A kultúriparról

2020. május 18. 8:06
Látszik már, hogy ragálynak lassan vége, és nagyon nem akarják, hogy a kormány jól jöjjön ki belőle.

„Divatba jött mostanában a libsi orgánumokban az »és akkor eljött értük a fekete autó« metaforát tartalmazó cikkek, élménybeszámolók közlése. Ennek ürügye a rémhírek terjesztéséről szóló törvény alkalmazása, valódi oka azonban a kormány járványügyi intézkedéseinek látható, számokkal is igazolható sikeressége. Látszik már, hogy ragálynak lassan vége, és nagyon nem akarják, hogy a kormány jól jöjjön ki belőle.

A fundamentalista libsizmus régi harci taktikája szerint, ha a valóság nem az elvárásaik szerint alakul, akkor a képzelet világába próbálják átvinni az ügyeket, gondolván, hogy abban ők jobbak, hiszen tulajdonképpen abban is élnek. Miután a ragály – hő imáik ellenére – nem irtotta ki a fél országot és nem hevernek temetetlen holtak az utcákon, ismét a régi-új témához, a szólásszabadsághoz fordultak, melyet Orbánbasi kegyetlen diktatúrája, a járványveszélyre hivatkozva a sárba tipor.

A helyzet annyira elfajult már, hogy legutóbb maga Koncz Zsuzsa, az SZDSZ erősen idősödő csalogánya is szükségét érezte a megszólalásnak. Valóságos (városi) legenda ő, hisz, a PaDöDö végleges és végzetes elhízása óta, a velünk élő mentális SZDSZ legnagyobb popdíváját tisztelhetjük benne. Miután érthető, anatómiai okokból ő nem tud népszerűségére pucér fotókkal ráerősíteni, mint ifjú pályatársnői szokták napjainkban, ezért kormánykritikával próbálkozik. Ez ugyan, a meztelenkedéssel ellentéteben, nem mindenkit hoz lázba, csak egy szellemileg jól körülhatárolható részt, de ez is több a semminél.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 155 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja, mert te ezt a cikket komoly politikai tanulmányként olvastad? Aristo szatírákat ír. Általában jókat. Ez is jó. Én is viccesnek találom a balos vergődést azon, hogy bármilyen értelemben kudarcnak hazudják a kormány nyilvánvaló sikerét.

De amúgy Karácsony "tökörészés" szaváról mi a véleményed?

A 2. pont helyes megközelítésben: az idősotthonok vezetésének nyilvánvaló felelőssége, hogy nem tartották szoros járványügyi megvigyelés alatt a kórházból hazaküldött idősek mindegyikét legalább két hétig.

Szerinted miért kellett volna a kórházak kapacitásait azzal lekötni, nem koronavírus miatt kórházba került, egészséges / hatékonyan nem kezelhető személyeket ott tartanak karanténban addig, amíg ki nem derül, hogy negatív-e a tesztjük.

Továbbá még milyen beteg-kategóriák azok, ahol a negatív teszttel való elbocsátás elvárható? A kórházaknak általában is kötelességük a betegeik előtörténetét, otthoni viszonyait számon tartani, vagy ezt csak az idősotthonok lakói esetében várod el? Vagy elég kifejezetten a Pesti Úti Idősek Otthonát számon tartani, mert ott közismert a vezetés teljes inkompetenciája és felelőtlensége?

Pedig Aristo általában szellemes. De ha nem, nem.

Jabizony. Miközben a nagyobbik részük azonnali iskolabezárást meg mindent követelt, a demszki herceg azon örömködött, hogy szerzett két szabad napot Budapestnek, mert nem azonnal zárták le a várost, amikor ő megjósolta a rettenetes diktátorról. És akkor Hont Andrisról még nem is írtam, de ő se maradjon ki.

Tényleg kifejezetten aljas volt a balos propi, jobbos meg ugye érdemben nincs.

Halott nincs kellő számban, kivándorló sincs kellő számban (mert ugye járvány van a nagyvilágban és határzárak), marad, hogy annak drukkoljatok, hogy minél több tönkrement ember legyen. Öröm lehet komcsinak lenni.

Kevered. Ő lett volna, aki ver.

Én nem védek senkit. A kormányt a számok védik meg: Magyarországon nincs kiugró halálozás a korábbi évekhez képest.

Én kérlekszépen botránkozom azon, hogy mennyire hülyén rohantok szembe a nyilvánvalóval. És elképzelem, milyen ámokfutást művelnétek kormányon.

Te, és mi van akkor, ha egy 65 év fölötti betegről úgy gondolkodik a család, hogy lehetőleg azonnal elhozni a kórházból, mert annál veszélyesebb hely nincs most a számára? Akkor is bent kell aszalni két negatív tesztig?

Az amúgy egy valós érv volna, hogy a Pesti Úti Otthon vezetését még a Tarlós nevezte ki. Érdekes, hogy enm ezzel nyomultok, csak amikor már végképp sarokba szorítanak. A valóság nem a barátotok, na.

Igazából éppen emiatt nem is a konkrét idősotthonnal van a fő baj, hanem a városházával, ahol nem gondolták át pont ezeket a kérdéseket időben (tehát februárban): hogyan lehet vajon megvédeni az idősotthonokat a kórházból visszahozott betegek esetleges vírusaitól? Esetleg úgy, ahogy Debrecenben? Mindenkit karanténba zárva automatikuan? De ugye Karácsony nem Debrecennel konzultált, hanem Béccsel és Berlinnel, mint tudjuk. Ők a nagy nyugati példaképeink az eredményes járványkezelésben.

A köztársaság szabadságunk, jogegyenlőségünk, emberi méltóságunk foglalata - mondta Göncz Árpád volt államfő a Koncert a köztársaságért elnevezésű rendezvényen Budapesten a Kossuth téren szombaton. Az Emberközpontú Politikai Kultúráért Alapítvány kezdeményezésére megrendezett koncerten úgy fogalmazott: a köztársaság félelem nélküli életünk, javaink igazságos és közjót szolgáló elosztásának biztosítéka. Göncz - aki egyben az esemény fővédnöke is volt - emlékeztetett: az ország népe két ízben vérével áldozott a köztársaságért, amely mellett 12 év munkájával hitet is tett. "Aki magáénak vallja és kész a védelmére kelni, közénk tartozik" - hangsúlyozta az egykori államfő. Emlékeztetett: első elnöke volt a Magyar Köztársaságnak tíz esztendeig. Vállaltam, mert magaménak vallom - tette hozzá. A Kossuth téri rendezvényen részt vett Medgyessy Péter szocialista kormányfőjelölt, Kovács László, az MSZP és Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke is. A koncerten fellépett többek között Koncz Zsuzsa, Zorán, Somló Tamás, Gerendás Péter, Bródy János, a Pa-Dö-Dő és a Republic együttes.

Nem téged kérdeztelek. Aura Borealis olvtársnak stilisztikai problémái támadtak a "libsi" és a "komcsi" szavakkal, ezért érdekelt.

Karanténnal. Két hétig benn tartanak, nincsenek tüneteid, szabad vagy, mint a madár. Ez a célja.

De ettől még minden józan polgár láthatja, hogy jól jött ki a kormány járványból, mert világos, közérthető, jó kommunikációval adta át a lakosoknak azokat a tudnivalókat, melyek betartásával mindenki elkerülhette a bajt. Itt a gond Karácsony pipogya tehetetlenkedésével van.

"
Megfigyelhető, hogy kis hazánkban a szórakoztató ipar képviselői számára a kormány gyűlölete többnyire közönségcsalogatóként működik. Egy jóízű diktatúrázás, O1G-s póló, vagy valami hasonló, felmenteni látszik őket a teljesítmény kényszere alól. Ha a baráti függetlenobjektív sajtó segítségével sikerül magukat vad Orbán gyűlölőnek pozicionálni, akkor biztos a telt házas koncert és a magas gázsi, hiszen minden libsi kötelezőnek érzi megjelenni. És ugyanezt csinálják a többiek is, Alfölditől Schillingig, a lakásszínházaktól a klíma-performance-okig; az ellenzékiség egyben jólétük forrása is.
"


De mennyien csinálják ezt, eszméletlen. Nem győzök csodálkozni az olyan mélyenszántó, többnyire a Narancs által leközölt esszéken, hogyaszogya: Ez már itten elviselhetetlen diktatúra, hovatovább hibridrezsim, egyébként meg vegyétek a könyvemet. Vagy a teltházas koncertemre még azért akad jegy.

És a libsi közönség ezt simán bekajálja. Azzal a hatalmas kultúrfölényével, ami neki adatott.

Olyan helyzetben, amikor kb. 100%-os biztonságra van szükség, nem bizonyít semmit. Különösen, ha a kórházban állítják ki, mivel a két negatív teszt közötti időszakban is összeszedhet bármit az embered, amit esetleg a második teszt még nem mutat ki (eleve sem véletlen, hogy az imperialisták két tesztet akarnak).

Ha magában az idősotthonban végzik el a tesztet, ahol a megfigyelt személy a többiektől el van zárva, ott megerősíti a tüneti diagnózist, és ennyiből rendben van.

Amúgy összességében úgy látod, hogy az imperialisták bizonyították a végtelen szakértelmüket az idei járványban?

Talán azzal egészíteném ki, hogy összes halálozást az összlakossággal egybevetni, és mondjuk a tavalyi, tavalyelőtti adatokkal is, az már egészen közel jár az "igazság" platoni ideájához. Csak történetesen a Pierre által idecitált bezzeg-országok egyike sem jelent heti bontásban halálozási adatokat a művelt nyugatnak, csak a mocskos Orbánbasi elmaradott diktatúrája:

https://www.euromomo.eu/graphs..

Érdemes a Play gombbal játszani. Magyarország a járvány egyik hetében sem produkált kiugró halálozást. Akkor sem, amikor a teljes Nyugat-Európa sötétkék (15. hét pl.)

Na és ki tiltotta meg az idősotthonok vezetőinek, hogy a kórházból kiengedett, és karanténba tett időseiket valamely protokoll szerint teszteljék? Ugye az idősotthonokban normális esetben van orvos, aki ezt tökéletesen el tudja végezni.

Geri hülyesége abban áll, hogy a kórháztól várta el a tesztelést, holott az azután minden, csak nem megnyugtató.

De amúgy két hét karantén alatti tünetmentesség az már egész jól hangzik.

Meghagyjuk neked, hogy Koncz cipojet nyalogasd, kotogesd, meg ami meg jolesik!

Azt mondom, hogy egy kórház nem tud válogatni a kiengedési protokollban. "Ez idősotthonba megy, akkor tuti leteszteljük". "Ez családba megy, tehát nem teszteljük." De mégis teszteljük, mert a család kéri. De mégse teszteljük, mert a család szeretné a lehető leggyorsabban hazavinni. Stb.

Jó, úgy néz ki, konkrétan a Pesti Úti Idősek Otthonában jobb lett volna észrevenni, hogy minden vezető tökéletesen inkompetens...

Ahol észen kellett volna lenni, az a betegfogadó oldal. Különszoba, ha akkora a zsufi, akár külön lakás valahol tök máshol ("Gerikém, mennyi egy lakás albérleti díja?"), és ha ez megvan, akkor a lehetőségekhez mérten tesztelés.

Ammán valami, ha egy lényeges kérdésben kezdünk egyetérteni: nem a kórház dolga volt, amit a Geri elvárt tőle, hogy vírusmentesen adja ki az embereit.

Tényszerűen azt tudom, hogy a szomszéd idősotthonban (20 fős) minden szegény öreg szobafogságban van, mert van egy amúgy tök tünetmentes vírusos néni. Hozzá meg űrruhába megy be mindenki.

Sajnos azt kell mondanom, hogy rendben van.

Hogy a néni vírusos, azt a kórházból visszajövet elvégzett tesztelés során derítették ki, de túl sok részletet nem tudok.

Hát, bazmeg, azért kerested a bajt. Ritka süket van a sima statisztikai érvekre.

Jó, értem, a liberális ortodoxiába nem fér bele egy olyan írásba foglalt mondat, hogy "a kormányunk jobban teljesített a válság idején, mint az olasz vagy a francia".

Ha ilyet leírnál - nem tudom. Kisülne a monitor? Vagy ne is fantáziáljak, ez simán kizárt?

Még talán annyi, hogy a magyar kormánynak persze sokkal könnyebb volt, mint az olasznak vagy a franciának, ugyanis jóval homogénebb a társadalom. Pl. mindenki érti Győrffy Pált, ami a franciáknál kevésbé egyértelmű.

De ez megint valami, amit leírni tökre ellent mond a liberális ortodoxiának.

Ezt senki nem vitatja. Meg nyilván az is számít, hogy túl vagyunk a Pesti úti botrányon, és most minden öregotthon összekapta magát. Erre is igaz, mint nemzeti szinten, hogy kellett egy elsőnek lenni (ez volt Olaszország), hogy a többi ország elkezdje komolyan venni a vírust.

Ettől függetlenül a döntő szempont abbiony a statisztika. A Pesti úti otthon toronymagasan vezeti az idősotthoni halálozásokat.

A debreceni polgi meg azzal dicsekedett, hogy náluk nem volt fertőzés, merthogy anno végiggondolták pont ezeket a kérdéseket.

Értem, hogy a médiabeli tálalást illetően nem lehet véletlen, hogy a debreceni polgi történetesen fideszes, a pesti polgi meg történetesen váltotta a fideszest (aki amúgy kinevezte a pesti öregotthon vezetőit), de azért az egész visszavezethető két alapvető kérdésre:

- Fölkészültek a járványra? (igen/nem)
- Történt tömeges, halálos fertőződés? (igen/nem)

Kicsit elszoktunk attól, hogy a politikai- és médiajátszmák mögött ilyen, könnyen eldönthető kérdések vannak.

Egyetértek, de annyi mentsége van, hogy nem egyedül ilyen elvakult. Mutass egyetlen ellenzékit akár itt a mandin, akinek kifért a billentyűjén egy olyan string, hogy "a kormány jobban kezelte a válságot, mint akárhány Nyugat-európai kormányzat". Ez legalább annyira elképzelhetetlen mondat, mint a Pesti Srácokban egy random ellenzéki önkormányzat dicsérete.

Ettől amúgy elég szomorú vagyok, de itt most kétségtelenül az a téma, hogy az ellenzékiek mitől balfaszok, továbbá ha mindkét oldal balfasz módon kommunikál, akkor miért cseréljem le azt a kormányzatot, amely ugyanolyan borzasztóan kommunikál ugyan, mint az ellenzéke, de legalább a kormányképességét bizonyítja minden eddigi tényleges válsághelyzetben, tehát legyen szó vörösiszapkatasztrófáról, árvízről, migránsválságról vagy világjárványról.

Hát, igen, mondjuk az, hogy most figyelem fordult az öregotthonok akárhányszor tarthatatlan viszonyaira, azért pozitív hozadéka a válságnak.

És hogy itt is álljon egy pozitív összehasonlítás, olyan azért nem történt nálunk, mint a spanyoloknál, hogy egy öregotthon összes dolgozója elmenekült, az öregek meg ellátatlanul meghaltak. Ez már a horror kategóriája. Ja, és szimplán Nyugat-Európa. Csodáljuk!

Hát olyanokkal, akik két nyamvadt számot nem tudnak összevetni, ha az eredmény esetleg nem nekik kedvez, tényleg nincs mit kezdeni. Naponta bizonyítják a híres szürkeállomány nem létét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában

3