Caputová szerint nem létezhet demokratikus társadalom, ha nincs tényfeltáró újságírás

2020. február 19. 21:45
A szlovák köztársasági elnök szerint az igazság tiszteletben tartása a jogállamiság lényege.

A tényfeltáró újságírásnak a jogállamiság megőrzésében játszott szerepét méltatta Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök szerdán, amikor tíz nappal a parlamenti választások előtt oknyomozó újságírók egy csoportját és a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom képviselőit fogadta

Hosszú utat tett meg Szlovákia a Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kusnírová meggyilkolása óta eltelt két évben. Változik a társadalom, közelebb került az igazsághoz – mondta. „Az igazság tiszteletben tartása a jogállamiság lényege, és egyetlen civilizált és demokratikus társadalom sem létezhet azok munkája nélkül, akiknek az igazság keresése a dolguk, s az, hogy ezt tolmácsolják az embereknek” – idézte Caputová szavait a TASR hírügynökség.

A szlovák államfő szerint nagyon elszámította magát, aki azt gondolta, hogy Kuciak meggyilkolása után az újságírók többé nem vállalnak kockázatot. „Visszautasítok minden szóbeli és fizikai támadást, megfélemlítést, amellyel a munkájuk során szembesülnek. Nem engedhetjük meg, hogy újságírókat gyilkoljanak meg ebben az országban” – szögezte le.

Hozzátette, hogy a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom képviselői, akik a gyilkosság után tüntetéseket szerveztek, arra akartak rámutatni, hogyan néz ki, és hogyan fog kinézni a társadalom. Az elnök szerint a tiltakozások megszervezése attól volt rendkívüli, hogy nemcsak az egyet nem értést fejezte ki, hanem arra is rámutatott, hogy az intézményeknek vissza kell szerezniük az emberek bizalmát.

Caputova arra is emlékeztetett, hogy a tiltakozók megbízható kormányt követeltek. Február 29-én „a szavazópolgárok döntik el, milyen kormánya lesz Szlovákiának. Az újságírók és a civil aktivisták megtettek minden tőlük telhetőt, hogy a választópolgárok úgy döntsenek, hogy Szlovákia olyan állam legyen, amilyennek az alkotmány szerint lennie kell” – mondta.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Arra gondolhatott, hogy az újságíróknak kell igazat írniuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés