Írország gigafásításba kezdett

2019. szeptember 9. 13:46
A zöld sziget szó szerint kizöldülhet a több millió fától.

Négyszáz milliónál is több fát ültetnének el az írek a következő húsz évben Írországban, hogy felvegyék a harcot a klímaváltozással szemben. Ez évente 22 millió fát jelent. Másodlagos cél, hogy Európa egyik legkevésbé erdős országából fával dúsan borított területekben bővelkedő államává váljanak – írja a World Economic Forumra hivatkozva az Euronews magyar nyelvű oldala.

Hogy az ambiciózus, évenkénti 22 milliós faültetési tervet tartani tudják, az ír agrárminisztériumnak be kellett vonnia a mezőgazdaságban dolgozó ír farmereket is. Az Euronews szerint a gazdákat arra kérték, hogy a szántóföldek helyett erdőségeket hozzanak létre. Emellett országszerte lakossági fórumokat is tartanak, ahol direktben lehet kérdezni a tervekkel kapcsolatban.

A masszív újraerdősítésnek azonban nem csak pártolói vannak: a kritikusok szerint eddig nem őshonos fákat ültettek el, olyan fajokat, melyek túl gyorsan nőnek és blokkolják a természetes fény elérését, ezért arra szólítják fel a kormányt, hogy őshonos és egyben sokféle típusú facsemetéket ültessenek.

A faültetés az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás megállítására. Ezt felismerve több országban fogadtak már el nemzeti faültetési stratégiát, és nem csak Európában. Kína után, ahol még a hadsereget is bevetették az újraerdősítés érdekében, Pakisztán is erre az útra lépett: egymilliárd fánál is többet ültettek el – olvasható a hírportálon.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés