Veled

2019. november 30. 9:17

Gyöngyösi Márton
Facebook
A Nélküled szerintem egy szép rockdal, de nem himnusz.

„Veled – Eredetileg nem szerettem volna posztot írni a »Nélküled-ügyről«, mert azt gondolom, hogy ha a politika bele akar folyni a művészetbe, pláne a könnyűzenébe, az általában ijesztő, röhejes, vagy röhejesen ijesztő eredménnyel szokott járni. Ám a kár már megtörtént és a magyar közélet már előállította előbb röhejesen pitiáner, majd ijesztően aljas termékeit.

Előre kell bocsátanom, hogy számomra megjelenésekor nagyon sokat jelentett az Ismerős Arcok együttes Nélküled című száma. Néhány évvel a rossz emlékű 2004. december 5-i népszavazás után sokan éreztük úgy, hogy elviselhetetlen az a megosztottság, amit akkor tapasztaltunk Magyarországon. És ekkor egy tehetséges, de szövegei miatt teljesen mellőzött, rádióban nem játszott, külvárosi kocsmákban fellépő együttes, az Ismerős Arcok írt egy számot arról, hogy milyen jó együtt lenni, mennyire jó nemzetben gondolkodni. Számomra ez a dal akkor egy normálisabb Magyarország ígérete volt, amiért érdemesnek tűnt dolgozni. Persze ezekre az időkre a most a tévében hazaárulózó és mások magyarságát megkérdőjelező Fideszes kitartottak aligha emlékeznek, mivel ők akkor még centivel mérték ki távolságukat az általuk »szélsőségesnek« bélyegzett megnyilvánulásoktól. Bizony, emlékszünk még arra, amikor a Fidesz rettegett Trianon említésétől is, nem volt az olyan régen.

Ki gondolta volna 2007 őszén, amikor a Nélküledet először hallgattuk egy koncerten, hogy 12 évvel később majd erre a dalra hivatkozva fognak egyesek ellentéteket és gyűlöletet szítani magyar emberek között. Borzasztóan sajnálom, ami ezzel a dallal történt, mert nem a dal hibája, hogy egy kizárólagosságra törekvő politikai garnitúra ezt a számot is beárazta és a saját céljainak megfelelően kiforgatta. Éppen ugyanúgy, ahogy ez a rendszer mindent beárazott és mindent kiforgatott, amihez csak hozzáért az elmúlt kilenc évben.

A Fidesz kiforgatta a nemzeti érzést és az összetartozásból kirekesztést és gyűlöletet kreált, amelyet tetszőlegesen fordít éppen aktuális politikai ellenfelei ellen. Kiforgatta az egykor külvárosi kocsmákban hazaszeretetükről őszintén énekelni akaró bőrdzsekis rockerek dalait és negédes esztrádzenét csinált belőlük, hogy olcsón eladható hazafisággal tömje híveit. Akinek pedig kifogása van ez ellen, attól olyan alakok vitatják el magyarságát, akik tegnapelőtt még a pártállam újságjában lelkendeztek a Szovjetunióról, tegnap pedig még szélsőségesnek bélyegeztek mindenkit, aki nemzetről beszélt. A Fidesz rendszere így vagy úgy mindenkit a részévé akar tenni, híveket, barátokat és ellenségeket is.

Így vált a rendszer részévé az Index két újságírója is, akik nem buta emberek: nagyon is jól tudták, hogy hová vezet az a pökhendi stílus, amiben megnyilatkoztak, mégis megtették. A provokáció sikerült, a Fidesz megmondóemberei pedig köszönték szépen az anyagot az újabb ellenségkép legyártásához. Pár napon belül pedig már ott tartottunk, hogy antiszemita plakátok jelentek meg Budapesten. Kinek hiányzott ez? (Már a Fidesz politikai stratégáin kívül?)

2007-ben én egy olyan Magyarországról álmodtam, ahol politikai, vallási és világnézeti hovatartozás és zenei ízlésre való tekintet nélkül mindannyian részei vagyunk egy közösségnek: a magyar nemzetnek. Szomorú, hogy 2019-ben még mindig ott tartunk, hogy egyesek szerint ez szánalmas, primitív mucsaiság, mások meg a közös pontok keresése helyett inkább a gyűlölet szításában utaznak.

Nekem tetszett a Nélküled, a történtek után azonban sokáig nem fogom tudni jó érzéssel hallgatni. Van, akinek pedig régen sem tetszett és most sem tetszik, és szerintem ezzel sincs semmi gond: politikáról szívesen vitatkozom, ízlés dolgában viszont azt hiszem, fölösleges vitát nyitni. A Nélküled szerintem egy szép rockdal, de nem himnusz. Aki szereti, énekelje állva, ülve, fekve vagy éppen összekarolva, akinek sokat jelent az élvezze, akinek pedig nem tetszik, az ne rontsa el mások szórakozását és valahogy tolerálja a többiek zenéjét három percig. Nem hiszem, hogy nagy kérés. A kormányzati pökhendiségre nem válasz az ellenzéki pökhendiség, de egy rosszul megfogalmazott újságcikkre sem lehet válasz az alpári zsidózás és mások magyarságának megkérdőjelezése.”

Én még mindig hiszek abban a Magyarországban, ahol mindannyian összetartozhatunk. Vannak még erről jó dalok, akár az Ismerős Arcoktól is. Ám a Fidesszel ellentétben én nem szeretnék művészeket bevonni a politikai dögevésbe, úgyhogy most zárom ezt a posztot és az olvasóra bízom, hogy hallgasson és énekeljen azt, amit szeretne.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így van ez apró-náci. Van aki szívből beszél és cselekszik, vagy van aki színből, és úgy váltogatja a véleményét, cselekedetét ahogy az érdeke megkívánja. Így nem véletlen, hogy a a szerző ahhoz a "hazához" csatlakozott, amely 2004. december 5.-én megtagadta a határon túli magyarokat.

Kezdettől fogva ilyen volt a Jobbik, a poszt szerzője is. Ezzel a hazáját szerető magyar nép szégyenévé váltak.

Hallgasd az Internacionálét, jobbikos árulóknak az való.

Morvai Kriszta emlékomment.

Hihetetlen, hogy milyen vastag bőr van a képükön, egyáltalán, hogy ilyen témában még nyilatkozni mernek! Ilyenkor árulják el magukat, hogy igazi beépített kamupárt volt, miközben a jobboldalhoz semmi közük nem volt. Színjáték volt az egész. Azt el kell ismerni, hogy azt viszont, profi módon űzték.

És csak tetézi...

Nélküled, Gyöngyösi.
Egyszerűen senkik vagytok!

Nagyon tulekednek ezek a fiuk, hogy Gyurcsany fiokpartjanak az elnokei legyenek.
Egyik nagyobb gazember, mint a masik!
Gyongyosy, amit most mondtal, az igaz, vagy hamis?
Ne valaszolj, igazabol nem erdekel a valaszod.
Aki osszeall a "hazudtunk, reggel, este es ejjellel", az annyit is er! Semennyit.

Sajnos minden szava igaz volt.

Himnusz bármi lehet, marhácska. A Waltzing Matilda eredetileg egy betyárnóta, mégis Ausztrália himnusza volt kb húsz évvel ezelőttig.

Válaszok:
DrPepper | 2019. december 1. 12:51
DrPepper | 2019. december 1. 13:23

Tegyünk már itt rendet.
Talán még Gyöngyösi Márton is hallott a Liverpool "himnuszáról" a You'll Never Walk Alone-ról. A kialakulása igen hasonlít a Nélküledéhez. Eredetileg a Gerry and the Pacemakers nevű zenekar slágere volt 1964-ben:
https://www.youtube.com/watch?..
Ezt vette át és lényegítette át a Liverpool szurkolótábora:
https://www.youtube.com/watch?..
https://www.youtube.com/watch?..
Himnusz? Igen. 40-58 ezer torkábóül kifejezettek libabőrös élmény.
A Nélküled ugyanezt az utat járja be, az Ismerős arcok balladája
https://www.youtube.com/watch?..
átlényegült a felvidéki Dunaszerdahely futballhimnuszává:
https://www.youtube.com/watch?..

Ha a válogatott (aminek jelenleg leginkább a jóval könnyebb fajsúlyú "Az éjjel soha nem érhet véget" tekinthető leginkább a himnuszának), átveszi, hajrá, soha rosszabbat. Ugyanúgy az összetartozásról szól, mint a YNWA, a Liverpool himnusza, és van olyan mély is.
Miklósi azon poénkodott, hogy az "egy vérből valók vagyunk" olyan, mintha a Dzsungel könyvéből származna. Erről is azt gondolom: Kiplingnél soha rosszabbat. A Jungle Bookot az angol irodalom egyik legnagyobb írója/költője Rudyard Kipling írta, akitől történetesen az angolok (maguk által) legnagyobbnak tartott verse az If (Ha) is származik. Ennek versnek bármelyik sora könnyeket csal egy angol szemébe.


Rudyard Kipling: Ha… (ford. Kosztolányi Dezső)
Ha nem veszted fejed, mikor zavar van,
s fejvesztve téged gáncsol vak, süket,
ha kétkednek benned, s bízol magadban,
de érted az ő kétkedésüket,
ha várni tudsz és várni sose fáradsz,
és hazugok közt se hazug a szád,
ha gyűlölnek, s gyűlöltségtől nem áradsz,
s mégsem papolsz, mint bölcs-kegyes galád,

ha álmodol – s nem zsarnokod az álmod,
gondolkodol – s becsülöd a valót,
ha a Sikert, Kudarcot bátran állod,
s úgy nézed őket, mint két rongy csalót
ha elbírod, hogy igazad örökre
maszlag gyanánt használják a gazok,
s életműved, mi ott van, összetörve,
silány anyagból építsék azok,

ha mind amit csak nyertél, egy halomban,
van merszed egy kártyára tenni föl,
s ha vesztesz és elkezded újra, nyomban,
nem is beszélsz a veszteség felől,
ha paskolod izmod, inad a célhoz,
és szíved is, mely nem hajdani,
mégis kitartasz, bár mi sem acéloz,
csak Akaratod int: „Kitartani”,

ha szólsz a néphez s tisztesség a vérted,
királyokkal jársz, s józan az eszed,
ha ellenség, de jóbarát se sérthet,
s mindenki számol egy kicsit veled,
ha a komor perc hatvan pillanatja
egy távfutás neked, s te futsz vígan,
tiéd a Föld és minden, ami rajta,
és – ami több – ember leszel, fiam.

If—
Rudyard Kipling - 1865-1936


If you can keep your head when all about you
Are losing theirs and blaming it on you;
If you can trust yourself when all men doubt you,
But make allowance for their doubting too;
If you can wait and not be tired by waiting,
Or, being lied about, don't deal in lies,
Or, being hated, don't give way to hating,
And yet don't look too good, nor talk too wise;

If you can dream—and not make dreams your master;
If you can think—and not make thoughts your aim;
If you can meet with triumph and disaster
And treat those two impostors just the same;
If you can bear to hear the truth you've spoken
Twisted by knaves to make a trap for fools,
Or watch the things you gave your life to broken,
And stoop and build 'em up with wornout tools;

If you can make one heap of all your winnings
And risk it on one turn of pitch-and-toss,
And lose, and start again at your beginnings
And never breathe a word about your loss;
If you can force your heart and nerve and sinew
To serve your turn long after they are gone,
And so hold on when there is nothing in you
Except the Will which says to them: "Hold on";

If you can talk with crowds and keep your virtue,
Or walk with kings—nor lose the common touch;
If neither foes nor loving friends can hurt you;
If all men count with you, but none too much;
If you can fill the unforgiving minute
With sixty seconds' worth of distance run—
Yours is the Earth and everything that's in it,
And—which is more—you'll be a Man, my son!

Őszintén szólva elég megdöbbentő, hogy mindezt Gyöngyösi nem érti, vagy nem akarja megérteni.

A Swing Low Sweet Chariot egy néger spirituáléból vált az angol rögbiválogatott himnuszává:

https://www.youtube.com/watch?..

Továbbá: A West Ham himnusza a Bubbles (az egyik kedvencem) eredetileg egy broadway-i musical betétdala volt, utána lett sláger az 1910-es 20-as években, így lett a West Ham himnusza valamikor 1920-és 40 között. Több jelenleg is használt angol focihimnusz alakult ki hasonlóan. A Chelsea himnusza, a Blue is The Colur eredetileg egy csehszlovák (!) dal volt, aztán cseh szurkolók közt terjedt el és rengeteg áttétellel "kékült meg" a Chelsea szurkolók körében. stb.

https://www.youtube.com/watch?..
https://www.youtube.com/watch?..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés