Oettinger lett a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnöke

2020. február 19. 9:50
Orbán Viktor három évre nevezte ki a volt uniós biztost.

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg, hogy az előzetes híreknek megfelelően új pozíciót kapott a korábban energiaügyi, digitális piacért, valamint pénzügyi tervezésért is felelős uniós biztos a magyar kormányfőtől. Mint ahogy itt olvasható a 91. oldalon, a magyar kormányfő a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény 10/A.  § (2) bekezdésében foglalt jogkörében eljárva „Günther Oettingert, az Európai Bizottság volt biztosát a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnökévé, továbbá

Birkner Zoltánt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökét, Jakab Rolandot, az Ericsson Magyarország Kft. regionális igazgatóját, Krausz Ferencet, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatóját, Lovász Lászlót, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, Orbán Gábort, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatóját, Pakucs Jánost, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökét, Varga Mihály pénzügyminisztert, Világi Oszkárt, a MOL Nyrt. Csoportszintű Innovatív Üzletágak és Szolgáltatások ügyvezető igazgatóját, valamint Závodszky Péter nyugalmazott egyetemi tanárt” a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács tagjává nevezte ki, hároméves időtartamra.

Oettinger, teljes nevén Günther Hermann Oettinger Stuttgartban született, 1953. október 15-én. A német, CDU-s politikus 2005 és 2010 között Baden-Wüttemberg tartományi miniszterelnöke volt, ezután 2010 és 2019 között az Európai Bizottság tagja volt. Politikai pályája előtt jogászként és üzletemberként is dolgozott.

(Mandiner)

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az orosz utasítások az Északi áramlat vezetéken keresztül jönnek, a csövön lekopogva morzézva, amit Oettinger hoz majd át Berchtesgadenen keresztül... Pestre, a hajnali órákban, amikor a főpolgármester Karácsony még alszik...

Tekintélyes politikus, jó CDU kapcsolatokkal, sokoldalú tapasztalattal. Jó húzás volt a jelölése.

Ha ez bejön, és ez az Oettinger nem kettős ügynök, akkor ez biztató a magyar jövőre nézve.
Az EU Bizottság kulcspozícióit töltötte be, tudása, áttekintőképessége így felmérhetetlennek tűnik.
"Günther Hermann Oettinger (született 1953. október 15-én) német politikus és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagja.
Politikai karrier
1 Baden-Württemberg miniszterelnök, 2004–2010
2 Az Európai Bizottság energiaügyi alelnöke, 2010–2014
3 A digitális gazdaságért és a társadalomért felelős biztos, 2014–2016
4 Költségvetési és humánerőforrás-biztos, 2017–2019

A politikusok és a média később Oettingert vádolták a náci diktatúra jelentőségének gyengítésében. Angela Merkel német kancellár nyilvános figyelmeztetéssel reagált rá... [21] Oettingert az ellenzéki politikusok és a Német Zsidó Központi Tanács is kritizálták ; néhány kritikus még az elbocsátását is felszólította.

Oettinger először megvédte beszédét, április 16-án azonban elkülönült észrevételeitől. [23]"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés