Rájöttek, mi okozta az amerikai diplomaták rejtélyes megbetegedését

2019. szeptember 20. 11:06

Többen szemrángást és szédülést tapasztaltak, másoknál pedig egyensúlyzavar lépett fel.

2019. szeptember 20. 11:06

Korábban mintegy 40 amerikai és kanadai diplomata lett rosszul Kubában, mindannyian hasonló tüneteket tapasztaltak. Egy új jelentés szerint rovarirtó szer betegíthette meg őket - számol be a hvg.

Fertőtlenítéshez használt rovarirtó szer és nem akusztikus támadás okozhatta – külön-külön – az Egyesült Államok és Kanada havannai nagykövetségein mintegy 40 alkalmazott és azok családtagjainak megbetegedéseit – áll a kanadai kormány által megrendelt legújabb jelentésben. A követségeken 2016 vége és 2018 közepe között a szédüléstől és a homályos látástól az emlékezetvesztésig és a koncentrációs nehézségekig terjedő rosszulléteket tapasztaltak. Az esetek következtében Donald Trump amerikai elnök kormányzata azt a vádat fogalmazta meg, hogy a diplomatákat valamilyen titkos fegyverrel támadták meg. Kanada tartózkodott az ilyen vádaskodásoktól.

Az Egyesült Államok 2017-ben minimálisra csökkentette kubai nagykövetségének személyzetét a diplomáciai személyzetre leselkedő veszélyre hivatkozva. Hasonlóan tett Kanada is idén januárban.
Kuba váltig tagadta és tagadja, hogy bármi köze lenne a történtekhez.

A Reuters hírügynökség által ismertetett tanulmányt a Dalhousie egyetem és az új-skóciai egészségügyi hatóság kutatóiból álló csoport készítette. Kanadai áldozatokat vizsgáltak meg, de embereken kívül még egy olyan öleb agyát is tanulmányozták, amely Havannából Kanadába visszatérve elpusztult. A kutatók különböző mértékű agykárosodásokat fedeztek fel egy területen, amelynek rendellenes működése olyan tüneteket okoz, amelyekről a diplomaták beszámoltak, és amely érzékeny az idegmérgekre. A vizsgálatot végzők arra jutottak, hogy blokkolódott az agy nevezett részének ellátása a kolineszteráz nevű enzimből, amely létfontosságú az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Kubában 2016 és 2018 között fokozták a fertőtlenítést a zikajárvány ellen. A jelentés rámutat arra, hogy a megbetegedések időben egybeestek a követségek és az ahhoz tartozó ingatlanok fokozott fertőtlenítésével, és lehetséges, hogy olyan rovarirtó szerek okozhatták a rosszulléteket, amelyek a kolineszteráz blokkolásával ölnek. A kutatók ugyanakkor leszögezték, hogy más okok sem zárhatók ki, és még további tanulmányozásra van szükség a bizonyossághoz.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2019. szeptember 21. 19:44
Annyi különbözö természetes és nem természetes anyagnak vagyunk kitéve, hogy csoda, ha sikerül mindet és mindnek a kölcsönhatását is megúsznunk. Szoktam is mondani páromnak, hogy szükségünk lenne egy saját laboratóriumra... Ez persze se nem reális, se nem egy komoly ötlet.
luisbathhelena
2019. szeptember 21. 18:39
És kizárólag a havannai amerikai és kanadai alkalmazottak érzékenyek a szerre? Mert a zikavírus anno Brazíliából indult és gondolom ott sokkal inkább alkalmazták....
igort
2019. szeptember 20. 18:50
nem,nem,nem és NEM!!! trumpi megmondta, a kubaikak csinálták punk tum így nem is kell bocsánatot kérni tőlük!
Akitlosz
2019. szeptember 20. 17:55
Coca-cola + sültkrumpli + CNN fogyasztása együtt már persze, hogy megbetegíti őket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik