Először volt melegfelvonulás Szarajevóban

2019. szeptember 8. 16:11
Konzervatív muszlimok allahu akbarozással tiltakoztak.

Szigorú biztonsági intézkedések mellett tartották meg az első melegfelvonulást Szarajevóban – írta a Dnevni Avaz című szarajevói napilap vasárnap. A rendezvényen több mint háromezren vettek részt.

Bosznia-Hercegovina ezzel az utolsó olyan európai ország, ahol az LMBT-kisebbség (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) tagjai az utcára vonultak, hogy kiálljanak jogaikért – hangsúlyozta a lap. A résztvevők menetét több mint 1100 rendőr biztosította, a rendezvény incidens nélkül zajlott. Az Oslobodenje napilap helyszínen tartózkodó újságírói arról számoltak be, hogy a hangulat kiváló volt. Az emberek szivárványszínű zászlók lobogtattak, a tömegből hangos dob- és füttyszó hallatszott, a polgárok pedig az erkélyekről és az ablakokból integettek a felvonulóknak.

Egy kisebb tüntetést szerveztek a konzervatív iszlám követői a melegfelvonulás ellen Szarajevó egyik parkjában, ezen több mint százan vettek részt. „Tekbír, Allahu akbar!” felkiáltások is hallatszottak a csoportban.

Branko Culibrk, a melegfelvonulás egyik szervezője beszédében elmondta: korlátozzák jogaikat, ezért kötelességük fellépni ellene. „Az államnak kötelessége meggátolni az állampolgárok diszkriminációját, így a miénket is” – húzta alá. Lejla Huremovic, egy másik szervező arról beszélt: tisztában vannak azzal, hogy ez a felvonulás nem fogja azonnal megváltoztatni az emberek felfogását, és sokan lesznek továbbra is olyanok, aki nem mondhatják el, kicsodák. Mindazonáltal úgy vélte: a felvonulás erőt és reményt ad ahhoz, hogy mindez megváltozzon. „Terjedjen a szabadság és szeretet. Ez a mi álmunk. Erőszak nélküli álom” – fogalmazott.

A büszkeségmenethez több nyugat-európai ország és az Egyesült Államok nagykövete is csatlakozott, utóbbi nyíltan vállalja homoszexualitását, és támogatásáról biztosította a rendezvényt. „A büszkeségmenet célja, hogy egyforma jogokat biztosítsunk minden ember számára” – mondta Eric G. Nelson, majd hozzátette: partnerével értékelik azt a tiszteletet és fogadtatást, amelyben Bosznia-Hercegovinában részük van. A balkáni ország lakosságának többsége konzervatív értékeket követ. Az LMBT-közösség tagjai széleskörű zaklatásokra és támadásokra panaszkodnak, az elkövetőket pedig ritkán büntetik meg.

(MTI)

 

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés