Hetven éve szabadultak meg a szerzetesektől a kommunisták

2020. június 9. 10:44
Az akciók célja egyértelműen a megfélemlítés volt.

1950-ben 63 magyarországi szerzetesrend működési engedélyét vonta meg az állam, írja a vasarnap.hu. A kommunista vezetők veszélyt láttak a megerősödőben lévő közösségekben. Tizenegy és félezer hivatás vált áldozatává a hetven évvel ezelőtti, június 7-e és 9-e között megkezdett szerzetesi kilakoltatásoknak. Soós Viktor Attila történész a portálnak úgy nyilatkozott: a rombolást a kommunisták tervszerűen hajtották végre.

A szerzetesrendek feloszlatása a kommunista rendszer egyházellenes fellépéssorozata betetőzésének tekinthető. Brutális eszközökkel akartak nyomást gyakorolni a katolikus egyház főpapjaira, hogy megállapodást írjanak alá az állammal. 1945-ben már elvették az egyházi tulajdonban lévő földek jelentős részét. Az egyház korábban ezekből tudta finanszírozni az iskolák, a kórházak, az egyházi intézmények fenntartását. A Mindszenty József prímás vezette püspöki kar mérlegelt, és erre az igazságtalan megszorításra még igent mondott. Azonban ezt követően csak újabb szigorú lépések következtek: 1946-ban az egyesületeket számolták fel, rá két évre az iskolákat államosították.

A kommunisták akcióinak célja egyértelműen a megfélemlítés volt. Ezt igyekezett nyomatékosítani Mindszenty bíboros 1948 karácsonyán történt letartóztatása, majd perbefogása.

A többi egyházzal könnyebben szót tudott érteni a pártállam. A velük kötött megegyezés értelmében elvettek tőlük mindent, de bizonyos engedményeket kaptak a működésükhöz. Ezt az irányt a katolikus főpásztorok nem fogadták el – a bíboros letartóztatása után sem.

(vasarnap.hu)

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Spanyol Inkvizíció időtartama alatt, 1540 és 1700 között körülbelül 87,000 eljárást folytattak le, amelyek eredményeként legalább 1303 embert végeztek ki. (ezerháromszázhárom)
Forrás: az angol nyelvű Wikipaedia közlése 2011 december 16-i állással. (A téma 29 oldalából a 19. oldalon összesített eredmény)
Az eljárások hatékonyságára vonatkozóan érdemes megvizsgálni, hány eljárásra lett volna szükség a Szovjetunió kommunista fennhatósága alatt, hogy arányaiban ennyi kivégzést eredményezzenek.
Mivel a Wikipaedia összesítése „legalább” 1303-at említ, e számot konzervatívan megduplázom, így 2,606 kivégzést kapunk körülbelül 87,000 eljárásra. Tehát halottanként 33.83 eljárásra volt szükség.

Azt tudjuk a Hawaii Egyetem professzorának R J Rummel becsléséből, hogy a szovjet kommunista uralom alatt 61,911,000 volt az idő előtt, erőszakos halállal halt személyek száma. Ezt kell megszorozni 33.83-al ahhoz, hogy megkapjuk a Spanyol Inkvizícióban alkalmazott eljárások száma - halálok száma aránypárt. Az eredmény 2,094,449,100.
Tehát több mint kettő milliárd bírósági eljárást kellett volna lefolytatni a szovjet kommunistáknak, hogy módszertani arányaiban megfeleljenek a spanyol inkvizíciónak.

Ha ennyi nem zajlott le, az azt jelenti, hogy mennyivel volt önkényesebb a szovjet kommunista emberirtás az Inkvizíciónál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés