Századvég: A ciklus közepén is tudott javítani a FIDESZ-KDNP

2020. február 13. 8:24
Tíz év alatt sem kopott a kormánypártok szavazóbázisa – állapította meg a közvéleménykutató legfrissebb elemzésében.

A tíz éve kormányzó Fidesz a 2018-2022-es ciklus felénél népszerűbb, mint az előző két kormányidőszak közepén, annak ellenére, hogy a négy éves kormányzati ciklus félideje általában a legnehezebb időszak a regnáló kormányok számára – állapítja meg a Századvég.

A Mandinerhez eljuttatott közleményükben úgy fogalmaznak: a félidős jelenség magyarázata abban keresendő, hogy ekkor már nem érvényesül a választási sikereket követő, szavazói eufória, és a közben felmerülő közéleti konfliktusok megnyirbálhatják a kormányzó erők népszerűségét. A Századvég friss elemzése szerint azonban – e tendencia ellenére – a FIDESZ-KDNP támogatottsága erősebbé vált az egyes kormányciklusok félidején.

Mint közölték, a politikailag aktív választók körében három releváns politikai ciklus azonos időszakait összevetve jelenleg a legmagasabb a kormánypártok támogatottsága: míg 2012 januárjában az aktív (választáson részt venni szándékozó) szavazók 30, 2016 szóban forgó időszakában a 40, addig idén januárban 48 százalékuk támogatta a FIDESZ-KDNP szövetséget. Megállapításuk szerint a felmérés eredményei elválaszthatatlanok attól a ténytől, hogy a kormánypártok nevével fémjelzett gazdasági intézkedések – a választók megítélése szerint is – a 2010 utáni évtizedben meghatározó eredményeket hoztak, de ugyanígy közrejátszik szerint ebben az is, hogy a FIDESZ-KDNP meghatározó közéleti kérdésekben olyan álláspontot képvisel, amely egybeesik a szavazópolgárok jelentős részének álláspontjával, és ezért elnyerte a bizalmukat.

Kijelentik: tíz év kormányzás alatt nem kopott, hanem lényegében bővült a párt politikai mozgástere és a mögötte álló szavazóbázis. Ez a tény szerintük abban is tetten érhető, hogy az aktív szavazók kétharmada (68%-a) legalább egy alkalommal voksolt a Fideszre az elmúlt 10 évben, ebből pedig azt a következtetést vonja le a Századvég, hogy ezek a választók megfelelő politikával 2022-ben is megszólíthatók lesznek.

(Mandiner)

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te figyu... lehet ezen poénkodni, csak hát így jöhet majd a pofára esés. Mert hát az a nagy helyzet, hogy a Fidesz, illetve jelöltje a harmadik CIKLUS KÖZEPÉN 40%-ot (EP-választás), majd 44%-ot (Tarlós) kapott Budapesten, a messze leggyengébb terepén.

Ezek a számok meghaladják a Fidesz ORSZÁGOS TÁMOGATOTTSÁGÁT 2012-ben vagy 2015-ben... én továbbra sem értem, mire fel ez a fene nagy hurráoptimizmus az immá összeborult összellenzék berkeiben.

" 48 százalékkal még simán el lehet veszíteni a választást"

A matematika szerint 51 százalékkal is el lehet veszteni és 10 százalékkal is lehet győzni, attól függően, hogy az egyéni mandátumok miképpen változnak.
A számításnál vedd figyelembe, hogy 106 egyéni mandátum létezik, amely meghaladja az összes 50 százalékát.

Ha Karácsonyék nem tudják bizonyítani, hogy jobban képviselik Budapest érdekeit, jobb körülményeket tudnak biztosítani, mint Tarlósék, akkor ez a 2022 országgyülési választásnál vissza fog ütni és a Fidesz/KDNP-nek ismét kétharmada lesz.
A felmérésekben pedig a többi közvélemény-kutatónál is hasonló tévedést lehet megállapítani.

A több, mint 50 százalékot azonban a 106 egyéni és 93 listás mandátum adja. Ebből eredően számtalan megoldás lehetséges, ha százalékosan nézzük.

"az én mondandóm lényege az, hogy növelni kell a támogatottságot"

Ezzel kapcsolatban nem írtam a hozzászólásomban. Amit ezzel kapcsolatban írtál azzal egyetértek.
Az eddigi országgyűlési választásoknál a kormányalakításhoz szükséges győzelmet nem a listás szavazás, hanem az egyéni mandátumok tették lehetővé. Ezért fontos, hogy az egyéni jelöltek teljes mellszélességgel részt vegyenek. Elsősorban a munkájukkal, azután a kampányban is.
Budapesten az önkormányzati választásnál ez hiányzott. Nálam az is felmerül: talán nem véletlenül történt így.

Az ellenzéki összefogás jelöltjein túl is lesznek egyéni jelöltek. Így nem kell 50 százalék.
Az utolsó mondatoddal egyetértek. Ezzel kapcsolatban írtam a
Berecskereki 2020. február 13. 9:12 hozzászólásomban.

Üdv.
Feljegyeztem.
A véleményem nekem is megvan, de az nem erre a fórumra való.

Az első bekezdéssel egyetértek. Ez ugyanazt tartalmazza bővebben amit én is írtam.
Az ezt követő megállapításokkal azonban nem értek egyet.
Két ok együtt való meglétében látom.
1. A rossz kampány. (Mj. ez akár szándékos is lehetett.)
2. Az ellenzék felelőtlen ígéretei, amelyek teljesítés nem függ a döntésüktől és forrást sem tudnak rá biztosítani.

Ma már láthatják a választók, hogy a gyakorlatban mit jelent az ígéret. Így biztos vagyok benne, ha a nyáron Budapesten megismételnék a választást sokkal másabb lenne az eredmény.

Nézd meg, hogy 2018-ban az összefogás pártjain kívül még mennyi párt indított jelölteket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés