1,2 millióan követelik az újabb népszavazást Nagy-Britanniában

2016. június 25. 14:52
Egy nap alatt 1,2 millióan adták a nevüket ahhoz az online petícióhoz, amelyben egy újabb Brexittel kapcsolatos népszavazás kiírását követelik az aláírók. London függetlensége mellett pedig eddig 120 ezren foglaltak állást.

Meghaladta az 1,2 milliót szombaton azoknak a száma, akik petícióban követelik újabb népszavazás kiírását Nagy-Britannia EU-tagságáról. Egy másik petícióhoz pedig, amely azt indítványozza, hogy London váljon ki az Egyesült Királyságból, kiáltsa ki függetlenségét, és kérje felvételét az EU-ba több mint 120 ezren csatlakoztak szombat délutánig.

Az újabb EU-népszavazást követelő online petícióhoz, amelyet pénteken indítottak, egy nap alatt 1,26 millióan adták a nevüket. A kezdeményezők és az aláírók az EU-tagságról szóló népszavazások szabályainak módosítását követelik a brit kormánytól, úgy, hogy e kérdésről második népszavazást kelljen kiírni, ha az elsőn a választók kevesebb mint 75 százaléka vett részt, és a kilépésre vagy a bennmaradásra 60 százaléknál kevesebben voksoltak.

A brit EU-tagságról szóló csütörtöki népszavazáson a részvételi arány 72,2 százalékos volt, és 51,9 százalék szavazott arra, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból. A kezdeményezést a parlament petíciós bizottságának napirendjére kell venni. Ez a testület dönt arról, hogy hitelesek-e az aláírások, és a kezdeményezés alkalmas-e a parlamenti vitára. A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláírt. 

124 ezren adták a nevüket London függetlenségéhez 

Az alsóház legutóbb egy olyan petíciót vett napirendjére, amely azt kezdeményezte, hogy Donald Trumpot, az amerikai Republikánus Párt elnökjelölt-aspiránsát ne engedjék beutazni Nagy-Britanniába. E petíció előzményeként Trump egy decemberi kampánygyűlésen azt mondta, hogy London egyes városnegyedeibe a rendőrök sem mernek bemenni, mert félnek a helyi radikális muszlim közösségektől. Az amerikai nagyvállalkozó kitiltását követelő petíciót 568 ezren írták alá, és a kezdeményezésről januárban jelképes vitát tartottak a londoni alsóház képviselői, de Trumpot nem tiltották ki Nagy-Britanniából; az ilyen jellegű döntések a brit törvények alapján Theresa May belügyminiszter személyes jogkörébe tartoznak. 

A brit főváros önállósulását és EU-tagfelvételét indítványozó felhívást szombat délutánig 124 ezren írták alá. Ez a helyenként tréfálkozó hangvételű petíció Sadiq Khan londoni polgármestert szólítja fel arra, hogy nyilvánítsa Londont függetlenné az Egyesült Királyságtól, és kérje a város felvételét az EU-ba, valamint a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, amelynek Nagy-Britannia nem tagja. A petíció szerint London nemzetközi város, és meg akarja őrizni központi helyét Európában. London lakosságának 60 százaléka a bennmaradásra voksolt a brit EU-tagságról rendezett csütörtöki népszavazáson.

 

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezentúl a vesztes mindig új szavazást fog követelni?

Igen, végtelenített üzemmódban gondolják. Akár öt szavazás is lehet:-))))

Annak, aki szavazni akart, előzetesen regisztrálnia kellett. Ez ellenőrizhető.
Csak úgy eszembe jutott, mekkora hiszti volt itthon, amikor felmerült az előzetes regisztráció:-))))))))))

Egyetértünk. A szavazás nem babaruha.

Csak felvetettem, hogy máshol jól működik ez a regisztrációs rendszer. Az osztrákoknál sem fordulhatott volna elő a száznegyvenvalahány százalékos részvételi arány.
Itthon a ballib őrült meg ennek a rendszernek a felvetésétől. Kezdem érteni, miért? jelentősen lecsökken a csalás lehetősége. Az UK-ban kicsi különbséggel nyertek a kilépők, a maradók mégsem kérik a szavazatok újraszámlálását. Ott az újraszavazás lesz a divat:-)))))

Az Unió egy annyira bonyolult háló, hogy nem véletlen az, hogy évekig tartanak a csatlakozási tárgyalások. Igazából két népszavazás kellene. Az első a tegnap előtti: "Elegünk van, kezdjék meg a kilépési tárgyalásokat". Ezt követnie kellene azonban két év tárgyalás után egy másiknak. Borisnak ( Ő lesz valószínűleg a ME) tételesen össze kellene foglalnia azt, hogy mik a két fél feltételei, más szavakkal, mi a vámmentesség, a City szerepének a megőrzésének, a százezernyi Spanyolországban élő nyugdíjas és az UK-ban élő uniós polgárok ott tartózkodásának etc. a feltételei. (pro és kontra, azaz az Unió mennyiben változna, ha erre hajlandó) Ezt közölnie kellene kommentár nélkül a bulvárlapoknak, utána meg újra szavazni. Mert akkor nem lennének gyors elszakadási kísérletek és durva lokális és generációs megosztottság, mert most ezt a káoszt érték el.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés