Segítség!

2016. augusztus 19. 14:20

Andrásfalvy Bertalan
Kapu
Dicső tettet hajtana végre az a földbirtokos, aki néhány hektárt átengedne a szegény falvaknak, s így több ezer honfitársunk életét mentené meg.

„(…) Az országlakók egészének jóléte, boldogsága nemzeti közügy. A szerencsésebb földbirtokosoknak is érdeke, hogy a nép ne szenvedjen ínséget. Történelmünk során többször is előfordult, hogy a hatalommal és vagyonnal is rendelkező nagyurak az egész nép, a haza  annak idején a jobbágyok javára,  ki nagyobb, ki kisebb mértékű anyagi áldozatot hozott és az egész nemzetért önzetlenül és bátran életüket is kockáztatva harcba indultak. Ezt a mindig hiányolt és óhajtott egységet, szolidaritást idézi fel nekünk október hatodika, az aradi vértanúk emléke. Azoknak a hősöknek a tisztelete, akik a jobbágyfelszabadító forradalom és nemzeti függetlenségért küzdő szabadságharc vértanúi lettek, pedig mint gazdag földesurak, nemesek és grófok, a régi jobbágyvilág korlátlan haszonélvezői voltak. 

Óriási dicső tettet hajtana végre és több ezer honfitársunk életét mentheti meg és teheti jobbá az, aki nagy földbirtokából néhány hektárt átenged egy olyan szegény falu önkormányzatának, mely ezen a földön először közmunkával, majd egyre gyarapodva virágzó gyümölcs és zöldség-kertészetét vállalkozássá emelve megélhetést biztosíthatna több száz föld- és munkanélkülinek, miközben egészséges közétkeztetést is biztosíthatna óvodájának és iskolájának. (...)

Történelmünk minden tragikus fordulata, országot pusztító veresége a magyar társadalmat megosztó széthúzásra, a hatalmasok kapzsiságára vezethető vissza: Muhi, Mohács, Világos, Trianon... Amikor úr és jobbágy, gazdag és szegény összefogott, legyőzhetetlenek voltunk. Vannak ügyek, melyeket az államhatalom, a törvényhozás nem tud igazán rendezni, csak a hazafiúi áldozatvállalás, a szép, nem várt, példamutató tett, mely mindig talált követőkre. Ez a reményünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Párját ritkítóan aljas banda!"

Az. Es sajnos az ilyen hibák kijavítását már csak erővel lehet.

:DDD
Te is vagy egy "feőd".

Félrebeszélsz.

Kárpótlást az MDF akart. Torgyán pedig reprivatizációt. Egyik megoldás sem jó. Harmadikat kellett volna, bevonva a értékesítést, feldolgozást.

Eszterházy Péter 1989-ben mondta "Földet vissza nem veszünk!". Pedig igencsak testhezálló le volna számára a széna lapátolás és vízhordás szitában.

Itt csak te okoskodsz, de semmihez sem értesz. Így azután nem marad más számodra, mint a hozzád szóló leminősítése. Tipikus balliberális attitűd.
Ha úgy jobban tetszik, susványos.

Neked nem a humor kínos, hanem a tények.

Jó elképzelés lehetne, ha az illető személynek, vagy az önkormányzatnak van saját tőkéje, esetleg hitelképes.

A másik posztnál írtam; a magántulajdonban lévő területek 40 %-át a tulajdonos bérbe adja.
A kormány 280 ezer hektár földet ajánlott fel megvételre, melyből 206 ezer hektár talált vevőre. A vevők száma harmincezer volt melyből húszezer 3 hektárt vagy ennél kisebbet vásároltak meg. Nos ilyen nagy az igény a földművelés tekintetében.

A föld még nem elégséges. A műveléshez eszközök, vetőmag, műtrágya, és permetszer is kell. Enélkül a gazdálkodás veszteséges. Ez durván egy 15 hektáros (26 hold) területnél 20 millió forint.
Ezt is figyelembe kell venni.

Te nem tudtad, hogy a szaktudás álprobléma, mint ahogy a felszerelések is?
Van aki szerint elég a két kéz is. Ők a szakemberek. ;-)

Egyébként valóban lehetséges lenne jövedelem kiegészítésre. Nálunk a faluban kb. 12-20 családból van közmunkás. Ezek között van kettő, aki bérel zártkertben kb. 2 hold földet. Itt termelik meg saját részükre a növényeket és az állatok számára a takarmány felét. Van egy használt robi gépük, a szántáshoz pedig az önkormányzat traktorát veszik igénybe.

Szerintem ezzel foglalkozhatnának az önkormányzatok, vagy erre szakosodott civil szervezetek. Szerintem ehhez a kormány is adna támogatást.

Ennek a mottója pedig: Segíts magadon, a kormány is megsegít.

+ BAL-RAD-ról meríti a tájékozottságát.

Igen tisztelt fórumtársam léteznek olyan önkormányzatok, családok, ahol ezt már megoldották. Vajon miért nem találnak követőre?

Az FM-nek nem ez a feladata. Amiről szó van az pedig vállalkozás és elsősorban önkormányzati és helyi feladat lenne.
1945 előtt ilyenek voltak a Hangya Szövetkezetek.
Kicsiben és nagyobban is.

Az általad említett külterületen lévő legelők, szántok, erdők, amelyek az önkormányzatok tulajdonába voltak nem ma kerültek elrekvirálásra, hanem részben az 50-es években, majd a TSZ-ek megalakulásakor. Ezek megszűnésekor visszakerültek állami tulajdonban. Ma már kevés olyan falú van, ahol a lakosság állattartással foglalkozik. Cséplés sincs, mert a kombájnok elvégzik.
Ezért napjainkban ritka az a település, amelyiknek külterületen van ingatlana. Ezek többsége a volt repterek és hozzá tartozó kiegészítő ingatlanok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés