Rákosi, Tölgyessy, és az unortodoxia értelmetlensége

2015. május 8. 9:04

Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk
A Polgári Konzervatív Párt egyszer és mindenkorra le akar számolni az unortodoxia kísértésével. A magyaroknak meg kell érteniük azt, hogy nincs cseles vagy éppen királyi út a felemelkedéshez, CSAK AZ ORTODOXIA működik.

A sok szám és elemzésnél azonban a józan ész egyetlen diktuma sokkal jobban eligazít: ha nincs versenyképes, nagy hozzáadott értékre képes gazdaság, akkor a valóságon a kormányzati hazudozás sem segít. Az a helyzet, hogy az »unortodoxia« az első betűjétől az utolsóig merő ostobaság, blöff, vagy még rosszabb: félrevezetés, amelyet megetetni csak egy olyan néppel lehet, amely jobban hisz a sült libák röpködésének, mint egy piaci adásvétel köznapi tanulságainak (a saját tapasztalatának): NEM VESZÜNK MEG ÓCSKA ÁRUT DRÁGÁN. Igaz ez a törökmézre, a húsra, az autóra, pontosan úgy, mint az ezek összességéből előálló nemzetgazdasági teljesítményre. Ha az ország nem képes drágán eladható árukat piacra tenni lehetőleg a saját erejéből, akkor az az ország hanyatlani fog. Magyarország nem képes. De Magyarország még azzal is gyengül (rombolja az eladható árui/szolgáltatásai iránti keresletet), hogy rossz a híre, rossz minőségű, kockázatos a politikai rendszere, elrettentő vagy nem szavahihető a stratégiája/pályája.

A Polgári Konzervatív Párt egyszer és mindenkorra le akar számolni az unortodoxia kísértésével. A magyaroknak meg kell érteniük azt, hogy nincs cseles vagy éppen királyi út a felemelkedéshez, CSAK AZ ORTODOXIA működik. Az ország NEM JUT SEMEDDIG, amíg nem teszi magáévá a minőségi politikát mint a társadalom magára találásának eszközét, egy átfogó értékteremtési rendszer kialakítása iránti elkötelezettséget, amelynek törzsében a tudásalapú gazdaság áll, amíg nem számolunk le a posztkommunista pártok (MSZP, Fidesz) uralmával és nem haladjuk meg a bal-jobb ketrecharc logikáját, amíg nem indulunk el a konszenzusos demokrácia és a magas szintű társadalmi konszolidáció felé.

Rákosi, Tölgyessy.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a Béndek fizet azért a Mandi főszerkesztőjének, hogy a hülyeségeket itt terjessze?

Sürgősen szerezzen be egy nagyítót, azzal talán látni lehet.
ez a Béndek nem semmi egójú fickó, ma már csak szórakozom rajta.

Kedvenc true-konzinkat még az ő - a valódidemokratákon is túli - párhuzamos valóságában kiröhögnék a népek.

De komolyan, ennél még a Kétfarkú Kutya Párt is komolyabban vehető, pedig ők viccnek szánják.

Aha, H-SZ-P a hatalom retteg a komoly és intelligens bokrosiértelembevett valódikonzervatívoktól, K-SZ-Szo-V pedig a csendes töbség hatalomtól való rettegését tolmácsolják felénk a tavaresiértelembevett valódidemokraták.

Ahogy nézem, te még a rettegők közül sem tudsz helyesen választani: ha ballib lennél, legalább esélyed lenne valakire szavazni. Béndekékre soha nem fogsz tudni.

Rossz hírem van T. Béndek úr. Az Ön elemzése nem gazdasági elemzés, hanem egy katyvasz, ami semmire sem jó.

- Az írása elején hozott diagram is hiányos, mert 2002-től kellene indítani.
- Nem veszi figyelembe a hitelből való növekedést, amely egyaránt vonatkozik a GDP és a fogyasztás változására.
- Nem veszi figyelembe a többi meghatározó mutatókat. Így;

- az egy főre jutó GDP (1995–2014) http://www.ksh.hu/docs/hun/eur..
- bruttó nemzeti
- bruttó nemzeti jövedelem
- a nettó hazai termék
- nettó nemzeti jövedelem
- infláció
- fizetési mérleg
- külföldi adósságállománya
- költségvetési hiány
- a gazdasági növekedés forrása

Ennek figyelembevételével javaslom az újragombolást.

Ugye tudod, hogy az unortodox jelentése nem ortodox?

Pár mondatban le tudnád írni, hogy;
Mi az ortodox gazdaságpolitika jellemzője?
Mi a nem ortodox (unortodox) gazdaságpolitika jellemzője?
Van e hasonlóság a kettő között és ha van mi?

A grafikonon jól látható, hogy a háztartások fogyasztása milyen meredeken növekszik a többi országokban 2005-2008 közötti időszakban és milyen kicsi a meredeksége a növekedésnek Magyarországon. Amennyiben figyelembe vesszük a forrásokat, akkor azt tapasztaljuk, hogy Magyarországon a növekedés forrása hitel, addig a többi országban a nagyobb hányad a jövedelem növekedéséből ered. Amennyiben a hitelt levonnánk, akkor Magyarországon nem növekedés lenne, hanem folyamatos csökkenés. Ugyanez igaz a GDP változására is. A 2009-es év zuhanást pedig a Bajnai kormány által a jövedelmek drasztikus csökkentése okozza, amely hasonló nagyságot jelent a GDP tekintetében is. Hasonló történt a Gyurcsány kormány esetében a 2005 tényleges államháztartás mutatóinak a megismerése után és az ezt követő kiigazítás kapcsán. Nos ez az ortodox gazdaságpolitika, amely Magyarország esetében majdnem az államcsődhöz vezetett.

Azért érdemes ám nézni annak a grafikonnak a 2010 utáni vonalát is, s ha azt nézzük,akkor mintha pont ott lennénk az Orbán-kormánnyal mint amit a Bajnai-féle "elért".

Arról nem is beszélve,hogy 2005-2008 között szinte zéró a fogyasztási szint változása. Ahhoz nem kellett ám hitel...

(Már ha a Béndek-poszt grafikonját nézzük.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés