Mezítlábas hódítók

2019. szeptember 18. 07:25

Korunkban a hibrid hadviselés dívik, ahol civil eszközökkel is lehet súlyos csapást mérni az ellenségre.

2019. szeptember 18. 07:25
Sitkei Levente

„Azaz a szaúdiak feltehetően képesek megvédeni magukat és létfontosságú létesítményeiket, annak ellenére, hogy ez most nem sikerült. Rijád számára ez a legfontosabb, hogy ne változzon meg a világban a róla kialakult kép, azaz sziklaszilárd állam, amely percre pontosan leszállítja a tőle rendelt, tetszőleges mennyiségű olajat. A térségben levő, ellenérdekelt erők ezt akarják tönkretenni, a szaúdiakat ért csapás pedig közvetve Washington arcán ült meg végül. Nem is csoda, hogy az amerikaiak olyan reakciót adnak, amilyet mindig: támadunk.

Korunkban azonban a hibrid hadviselés dívik, a mezítlábas hódítók korát éljük, ahol voltaképp civil eszközökkel is lehet súlyos csapást mérni stratégiai létesítményekre, majd mindenki mossa a kezeit, s tagadja, hogy köze volna a merényletekhez.

A húszi lázadók Jemenben tagadják az iráni kapcsolatot, a szaúdiak pedig azt állítják, a drónok nem is Jemenből indultak. Az összes állítás is lehet hazugság, ahogy lehet bizonyos igazságtartalma is, ez a proxy háborúk sajátja, az eseményeket és azok kommentálását úgy kell csavargatni, hogy indokolja a későbbi válaszreakciót. Lehet, hogy valóban Irán volt az ügy mögött, de az Egyesült Államok már most megelőlegezte ezt a feltevést.

A gyanúsítgatásból és a médiában való üzengetésből nem lesz automatikusan háború, jelenleg se fenyeget hasonló, a történelem már túllépett ezen a módszeren, amikor valamely ország gyűlölt ellensége ellen lecsapott sisakrostéllyal támadást indít. Mindig van kiút, van menekülőösvény, mindig vissza lehet táncolni és tárgyalásokat kezdeményezni. A rakéta és az emberélet is drága, mindegyiket el kell magyarázni a közvéleménynek, a nemzetközi közösségnek, egy drón pedig olcsó, és semmi nyoma nincs annak, ki irányította.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2019. szeptember 18. 21:52
"A rakéta és az emberélet is drága" - stílusos párhuzam! Igazi NER filozófia......
Valodi
2019. szeptember 18. 21:48
.... hú, bammeg, minden szavad igaz.... No meg ennek az ősliberális Ángyánistának is: "A Paraszt történetietlen. A paraszt az örök ember, a közös alap, függetlenül mindenféle kultúrától, ami a városokban honos. Megelőzi és túl is éli azokat, érzéketlenül, nemzedékről nemzedékre tenyészve, földhöz kötődő foglalkozásokra és képességekre korlátozódva, misztikus lélek, nyers, a gyakorlathoz tapadó értelem; alapja és soha ki nem apadó forrása a vérnek, amely a városokban a világtörténelmet csinálja". "A paraszt ősök unokájaként, jövőbeni unokák ősapjaként ereszt gyökeret a földbe. Az ő háza az ő tulajdona; nem a testnek és a javaknak néhány évre szóló illékony együttléte ez, hanem az örök föld és örök vér, tartós és bensőséges egymáshoz kötöttsége..." (Oswald Spengler)
Akitlosz
2019. szeptember 18. 18:25
Amikor tényleg ki akarják deríteni, hogy mi történt, miért, ki tette, akkor nem nyilatkoznak előre semmit, hanem nyomoznak és vizsgálódnak, aztán a végén - évek múlva - hozzák nyilvánosságra a jelentést. Amikor viszont a történések után a politikusok rögtön "tudják" és világgá körtölik hogy - szerintük - mi történt, akkor az ürügy, provokáció, valószínűleg éppen az szervezte, aki a leghangosabban vádol másokat. Úgyhogy esélyes, hogy ez is egy CIA akció volt és legfeljebb ha 50 év múlva derül ki, hogy mi történt.
Akitlosz
2019. szeptember 18. 18:16
Ez mindig is így volt, nem csupán a mai világban. Ugyanis egyik hadvezér sem olyan sereggel indul csatába, amilyennel szeretne, olyan sereggel, amilyen éppen van neki. Mi is kell a háborúzáshoz? Hát pénz és pénz és pénz. Na és miből is van a legkevesebb? Na hát ezért van így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik