Elhunyt Csukás István

2020. február 24. 11:22
A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író 83 éves volt.

83 éves korában elhunyt Csukás István. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író halálhírét az Újszínház jelentette be közösségi oldalán.

Csukás István Kisújszálláson született 1936-ban, egy nehéz sorsú kovácsmester nagyobbik fiaként, és itt járta ki az elemi iskolát is. A háború után jelentkezett az akkor alakult tarhosi zeneiskolába, ahol hegedűművésznek készült. Itt érettségizett. Noha felvételi nélkül felvették volna a Zeneakadémiára, mégis a jogi egyetemre jelentkezett,majd átment a bölcsészkarra.

Életében a döntő fordulatot az hozta, amikor a Magyar Rádió egy diákköltők részére meghirdetett pályázatára az egyik barátja beküldte néhány versét, és azokkal első díjat nyert. Vezetője volt és egyike azoknak, akik 1960-ban megalakították a Fiatal Művészek Klubját.

1968-tól 1971-ig a Magyar Televíziónál előbb dramaturg, majd a Hétmérföldes kamera gyerekhíradó országjáró munkatársa lett. Az 1960-as évek közepén kezdett gyerekeknek írni. 1978-tól 1985-ig volt a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője, majd szabadfoglalkozású író lett. 

Csukásnak verseskötetei mellett sorra jelentek meg gyermekregényei, mesekönyvei, verses meséi: közel száz kötete jelent meg itthon és külföldön. Olyan mesefigurákat teremtett meg az elmúlt negyven évben, mint például Mirr-Murr, Pom Pom, vagy Süsü, a sárkány.

Csukás Istvánt munkásságért József Attila-díjjal (1977, 1987), Kossuth-díjjal (1999), Prima Primissima díjjal (2011), a Magyar Érdemrend középkeresztjével (2016), valamint A Nemzet Művésze ranggal (2017) is kitüntették.

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ó, de szomorú hír. Nagyon szeretem a meséidet és a veled készített interjúkat. Téged mindenki szeretett és szeretni is fog.
Nyugodjál békében, Pista bácsi!

Ó, de szomorú hír. Nagyon szeretem a meséidet és a veled készített interjúkat. Téged mindenki szeretett és szeretni is fog.
Nyugodjál békében, Pista bácsi!

Pom-pom, Süsü sárkány és Gombóc Artúr is búcsúzik tőled!!
Nyugodj békében!!!!

Nyugodjon békében.

A műveiben ő biztosan tovább él. Az Origón lehet olvasni egy interjút, ami pár hete készült vele:
https://www.origo.hu/kultura/2..

Nemrég készült el egy új Süsü sorozattal, verseket írt, tervei voltak, amiket már nem valósíthat meg. Élvezte az emberek szeretetét.
Isten nyugosztalja.

Olvasom, hogy az EMMI Csukás Istvánt saját halottjának tekinti. Én úgy
gondolom, hogy őt az ország tekinti saját halottjának.

Viszontlátásra!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés