Tények és hazugságok a migrációról

2019. szeptember 18. 17:49

Haraszti Gyula
Magyar Nemzet
A bevándorlás és kockázatainak lekicsinylése különösen nagy cinizmusra vall, ha megvizsgáljuk a tényeket.

„Ma nincs menekültkrízis – jelentette ki Gyurcsány Ferenc egy televíziós interjúban, megerősítve felesége korábbi mondatait, aki szerint a bevándorlás egy »zseniális kommunikációs trükk«, de Orbán Viktor az ufók ellen is lázíthatna, annyira átmosták már a magyarok fejét.

Folyamatosan igyekeztek bagatellizálni ezt a problémát az ellenzék más politikusai is. A bevándorlás és kockázatainak lekicsinylése azonban különösen nagy cinizmusra vall, ha megvizsgáljuk a tényeket, amelyekről az ellenzék vélhetően tudatosan, egy Brüsszelben megírt forgatókönyv alapján nem vesz tudomást.

Az általuk is elismert szervezetek szakértői szerint ugyanis ma a népvándorlás jelenti az egyik legnagyobb problémát a világon, hiába próbálják meg elhallgatni, ami ma már aligha elhallgatható.

A menekültfolyamatokat figyelő, genfi székhelyű nemzetközi központ, az IDMC (Internal Displacement Monitoring Centre) legfrissebb jelentésében például az szerepel, hogy a fegyveres konfliktusok miatt idén 3,8 millió ember lett menekült, a legtöbben Szíriában, Kongóban, Etiópiá­ban és Jemenben kényszerültek lakhelyük elhagyására. Az IDMC szerint az első fél évben a szélsőséges időjárás, többnyire a viharok és az árvizek következtében hétmillió embernek kellett feladnia az otthonát, és mivel az esztendő második felében általában gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási jelenségek, decemberig akár 22 millió főt is érinthet ez a probléma, amivel az idei az egyik legsúlyosabb évvé válik.

Árulkodó az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatsora is, amely az elmúlt négy esztendő tendenciáit vizsgálja. Eszerint napjainkra több ember kényszerült elhagyni lakóhelyét, mint a második világháború idején vagy bármikor máskor a történelem folyamán. 2015-ben minden percben átlagosan huszonnégy ember – naponta mintegy 34 ezer személy – kényszerült otthona elhagyására.

Ez az arány négyszer nagyobb volt, mint egy évtizeddel korábban. A jelentésből az derül ki, hogy helyi összecsapások és üldöztetés miatt 2015-re 65,3 millió ember él a világban hontalanul. Ez körülbelül Franciaország népességének felel meg, illetve számarányában nagyobb, mint az Egyesült Királyság – vagy Kanada, Ausztrália és Új-Zéland – népessége.

A helyzet az utóbbi években csak romlott, az UNHCR 2018. évi jelentésében a korábbiakhoz viszonyítva jelentős növekedés tapasztalható, a menekültek száma pedig továbbra is rekordmagas.

A 2015-ös adatokhoz képest világviszonylatban 3,2 millió fővel nőtt azok száma, akik menekülni kényszerültek, így 2017 végére mintegy 68,5 milliónyian vannak. 2017-ben naponta átlagosan mintegy 44 ezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát. A legtöbben Szíriából érkeztek, és többségében Törökországban, Libanonban, Jordániában, valamint Nyugat-Európa országaiban (főként Németországban, Svédországban, Hollandiában) tartózkodnak.

A hazai ellenzék nagy része, a Soros György alapítványai által támogatott »jogvédő« szervezetekkel együtt igyekszik elfedni egy másik problémát is. Mégpedig a migrációval és az integrációs problémákkal kapcsolatos, súlyos terrorkockázatot, amelyet az általuk elismert európai szakemberek már régóta hangsúlyoznak. Gyurcsány Ferenc például korábban még azt is megjegyezte, szerinte jobban kell félni a kutyapiszoktól, mint a terroristáktól.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyurcsány még soha nem tudott reális S képet alkotni a külpolitikaról- sem

Nagyon elegáns!!
Az ellenzék a Magyarországot -állítólag- súlyosan érintő migrációról beszél, a szerző meg a világban máshol történő migrációval példálózik.
A szezon és a fazon tipikus esete...

Ami meg a terrorkockázatot illeti, a TEK szakértője már 2015-ben ezt írta:
"...A TEK szakértőjének magyarázata szerint azért nem életszerű, hogy a terroristák az illegális migránsok közé épülve juttatnák be embereiket, mert

-a nyugati országok rengeteg pénzt költenek hírszerzésre, nagyon bonyolult lenne terroristát bejuttatni Európába
-ha egy terroristát egy bizonyos feladattal egy idegen országba küldenek, akkor annak a terroristának különféle problémái adódhatnak, így kommunikálnia kell otthon maradt megbízóival
-anyagilag nem éri meg
-a terrorista a tiltott határátlépéssel idő előtt lebukhat
-helyismeret és nyelvismeret nélkül nehézkes a boldogulás, segíteni rizikós
-helyi alvilági kapcsolatok nélkül a terrorista könnyen lebukhat

Böröcz szerint éppen ezért az ideális terrorista nem illegális migráns, hanem egy olyan személy, aki vagy legális migráns, vagy már eleve a célország állampolgára."

Szerinted pusztán sportból, kalandvágyból mennek Szerbiából a migránsok a nehezebb, hosszabb boszniai útvonalon, ahol két országon áthaladva érhetik el Ausztriát? Vagy netán azért, mert a korábban védhetetlen, sík terepen húzódó szerb-magyar határt, ahonnan már egyből Ausztriába lehet érkezni, lezárták?

2015-ben mi a fasznak jöttek erre? Vagy az jó volt nekünk, hogy 400 ezer ember csörtetett át az országon? Jó lenne, ha megint rajtunk keresztül mennének, aztán, ha az osztrákok megunják, lezárják a határt, akkor pátyolgathatnánk őket?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés