V4-védelmi miniszterek: szorosabbra kell fűzni a védelmi együttműködést

2019. szeptember 20. 17:43

Biztosítani kell az országokat, nemzeteket, hogy a védelmi kiadások az ő érdekeiket szolgálják – mutatott rá Benkő Tibor.

2019. szeptember 20. 17:43

Szorosabbra kell fűzni a négy visegrádi ország együttműködését a védelem összes területén – hangzott el pénteken a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák védelmi minisztérium tárcavezetőinek sajtótájékoztatóján az észak-morvaországi Ostravában.

A csütörtöktől szombatig tartó háromnapos találkozó házigazdája Lubomír Metnar cseh, védelmi miniszter. Magyarországot Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Lengyelországot Mariusz Blaszczak, Szlovákiát pedig Peter Gajdos szakminiszter képviseli.

A tárcavezetők szerint erősíteni kell az együttműködést a négy ország fegyveres erői, a védelmi ipar fejlesztése és a közös beszerzések terén is. A miniszterek egyetértettek abban, hogy hadseregeiknek modern, fejlett technológiákkal kell rendelkezniük, és nagy figyelmet kell fordítani a kiképzésre, valamint a személyes állományra.

Minden országnak, minden nemzetnek megvan a történelme, megvannak az érdekei, értékei, melyeket közösen kell, hogy védjünk, óvjunk és szolgáljunk. Többek között erről szól a Visegrádi Négyek együttműködése” – jelentette ki Benkő Tibor a sajtótájékoztatón.

Rámutatott, hogy Európában is újabb kihívások, kockázatok, fenyegetések jelennek meg, melyekkel szembe kell nézni és biztosítani kell az országokat, nemzeteket, hogy a védelmi kiadások az ő érdekeiket szolgálják. „A béke és a biztonság területén példaértékű a Visegrádi Négyek együttműködése” – hangsúlyozta a miniszter.

Marek Vala, a cseh védelmi tárca szóvivője a pénteki munkatárgyalások után közölte: a négy miniszter megvitatta a NATO és az Európai Unió szakmai tevékenységével kapcsolatos időszerű kérdéseket is. A védelmi miniszterek szombaton az ostravai repülőtéren megtekintik a NATO-napok kiállítását, illetve a különféle katonai repülőgépek bemutatóját.

A magyar honvédség légierejét az ostravai NATO-napokon egy darab JAS-39 Gripen vadászgép és egy darab MI-24 helikopter képviseli. Csehország július elsején Szlovákiától vette át egy évre a visegrádi csoport elnöki tisztségét.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2019. szeptember 21. 21:04
Már olyan kis ország vagyunk, hogy nekünk mindenből csak a törpe jut? Nem elég a sok törpe diktátorból, még védelmi miniszterből is?
navis praetoria
2019. szeptember 21. 16:11
Mit jelképez a kék szín a logón?
kiss.istvan770
2019. szeptember 21. 09:35
u.i.: Elézést a tablet klaviatúrám néha kihagy.
balbako_
2019. szeptember 21. 07:48
Okos döntés!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik