kötelezik. Palaszczuk azzal indokolta a döntést, hogy 24 óra alatt 19 új fertőzést regisztráltak a metropolisz több kerületéből. Az új-zélandi kormány szerdán bejelentette, hogy az ország törvényhozása minél hamarabb napirendre tűzi azt a törvényjavaslatot, amely egyeseket a határain kialakított karanténok költségeinek megfizetésére kötelezne. Új-Zéland három hónapja nem jelentett új fertőzést, az oda érkezőket pedig két hét szállodai karanténra kötelezik, ám ennek az adófizetők állta költségei immár százmillió dollárokra rúgnak. Ha elfogadják, a törvény értelmében 2100 új-zélandi dollár megfizetésére köteleznék az érkezők egy részét.
Megint ezer fölötti új fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában

A mekkai zarándoklat is más, mint eddig

Megkezdődött szerdán a muszlim hívők mekkai zarándoklata (háddzs) Szaúd-Arábiában, a többnapos szertartáson csak a királyságban élők egy kis csoportja vehet részt, a koronavírus-járvány elleni harc miatt pedig több korlátozás vár rájuk. Egyebek közt kötelezővé tették a szájmaszk viselését, és a zarándokok speciális karszalagot kapnak, amely – a negatív teszt után – rögzíti a hollétüket, illetve a zarándoklat megkezdése előtt és az ünnep befejeztével karantént ír elő. A közösségi ima és étkezés helyett idén húszfős csoportokra bontják az embereket, akik később előrecsomagolt ételeket fogyaszthatnak a hotelszobáikban.    Változtatást vezettek be a zarándoklat harmadik napjával kapcsolatos, „az ördög megkövezésének” nevezett rituáléja esetében is. A legenda szerint a Mekka melletti Mína völgyében háromszor jelent meg az ördög, előbb Ábrahám prófétát, majd feleségét, végül fiát kísértette meg, de ők megvetésük jeleként hét kavicsot vetettek rá. Idén az eldobandó kavicsokat is sterilizálják és becsomagolják.

Az ilyenkor szokásos, a test köré tekert, ihrámnak nevezett fehér, varrás nélküli lepedő idén nanotechnológiával előállított ezüstrészecskéket tartalmaz, mert az a szaúdi hatóságok szerint segít csökkenteni a fertőzésveszélyt. A járványügyi korlátozások miatt a szaúdi kormány, csaknem száz éve először megtiltotta a muszlimoknak a zarándoklat miatti beutazást, helyette alig ezren kaptak lehetőséget a háddzsra. A kiválasztottak kétharmada a királyságban tartózkodási engedéllyel élő külföldi muszlim, egyharmaduk pedig a szaúdi biztonsági erők és az egészségügyi dolgozók soraiból kerül ki. Az előírás szerint csak 20 és 50 közötti, alapbetegséggel nem rendelkező muszlimok kerülhettek a zarándokok közé. A nemzetközi légi járatok továbbra sem közlekednek Szaúd-Arábiába, illetve onnan.

(MTI)

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kína győzelemre áll az általa indított III. világháborúban.
Mi meg a csatlósai vagyunk, mert megint ide lavíroztak minket az idióta politikusaink.

Arra nem gondolnak, hogy mi lesz, ha a fagyi visszanyal.


Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés