Nem akar a Jobbik múltjával foglalkozni Heller Ágnes

2017. november 17. 15:10

„Az Amerikai Egyesült Államok és Churchill is együttműködött Sztálinnal, mert volt valaki, akit le kellett győzni.” Többek között ezzel indokolja Heller Ágnes, hogy a baloldalnak össze kell fognia a Jobbikkal. A Jobbik korábbi zsidósággal kapcsolatos kijelentéseit „szégyenletesnek” tartja, de nem akar a múlttal foglalkozni a filozófus, aki megengedi: egy Orbán nélküli Fidesz is koalícióképes lenne számára. Interjúnk.

Korábban azt nyilatkozta, hogy a Jobbik és a baloldal összefogására van szükség a Fidesz leváltása érdekében. Ezt a nyilatkozatát fenntartja még?

Fenntartom, igen. Minden demokratikus országban van jobboldali párt, baloldali párt, liberális párt. Ez így normális. De a Fidesz ma nem egy párt, hanem egy zsarnokságnak az összeesküvése. A többi párt az párt, függetlenül attól, hogy egyetértek-e velük vagy sem. Miért ne fogjanak össze azért, hogy egy normális ország jöjjön létre? 

Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselőjének zsidóságról szóló nyilatkozataihoz mit szól? 

Ezeket a mondatokat én nem felejtettem el. Akkoriban a Jobbik egy ilyen párt volt, de azóta középre húzódott és kezd megváltozni. Ne felejtse el azokat, amiket a Fidesz mondott, amikor liberális párt volt. Azokra miért nem hivatkoznak? A Jobbik korábbi álláspontját én szégyenletes álláspontnak tartom és utálattal elutasítom, de pillanatnyilag a Jobbik nem ilyen álláspontot képvisel. Én pedig mindig abból indulok ki, ami ma van, és nem abból, ami tegnap volt, mert akkor szeretném a Fideszt mint liberális pártot.

Akkor hitelesnek tartja a Jobbik változását?

Nézze, én Amerikában éltem 23 évig, és megtanultam, hogy mindig arról kell beszélni, amit egy párt most mond. Nem kell megkérdezni, hogy ennek mi a motívuma. Azt fogadjuk el, amit ők ebben a pillanatban mondanak. Az, hogy mit hisznek vagy mi a tervük, mi a hátsó gondolatuk, az engem pillanatnyilag nem érdekel. Nem hívnám meg őket vendégségbe, nem lennének a barátaim, erről nincs szó, de politikailag egy taktikai szövetséget lehetségesnek tartok velük. Ahogy az Amerikai Egyesült Államok és Churchill is együttműködött Sztálinnal, mert volt valaki, akit le kellett győzni.

Orbán Viktort hasonlítja Hitlerhez?

Nem. Orbán Viktor nem hasonlítható Adolf Hitlerhez, de a Jobbik sem hasonlítható Sztálinhoz. A hasonlat csak funkcionális hasonlat volt. Arra vonatkozott, hogy össze lehet fogni olyan politikai erőknek, amelyek nem értenek egymással egyet, vagy konfliktusaik vannak egymással. 

Ha kormányra jutna a baloldal és a Jobbik közösen, akkor hogyan tudnának együtt kormányozni?

Nem tudnának együtt kormányozni. Nem is arról van szó, hogy együtt kormányozzanak, hanem arról van szó, hogy együtt buktassák meg a Fideszt, aztán majd aki a legtöbb szavazatot kapja, az fog kormányozni. Nem mondom, hogy együtt kellene kormányozniuk, nem is hiszem, hogy ez lehetséges. Én azt mondom, hogy meg lehet dönteni a Fidesz hatalmát együtt, és akkor valaki többséget kap, vagy koalíciót kötnek egymással. Ez majd eldől a szavazatarányok következtében.

És ha a szavazatarányok alapján senkinek sincs abszolút többsége?

Nézze én ezzel abszolút nem foglalkozom. Matematikát az iskolában tanultam, de ezt a számítást nem értem. Amúgy közlöm önnel, hogy az Orbán nélküli Fideszt is be lehet venni egy koalícióba. Ugye ez most pillanatnyilag nem egy párt, de például Navracsics most más állásponton van, és vannak a Fideszben olyan emberek, akikkel lehetne koalíciót kötni. Van Orbán köre, amelyik halálosan érdekelt ennek a társaságnak a hatalmon maradásában, és amelynek a kezében Magyarország vagyona egyre inkább koncentrálódik. Ha viszont ez a kör lelép, akkor vannak a Fideszben olyanok, akikkel még akár beszélgetnék is például. 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/120724