Holdudvarból szerez vállalkozókat a kispesti önkormányzat

2019. december 10. 10:58
150 milliós megbízást kapott Somogyi képviselőasszony férjének cége 2017-től kezdődően.

Nem panaszkodhat a kispesti önkormányzat szocialista képviselője, Somogyi Lászlóné, akinek férje azon Anildia Kft. tulajdonosa, akik 2017-ben több mint 150 millió forintnyi megbízást kapott az önkormányzattól – számol be róla a Hvg. A legutóbbi pénzügyi beszámoló szerint 138 millió 930 forint volt a vállalkozás bevétele 2018-ban. A cég honlapja fennen hirdeti: „Akár egy szétlakott albérleti szobát kell felújítani, vagy akár a régi családi házát renoválni, dolgozóink munkájának színvonala önmagáért beszél”. A cég a honlapon fellelhető információk szerint elsősorban festéssel, aszfaltozással, térkövezéssel, térburkolással és lakásfelújítással foglalkoznak. Az Anildia egyébként fellelhető azon a notórius listán is, melyet Kránitz Krisztiántól, a Lackner-botrány vagyongazdálkodási vezetőjétől kapott meg a Momentum helyi képviselője, Paróczai Anikó. Ezen a listán összesen 18 kontraktus található.

Az első szerződés az önkormányzat és az Anildia Kft. között 2017 júliusában született, ahol a cég az önkormányzat tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő felszíni vízelvezetők és parkolók karbantartási, javítási és korszerűsítési munkáit vállalta el. A munkáért a vállalkozás 144 millió forintot kapott. A következő együttműködésre nem kellett sokat várnia Somogyiéknak, ugyanis elnyerték a tendert a Kispesti Rendészeti Központ rendbetételére is, még ugyanazon év szeptemberében. A cég ezzel 1,25 millió forintot kaszált.

Novembertől felpörgött a biznisz Somogyiék háza táján, ugyanis innentől az Anildia átlagosan heti rendszerességgel szerződött az önkormányzattal:

 • november 10-én a polgármesteri hivatalban lévő kazánház festésére bruttó 1,89 millió forintért,
 • november 16-án egy Batthyány utcai ingatlan felújítására bruttó 2,4 millió forintért,
 • november 24-én a polgármesteri tárgyaló kialakítására és felújítására bruttó 5,05 millió forintért.

Érdekesség, hogy egy évvel korábban a kazánházak felújítására a kispesti önkormányzat többek közt egy bizonyos Compassion Kft.-t bízott meg, mely a 24.hu beszámolója szerint az Anildia Kft.-hez kötődik szintén. A Compassion a Lackner-botrányban is előkerült, ugyanis ez volt az a cég, ami megnyerte a kerület egészségügyi intézetének felújítását. Lackner a céggel kapcsolatban a kiszivárgott hangfelvételek egyikén úgy fogalmazott: „Somogyi Laciék csinálják az egészségügyi intézet átalakítását”. A Compassion 2013 óta több száz millió forintos értékben nyert el kispesti közbeszerzéseket. A Compassion Somogyiékhoz való köthetőségét az is igazolja, hogy a Magyar Nemzet szerint a vállalkozó rendszeresen felbukkant a kft. által kivitelezett projektek helyszínein.

Tavaly januárban a kispesti önkormányzat meghirdette a szilárd burkolatú utak és járdák helyreállítására a tendert, melyen hiába indult négy másik cég is, a Compassion nyert. A háromfős vállalkozás nettó bevétele 2018-ban megközelítette a 150 millió forintot. A Compassion emellett nagyot kaszált a kispesti Kossuth tér és környezetének felújításával is, ahol együttműködve a Harmat Kert Kft.-vel összesen 228,6 millió forintot nyertek el. A Harmat Kert Kft. szintén sokat költhetett az utóbbi időkben könyvelésre, ugyanis 2017 során (együttműködve a Park és Forma Kft.-vel) összesen 36 millió forintot nyert el a Kosárfonó utca előtti terület környezetének rendezéséért.

Visszatérve az Amildiára megállapíthatjuk, hogy a VAMÜSZ (Vagyonkezelő Műszaki Szervezet) kifejezetten bőkezű volt Somogyi László cégével. 2018 szeptemberében 1,7 millió forintot fizetett nekik az Árpád utcai megsüllyedt udvar helyrehozásáért, 4,8 milliót a VAMÜSZ iroda emeleti konyhájának kialakításáért, valamint 1,1 milliót egy felújításért az Ady Endre utcában.
A Hvg Gajda Péter kispesti polgármestert is kereste az ügyben, aki egyelőre nem reagált.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja, tényleg minden más lett. Mint 2002 után.

LOP-STOP

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés